Audio overal in huis

2
532

Wat is mijn beste keuze (leidraad multiroom audio)?
Ik weet voldoende van computers en digitale muziek en ben niet bang me in de materie van multikameraudio te verdiepen. Ga dan voor Logitech Squeezebox in combinatie met de gratis Squeezebox Server-software en een NAS (Network Attached Storage of centrale netwerkschijf), liefst eentje van Synology, die de muziekserversoftware zelfstandig kan draaien zodat jouw pc niet de ganse tijd hoeft aan te staan. Je kunt eenvoudig beginnen en het systeem uitbreiden naarmate je ermee vertrouwd raakt. Sommige Squeezebox-modellen hebben ingebouwde speakers. Andere sluit je aan op een muziekinstallatie. Reken op 500 à 1000 euro voor een startsysteem met NAS.

Sonos productfamilie

Sonos productfamilie (© ; licentie: )

Ik weet een beetje van digitale muziek, maar vind vooral eenvoud, moduleerbaarheid en snelle installatie belangrijk. Verkies dan Sonos. Het is iets duurder dan de Squeezebox, maar stijlvoller, eenvoudiger en ook stabieler dankzij het draadloze mesh-netwerk. Er is een startbundel met twee zones voor 1.000 euro zonder en 1.149 euro met luidsprekers.

Ik wil niet teveel geld uitgeven en ben tevreden met een paar zones. Ga dan voor een van de goedkopere systemen zoals de instaptoestellen in het Logitech Sqeezebox- of Philips Streamium-gamma of, waarom niet, een losse hifireceiver met een audioverdeelsysteem zoals dat van Art Sound en luidsprekers naar keuze. Reken op 300 à 1.000 euro voor een startsysteem zonder luidsprekers.

Logitech Squeezebox Radio (© ; licentie: )

Ik wil een muzieksysteem dat mijn muziekvoorkeuren leert en mijn favoriete muziek automatisch afspeelt. Kies dan een van de Bose-audiosystemen met uMusic-functie. Het gamma is uitgebreid en er zijn modellen met en zonder luidsprekers. Prijzen starten aan 600 euro, maar een uitgebreider systeem kost meer dan 1.000 euro.

Ik wil een eenvoudig, maar krachtig audiosysteem met meerdere zones. Dan komt een van de systemen van Nuvo in aanmerking, bijvoorbeeld de Essentia met zes zones, centrale muziekserver, party mode en bediening met aanraakscherm. Prijzen starten aan 1.700 euro, maar een volledig systeem kost al gauw meer dan 5.000 euro.

NuVo Essentia E6G

NuVo Essentia E6G (© ; licentie: )

Design is voor mij het belangrijkste, prijs speelt geen rol. Bang & Olufsen biedt met BeoLink een systeem waarbij audio en video u van kamer naar kamer volgen en dat met behulp van de Master Link Gateway uitgebouwd kan worden tot een uitgebreid home automation systeem. Luidsprekers zijn inbegrepen, maar een volledig systeem kost duizenden euro.

Ik wil niet alleen audio automatiseren, maar ook video en alle andere denkbare functies. Roep er een specialist bij en laat een compleet domotica-project uittekenen op basis van het uitgebreide Crestron-gamma. Reken op 5.000 euro voor een basisinstallatie met luidsprekers. De prijs van een complexe installatie kan fors hoger oplopen, ook al omwille van de werkuren van de specialist die het moet installeren.

1
2
3
4
Vorig artikelSoftware manipuleert werkelijkheid
Volgend artikelAcer lanceert Android 2.2 smartphone
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.