Kijken in drie dimensies

0
152
View Master 3-D Viewer

View Master 3-D Viewer (© ; licentie: )

Stereoscopie of het bekijken van opgenomen beelden in 3-D is bijna even oud als de fotografie. Comfortabel was het echter niet. Dankzij de computer komt daar verandering in. Echt bruikbare 3-D stereoscopie verscheen eerder al in de bioscoopzaal, maar moet dit jaar ook onze huiskamers veroveren.

De kans is groot dat de oudere jongeren onder de lezers in hun jeugd met een Sawyers View-Master hebben gespeeld. Met die stereoscopische kijkers kan je piepkleine 3-D kleurendia’s bekijken die gemonteerd zijn in een kartonnen schijfje. Elke schijf bevat veertien dia’s, goed voor zeven stereoscopische foto’s. View-Master werd in 1938 uitgevonden door de Amerikaanse Duitser Willam Gruber. In de jaren zestig waren er zelfs View-Master camera’s te koop waarmee de consument zijn eigen 3-D foto’s kon maken en manueel in een View-Master schijf monteren.
Echt comfortabele stereoscopie verkrijg je niet met View-Master. De beelden zijn weliswaar in kleur, maar vrij donker en met weinig details. Bovendien is het een individueel stereoscopisch systeem. Toch is het leuk speelgoed, dat tot op de dag van vandaag wordt geproduceerd, ondertussen door de Fisher-Price divisie van speelgoedgigant Mattel.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVergelijken we appels met peren?
Volgend artikelGestroomlijnde touchscreen-gsm in het instapsegment
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.