Kruising tussen tablet en laptop bij Aldi België

6
479
Toegegeven, we zijn soms moeilijk tevreden te stellen. Op het virtuele klavier van een tablet kan je niet vlot typen. Op een gewone laptop zijn de tegeltjes van Windows 8 bepaald onpraktisch en bij een laptop met aanraakscherm zit het klavier in de weg. Medion vindt dat blijkbaar ook en verkoopt vanaf woensdag 9 april 2014 een “multimode-touchnotebook” in de Belgische Aldi filialen: 399,- euro voor een kruising tussen een tablet en een laptop. Loont dit echt de moeite? DiskIdee zocht het voor je uit.

De term “multimode-touchnotebook” ga je nog niet in Wikipedia terugvinden. Op het eerste zicht is de Medion Akoya MD99360 (P2212T) een doodgewone laptop. Aan de voet van het scharnier zit echter een grendeltje. Hiermee kan je het scherm losmaken van het klavier. Dat losgekoppeld scherm kan je dan verder gebruiken als een tablet. De officiële term voor zo een combinatie van laptop en tablet is “hybride laptop”, maar Medion lanceert er dus een ander woord voor. Wat er ook van zij, het is een geniaal idee, dat echter wel enkele consequenties met zich meebrengt, zoals verder zal blijken.

 
Design

Het scherm heeft een diameter van 11,6 inch (29,5 cm). Dat is eigenlijk wat te groot voor een netbook (meestal heeft die een scherm van 10 inch), maar aan de kleine kant voor een laptop (die hebben meestal een scherm vanaf 13 inch). Klap op de vuurpijl: het scherm heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Jawel, dat is Full HD 1080p. Volgens onze databank is dat de eerste keer dat Aldi/Medion een laptop met dergelijk hoge resolutie aanbiedt.

Een 11,6” scherm met 1.920 x 1080 pixels: full HD!

Een 11,6” scherm met 1.920 x 1080 pixels: full HD! (© ; licentie: )

Een klein scherm met een hoge resolutie levert dan ook haarscherpe beelden op. En het wordt nog beter: het blijkt een ahva-multitouchscherm te zijn, gebaseerd op de ips-technologie. We besparen je de technische uitleg, maar het komt er op neer dat dit type scherm meestal gebruikt wordt bij de betere (lees: duurdere) schermen.

De afkorting ahva geeft aan dat de helderheid en de kleuren behouden blijven, ook wanneer je onder een scheve hoek naar het scherm kijkt, bijvoorbeeld wanneer je er met twee of drie personen tegelijk naar kijkt. Het is qua schermkwaliteit vergelijkbaar met de amoled-technologie.

Gebruik je de Medion Akoya MD99360 (P2212T) als laptop, dan meet die 305 x 201 mm en is hij 26 mm dik. Het geheel weegt dan 1.700 gram, wat best aanvaardbaar is. Als tablet bedragen de afmetingen 305 x 191 mm en 12 mm dik. Het gewicht is met 840 gram aan de zware kant voor een tablet.

 
Processor en grafische component

Traditiegetrouw monteert Medion zeer recente cpu’s in zijn computers. Hier viel de keuze op de Intel Celeron N2920, ergens rond de jaarwisseling op de markt gebracht. Hij is gebaseerd op de nieuwe Intel Silvermont-architectuur en wordt gekenmerkt door zijn sterk toegenomen prestaties ten opzichte van vorige versies en dat bij een bijzonder laag verbruik (7,5 Watt!).

CPU: een Intel Celeron N2920

CPU: een Intel Celeron N2920 (© ; licentie: )

Waar de meeste Celerons twee kernen hebben, is de N2920 een quadcore en werkt aan een snelheid van 1,86 GHz. Deze energiezuinige processor heeft geen Hyper-Threading technologie en alhoewel ook Intels’ Turbo Boost ontbreekt, kan de cpu-snelheid toch opgevoerd worden tot 2,0 GHz – alleen noemt Intel het hier Turbo Burst in plaats van Turbo Boost.

Je kunt het scherm eenvoudig losklikken

Je kunt het scherm eenvoudig losklikken (© ; licentie: )

Al klinkt dat allemaal veelbelovend, blijf toch realistisch: in de benchmark tabel van PassMark haalt de Celeron N2920 een score van 1.673, waar zelfs het Intel Core i3 instapmodel 4000M toch al 3.428 haalt.

Het is vrij duidelijk dat de keuze voor de Celeron N2920 vooral geïnspireerd werd door het lage verbruik en de daaruit voortvloeiende lage warmteproductie. In tegenstelling tot bij gewone laptops waar de cpu in de basis zit en er genoeg plaats en ruimte is voor al dan niet geforceerde koeling, zit de cpu hier in het veel engere schermgedeelte van de Medion Akoya MD99360 (P2212T).

Een afzonderlijke grafische kaart zoek je tevergeefs in deze multimode-touchnotebook, hij moet het stellen met de in de cpu ingebouwde grafische component, de Intel HD Graphics. Dit is niet direct een hoogvlieger, maar gelukkig maakt hij wel van de (betere) Ivy Bridge-generatie. Die heeft geen eigen geheugen en moet dus een deeltje afsnoepen van het 4 GB DDR3L werkgeheugen.

Het scherm verder gebruiken als tablet

Het scherm verder gebruiken als tablet (© ; licentie: )

Voor zover we kunnen nagaan uit de eerste gepubliceerde tests op het Internet staat de Celeron N2920 garant voor een vlotte bediening van het touchscreen en voldoet hij prima bij het surfen, bij office-toepassingen en tijdens het bekijken van films (ook in HD). Voor zware desktop-programma’s zal je geduld moeten uitoefenen en voor veeleisende computerspelletjes ben je al helemaal aan het verkeerde adres.

De technische fiche van de Celeron N2920 in PDF formaat vind je hier: Specifications Intel Celeron Processor N2920 (pdf).

 
Opslagcapaciteit

Het feit dat je de helft van je laptop kunt loskoppelen en afzonderlijk kunt gebruiken heeft ook zo zijn gevolgen voor de indeling van de opslag. In de basis monteerde Medion een gewone harde schijf van 500 GB, in het schermgedeelte zit nog eens een flashgeheugen van 64 GB.

Dat is een mooie opslagcapaciteit. Houd er wel rekening mee dat wanneer je de Medion Akoya MD99360 (P2212T) als tablet gebruikt, je geen toegang meer hebt tot de gegevens op de harde schijf in de basis.

 
Accu

Niet alleen het opslaggeheugen diende gesplitst, ook de batterij werd verdeeld over de twee delen: zowel in het scherm als in de basis zit een Lithium-polymeer batterij. Gebruik je alleen de tablet, dan kom je tot een autonomie van 4 uur, maar laat je het scherm op de basis staan dan houdt de Akoya MD99360 (P2212T) het wel 9 uur uit – een puike prestatie.

Het tabletgedeelte kan je nadien afzonderlijk opladen of, terug samengebouwd tot laptop, gelijktijdig met het onderste deel.

 
Aansluitingen

Normaal zitten er geen aansluitingen op het scherm van een laptop, maar hier is dat natuurlijk anders.

Aansluitingen linkerkant basis

Aansluitingen linkerkant basis (© ; licentie: )

In de basis vind je links 2 x USB 2.0 aansluitingen en een aansluiting voor de voeding.

Op het tabletgedeelte vind je eveneens links achtereenvolgens de aan/uit schakelaar, een wipschakelaar voor de geluidssterkte, een aansluiting voor koptelefoon, een multikaartlezer voor microSD/SDHC/SDXC-geheugenkaarten, een micro-HDMI aansluiting die je kunt gebruiken om je computer aan een extern scherm of televisie te koppelen, een USB 2.0 en een USB 3.0 aansluiting.

Aansluitingen linkerkant tablet

Aansluitingen linkerkant tablet (© ; licentie: )

Onderaan het tabletgedeelte zit de verbindingsplug naar het basisgedeelte en nog een aansluiting voor de voeding.

Aan de rechterkant van de basis zit nog een vreemde, niet gebruikte opening. Naar verluidt zou die bedoeld zijn om in de toekomst een 3G-module annex SIM-kaart in te bouwen.

 
Wat ontbreekt

De bijzondere bouw van deze laptop en de al even bijzonder lage prijs nopen Medion tot enkele compromissen.

Zo zit er geen DVD-speler/brander in – niet ongebruikelijk bij een netbook en al zeker niet bij een tablet, maar je verwacht het misschien wel bij een laptop.

Er zit wel een frontcamera in, Skypen en soortgelijke lukt dus prima, maar er zit geen backcamera in. Foto’s maken met de tablet wordt dan wel erg moeilijk.

Het meest vreemde is misschien nog het ontbreken van een LAN (RJ45) aansluiting. Je kunt dus alleen draadloos op het Internet, niet met een kabeltje. Mocht dat echt een probleem zijn: er bestaan verlooppluggen “USB naar RJ45”, kostprijs rond de 25 euro.

Een LAN RJ45 aansluiting is niet voorzien. Verloopkabels bestaan gelukkig wel.

Een LAN RJ45 aansluiting is niet voorzien. Verloopkabels bestaan gelukkig wel. (© ; licentie: )

Nu we het toch over de netwerkaansluiting hebben: de Medion Akoya MD99360 (P2212T) is compatibel met de nieuwste draadloze WIFI IEEE 802.11ac-standaardtechnologie. Die belooft hogere doorvoersnelheden en gebruikt de minder druk bezette 5 GHz band. Maar jouw internetrouter moet dan natuurlijk ook al die nieuwe Wireless-AC-technologie ondersteunen en dat zal alleen maar het geval zijn als je recent een nieuwe, duurdere ac-router kocht.

 
Software

Het besturingssysteem is Windows 8.1. Uiteraard geldt dat zowel voor de Medion Akoya MD99360 (P2212T) als laptop als voor het tablet. Voor de apps ben je dan ook gebonden aan de Windows 8.1 apps. Een aantal van die apps is overigens al op voorhand geïnstalleerd.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Verder vind je op dit toestel nog:

• Windows Essentials
• Een 30-daagse testversie voor Office 365
• Medion Home Cinema Suite (een andere naam voor de Ashampoo Suite)
• MediaEspresso, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam van Cyberlink.

De Medion Akoya MD99360 (P2212T) gebruikt als laptop

De Medion Akoya MD99360 (P2212T) gebruikt als laptop (© ; licentie: )

De technische fiche van de Medion Akoya MD99360 (P2212T) in pdf-formaat vind je hier: Technische fiche van de Aldi notebook Medion Akoya MD99360 P2212T (pdf).

Conclusie
De Medion Akoya MD99360 (P2212T) heeft in ieder geval een interessant concept: je kunt hem zowel als laptop dan wel als tablet gebruiken. Deze hybride laptop biedt een haarscherp Full HD beeldscherm en heeft een grote autonomie. Dat alles wordt aangeboden aan de heel aantrekkelijke prijs van 399,- euro. De processor is geen krachtpatser, wat zijn inzetbaarheid als krachtbron van een laptop wel enigszins beperkt tot internetten, Word-Excel en PowerPoint, film kijken en de typische apps-spelletjes.
Adviesprijs
€399
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelDraadloze hoofdtelefoon met 9.1-kanaals surroundgeluid
Volgend artikelGaming muis met 12.000 dpi sensor
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

6 REACTIES

  1. en dan plots wil een deel van de toetsen van het toetsenbord niet meer mee, of wil t al helemaal niet meer en moet je t touchscreen gaan gebruiken, wat voor gebruikers als kik niet evident is wwant ik word ouder…. zou toch niet mogen zijn, de laptop-tablet ligt al een halfjaar aan de kant om die reden, terwijl t toch zo handig zou moeten zijn en ik em toch wel weer wil gaan gebruiken…. laten nakijken? tzou niet mogen zijn dus nee, ik ga em niet meegeven om dan met een ferm prijskaartje terug te mogen ophalen

  2. Conclusie, eindelijk nog eens een aldi aanbieding die het overwegen meer dan waard is?

    is het een aanrader of vlees noch vis?

    Als tablet is hij wel zwaar lijkt me

    • Ik zou hem in de categorie “zeker het overwegen waard” onderbrengen. En inderdaad, als tablet is hij nogal zwaar – maar aan de andere kant is hij ook een beetje groter dan de meeste tablets. Een iPad air weegt bvb maar 478 gram, maar heeft een scherm van 9,7″.

      • Waarbij wel moet worden opgemerkt dat de meeste 10-inch en hoger Windows-tablets relatief zwaar zijn tegenover vergelijkbare iPad- of Android-tablets. Microsoft’s eigen Surface RT 1 met 10,6″ scherm weegt bv. 689 gr; MS Surface Pro 2: 907 gr.; Dell Latitude 10: 658 gr. met 2-cel accu en 820 gr. met 4-cel accu; Fujitsu Stylistic Q702: 850 gr.; Toshiba W310: 825 gr.; Acer Iconia W700: 950 gr. etc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.