Achtergrond | Audio / Video
Centrale muzieksystemen: overzicht en leidraad

Audio overal in huis

Bose Lifestyle V35

Bose Lifestyle V35

Dankzij de digitalisering zijn centrale muzieksystemen eenvoudiger te installeren en te gebruiken dan ooit te voren. Multiroom audio ofwel centrale hifi komt daarmee binnen ieders bereik. Een overzicht en, op de laatste pagina van dit artikel, een korte leidraad met aankooptips.

Multi room audio is bijna zo oud als hifi, maar analoge systemen zijn duur, omslachtig en moeilijk te installeren en te bedienen. Nu digitale muziek steeds meer de norm wordt, zijn centrale audiosystemen een logische evolutie in de audiomarkt. Digitale signalen kun je immers veel eenvoudiger doorheen de ganse woning transporteren dan analoge. Geluid kan zelfs volledig draadloos worden getransporteerd of in het jargon “gestreamd”. Ook de bediening kan volledig draadloos gebeuren en is dus veel flexibeler. Een draadloze controller leg je gewoon gewoon ergens neer of neem je eventueel van kamer naar kamer meen. Er is dus geen noodzaak meer om audiocontrollers in elke kamerwand te monteren. Digitale multiroom audio kan ook perfect achteraf in de woning worden toegepast, zelfs als er niets is voorzien qua bedrading.

Waaier aan keuzes
Multiroom audio scheidt de geluidsweergave, de geluidsopslag en het geluidstransport. De weergave kan gebeuren met behulp van je bestaande geluidsinstallatie, waarop je een module aansluit die bij het gekozen multiroommuzieksysteem hoort. Je kunt dit aanvullen met bijkomende modules, die naar keuze ingebouwde speakers hebben, kunnen aangesloten worden op bestaande muziekinstallaties of waarop je actieve speakers met ingebouwde versterker kunt aansluiten. In de duurdere systemen kunnen die speakers zelfs in het plafond of de wand worden ingebouwd. De geluidsopslag gebeurt in de centrale module van het systeem, op een centrale netwerkschijf of zelfs op een pc. Het geluidstransport kan via draden of gebeurt draadloos. Alle merken bieden verschillende modules aan en je kunt de systemen meestal modulair en in stappen uitbouwen. Je kunt dus beginnen met twee modules in twee kamers of zones en van daaruit verder bouwen.

Pagina's: 1 2 3 4

2 reacties bij Audio overal in huis

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cuirie-bangalay