Apple iPad: de goudstandaard voor tablets?

1
60
Apple iPad

(© ; licentie: )

Tablet-computers of kortweg tablets zijn niet nieuw, maar Apple slaagde er met de iPad als eerste in een commercieel succesvolle versie te bouwen. Andere fabrikanten lanceren in de komende weken en maanden talloze alternatieven voor de iPad. Voor de consument zal de keuze er weer niet eenvoudiger op worden.

Een tablet is in essentie een draagbare pc met een aanraakgevoelig scherm als enige of belangrijkste invoerapparaat. De eerste experimenten met tablets gebeurden al in de jaren tachtig. In 1990 bracht het Amerikaanse GO Corporation het eerste PenPoint OS uit, specifiek geschreven voor grafische tablets en personal digital assistants (pda’s), de voorlopers van de huidige smartphones. PenPoint OS draaide onder andere op een van de eerste tablet personal computers, de IBM ThinkPad 700T. Microsoft bracht kort daarop Windows for Pen Computing op de markt, een add-on voor zijn nieuwe grafische besturingssysteem Windows 3.11. In 2001 lanceerde Microsoft daar een opvolger van, namelijk de Tablet PC Edition van Windows XP.

Soorten tablets
Al deze ’tablets’ gebruikten een stylus of pen; van vingerbediening was toen nog geen sprake. Ook de hardware was nog niet gestandaardiseerd. Sommige fabrikanten brachten ‘booklets’ uit, laptops met twee schermen die je zoals een boek kon dichtplooien. Andere bouwden ‘convertibles’, die eruit zagen zoals een gewone laptop, maar waarbij je het aanraakgevoelig scherm over het toetsenbord kon klappen, zodat je ook alleen met de stylus kon werken. Ten slotte waren er de ‘slates’ zonder toetsenbord, maar met handschriftherkenning, zodat je met behulp van de stylus op het scherm kon schrijven. Een variant van de slate was de ‘hybrid’, waarvan je het toetsenbord kon verwijderen.

1
2
3
Vorig artikelZuinige en gebruiksvriendelijke A3 multifunctionals
Volgend artikelAldi Akoya netbook biedt snellere verbindingen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.