Led-lamp met geïntegreerde Bluetooth-luidspreker

0
141
De Duitse fabrikant en distributeur van computer-accessoires Ultron heeft met de Boomer Light een origineel accessoire in het gamma: een dimbare led-lamp met een draadloze Bluetooth-luidspreker. De lamp past in elke standaard E-27 fitting. Een goed idee voor een studeer- of studentenkamer? Wij zochten het voor je uit.

De Boomer Light van Ultron is een dimbare 4,5 Watt led-lamp met geïntegreerde draadloze Bluetooth-luidspreker die een muziekvermogen van 2,4 Watt heeft.

De lamp heeft een standaard E27 fitting en past dus in alle gebruikelijke lamphouders. Ze is dimbaar in zeven stappen van 90 tot 240 Volt (de website van Ultron beweert foutief dat ze dimbaar is tien stappen). De Boomer Light geeft tot 300 lumen licht en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, roze, geel en groen. We bedoelen dan wel de kleur van de buitenkant; de lamp zelf geeft wit licht.

Ultron Boomer Light

Ultron Boomer Light (© ; licentie: )

De Bluetooth-verbinding werkt tot op tien meter van de lamp en de meegeleverde zeer kleine afstandsbediening kun je eveneens tot op tien meter van de lamp gebruiken.

 
In de verpakking

Naast de lamp vinden we in de verpakking een compacte afstandsbediening in wit plastic en een drietalige (Duits/Engels/Frans) “flyer” met een productbeschrijving en korte handleiding.

 
Ingebruikname

De Ultron Boomer Light is vrij groot. Deze lamp annex draadloze speaker heeft een doorsnede van 8,5cm en is 13,5 cm lang. Hou daar rekening mee bij de keuze van lamphouder.

Zodra je de lamp in een standaard E27-lampfitting steekt die van stroom is voorzien, brandt ze. Een bieptoon geeft aan dat ze klaar is voor koppeling met een Bluetooth-muziekbron zoals een smartphone of tablet. Het koppelen gebeurt in principe zonder dat je een code moet ingeven, maar als je apparaat toch naar een code vraagt kun je “0000” gebruiken.

Zodra de koppeling tot stand is gekomen, kun je draadloos muziek en geluid naar de ingebouwde luidspreker van de Boomer Light sturen.

 
Praktijk

Bij ons lukte de Bluetooth-koppeling meteen zonder code met verschillende apparaten (Google Nexus 5, Energy Sistem Energy Pro, Apple iPad Mini). Echter, twee Samsung Galaxy Tabs (SM-T700 en SM-T520) “zagen” de Boomer Light, wel maar konden er niet mee communiceren. De Android-smartphone van Energy Sistem gaf na de koppeling alleen een haperend geluid weer op de Boomer Light; het is ons niet duidelijk of dit nu aan de Bluetooth-luidspreker of aan de smartphone ligt. In elk geval werkt deze Boomer Light dus niet met alle apparaten: eerst uitproberen of hij met jouw apparaat werkt, is dus de boodschap.

Ultron Boomer Light met afstandsbediening

Ultron Boomer Light met afstandsbediening (© ; licentie: )

Je kunt de geluidssterkte regelen met je smartphone of tablet of met de kleine afstandsbediening. Met die afstandsbediening kun je ook de lichtsterkte van de lamp in zeven stappen wijzigen en het licht en/of het geluid uitschakelen. Er is ook een rode aan/uit-knop waarmee je de Boomer Light volledig uitschakelt.

Een minpuntje is dat de toetsen waarmee je de geluidssterkte en de lichtsterkte regelt zwart zijn met zwarte opdruk, zodat je moeilijk kunt zien welke toets nu waarvoor dient. De afstandsbediening betrekt zijn stroom overigens van een gemakkelijk vervangbare CR2025 knoopcel die al gemonteerd is; je hoeft alleen het plastic lipje eruit te trekken om ze te kunnen gebruiken.

Je kunt wel meerdere Bluetooth-apparaten tegelijk koppelen aan de Boomer Light, maar slechts één apparaat kan ermee verbonden zijn, anders krijg je allerlei onvoorspelbare effecten, zoals haperend of wegvallend geluid.

De geluidskwaliteit is vrij behoorlijk. Hoge tonen worden sterker benadrukt dan lage tonen, maar het geluid is helder, redelijk warm en zelfs op hoge geluidssterkte storingsvrij. De lampenkap waarin de Boomer Light is gemonteerd, heeft uiteraard ook een invloed op de geluidskwaliteit. Wij beoordeelden de geluidskwaliteit zonder kap. De Boomer Light speelt ook redelijk luid; zelfs een vrij grote kamer kan hij met geluid vullen.

 
Verbruik

De lamp heeft een A+ EU energielabel. “Uitgeschakeld” met de afstandsbediening verbruikt ze 0,4 Watt. In standby verbruikt ze 0,7 Watt. Volledig gedimd verbruikt ze 1,1 Watt. Op volle lichtsterkte verbruikt ze 6,1 Watt. Met de lamp en de versterker op volle sterkte stijgt het verbruik tot slechts 6,2 Watt.

Conclusie
De Boomer Light is een handige combinatie van energiezuinige led-lamp en draadloze Bluetooth-luidspreker voor studeerkamer, keuken, badkamer of studentenkamer. Jammer genoeg werken niet alle smartphones of tablets ermee. Vooral Samsung deed tijdens onze testen lastig. Probeer dus eerst uit of de lamp wel degelijk werkt met jouw Bluetooth-apparaat voor je hem koopt.
Gemiddelde straatprijs
€ 50.
Foto van Ultron
Website: Ultron
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEerst processor met acht kernen voor desktop-computers
Volgend artikelLed-lamp met WiFi-versterker
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.