Nuttige tips voor de aankoop van een tv-toestel

3
275

3D TV
3D-tv is bezig met de markt te veroveren. Tijd om een nieuwe tv aan te schaffen? Even de mogelijkheden overlopen. Als kind hebben de meeste onder ons al kennis kunnen maken met het groen, rode brilletjes waardoor je plots in 3D-beelden kon bekijken. Echt spectaculair was het echter niet en erg bevorderlijk voor je ogen was het ook niet! Anno 2010 werkt 3D-tv met zogenaamde shutter-brillen. Wat is 3D eigenlijk (lees ook ons recent achtergrondartikel over hoe 3D werkt)? Een andere term voor het ruimtelijke inzicht in beelden is stereoscopie. Deze moeilijke term is eenvoudig uit te leggen: er worden twee beelden aangeboden, één voor het rechteroog en één voor het linkeroog. Net daarvoor worden de (actieve) shutter-brillen gebruikt. Elk oog krijgt afwisselend een frame te zien zonder dat je daar zelf iets van merkt. Zowel Sony als Samsung lanceren zeer binnenkort 3D voor het grote publiek. In sommige elektrospeciaalzaken kan je nu al terecht voor een 3D-demonstratie van Samsung en Sony 3D-tv. Heeft zo’n bril ook nadelen? Ja, toch wel. Als je brildrager bent, vormt de bril enigszins een obstakel. Verder ben je afhankelijk van de batterijlevensduur en moet je binnen het bereik van de zender blijven. Verlies ook zeker niet uit het oog dat je om optimaal van 3D te genieten een 3D-bron nodig hebt met stereoscopisch opgenomen beelden. 3D-Blu-Ray speler, Home cinema, … Alles moet 3D-klaar zijn. En dus zal je wellicht vrij diep in je buidel moeten tasten om volop te kunnen genieten van 3D-technologie. We hebben reeds onze ogen de kost gegeven wat betreft de 3D-beleving van Samsung en Sony en zijn onder de indruk van het behaalde resultaat. Of de markt klaar is voor 3D zal de toekomst uitwijzen. Ook nog even verwijzen naar Autostereoscopie. Autostereoscopie is een 3D-ervaring die je kan beleven zonder speciale bril. De technologie biedt ons deze mogelijkheden, maar het is vooralsnog peperduur.

Conclusie
Veel nieuwe technologieën maken onze oude, getrouwe televisie tot een modern multimedia-apparaat dat voorlopig weer ‘future-proof’ is. Internet op tv is zeker een handige functie, maar dan wel met volledige browserfunctionaliteit. Bij aanschaf van een nieuwe tv moet je je terdege informeren bij een betrouwbare elektrospeciaalzaak. Vraag ook steeds om een demonstratie van het televisietoestel en maak pas dan je keuze. 50 Hertz tv’s kan je beter links laten liggen en opteren voor een snellere 100 of 200 Hertz variant. 3D-tv heeft veel potentieel en is zeker het overwegen waard, maar hou rekening met het benodigde brilletje.
1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelHeadsets met ondersteuning voor Super Wideband Audio
Volgend artikelEnergiezuinige en ultraslanke Full HD-monitoren

3 REACTIES

  1. De bedoeling was in dit artikel te kijken naar de tv technologie en niet naar netwerktechnologie. DLNA gaat verder dan de tv-wereld alleen, het zit ook in allerlei andere apparatuur. DLNA is weliswaar een interessant onderwerp om ook eens te behandelen, we zetten het op ons lijstje.

  2. hoe zit het met DNLA,
    waarom wordt dit onderwerp niet besproken in dit artikel ?
    nochthans veel actueler en interessanter dan dat exotische en weinig interessante 3D gedoe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.