Kleine draagbare 4TB-schijf back-upt mobiele apparaten

2
51
De Backup Plus Fast Portable Drive van hardeschijven-specialist Seagate is een compacte 2,5-inch draagbare schijf met 4TB capaciteit waarmee je ook vlot mobiele apparaten zoals smartphones of tablets back-upt. Wij hebben dit schijfje, waarop bijvoorbeeld maar liefst 1.583 films passen, getest.

De Seagate Backup Plus Fast (STDA4000100) biedt een grote capaciteit van 4TB, maar is compact dankzij het gebruik van 2,5-inch harde schijven in plaats van het meer gebruikelijke 3,5-inch formaat.

Dankzij de usb 3.0-aansluiting kun je er snel gegevens naar toe kopiëren, op voorwaarde dat je apparaat natuurlijk ook deze snellere usb-standaard ondersteunt. Seagate claimt maximale overdrachtsnelheden tot 220 MB/s. Gelukkig is deze externe schijf ook compatibel met de tragere usb 2.0 standaard die op veel computers als enige aanwezig is. Maar dan daalt de maximale snelheid wel tot 30 MB/s.

De Seagate Backup Plus Fast Portable Drive is compatibel met Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP SP3 (32-bit en 64-bit) en Mac OS X 10.6 of hoger.

 
In de verpakking

Naast de draagbare schijf zelf, vinden we in de doos twee usb-kabels en een snelstarthandleiding. Op het schijfje staan nog de installatiebestanden voor Seagate Dashboard back-up-software.

Seagate 4TB Backup Plus Fast Portable Drive

Seagate 4TB Backup Plus Fast Portable Drive (© ; licentie: )

 
Techniek

De zwarte Seagate Backup Plus Fast Portable Drive meet 11,69 x 8,25 x 2,2 cm en kun je dus vlot in één hand houden. Het apparaat weegt wel 307 gram en voelt dus vrij zwaar aan. Het kastje is vervaardigd van stevige kunststof.

De schijf is ook vrij dik, maar dat komt omdat er eigenlijk twee 2,5-inch schijven insteken van elk 2 TB: Samsung (niet Seagate!) 2TB M9T 2,5-inch schijven die in raid-0 geconfigureerd zijn.

Helaas kun je het raid-niveau niet wijzigen. Dat betekent ook dat als een van de interne schijven de geest geeft je al je gegevens kwijt bent. Gebruik deze schijf dus niet als hoofdopslagplaats voor belangrijke gegevens maar zorg voor een extra back-up van belangrijke gegevens. Je kunt het kastje trouwens ook niet zelf openen. Als er tijdens de garantieperiode van drie jaar iets kapot gaat, zul je de hele handel naar Seagate moeten terugsturen voor herstel.

De drive is geformatteerd in ntfs. Seagate levert op de schijf een nfts-driver voor Mac mee. Als je die installeert, kun je via deze schijf gegevens uitwisselen tussen je Windows- en Mac-computer.

Seagate levert twee verschillende usb-kabels mee: een korte 18-inch (45,72-cm) usb 3.0-kabel en een één meter lange usb Y-kabel. De schijf betrekt zijn stroom van de usb 3.0 poort en heeft dus geen externe voeding nodig. Als de usb-poort toch onvoldoende stroom levert, kun je de langere Y-kabel met twee usb-aansluitingen gebruiken, zodat de schijf voldoende stroom krijgt om zijn werk te kunnen doen. Je verliest dan wel twee usb-poorten.

 
Software

Op de schijf vind je Seagate Dashboard back-up-software voor Windows en Mac OS X. Als je deze software installeert, dien je eerst het product te registreren. Deze registratie kun je helaas niet overslaan. Je moet wel alleen maar je naam, postcode, land en e-mailadres achterlaten. Pas als je daarna op “Exit Registration” klikt, start de eigenlijke software-installatie.

Seagate Dashboard maakt geplande en automatische back-ups van je Windows- of Mac-computer. Het kan ook back-ups maken naar clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive of gegevens van de schijf delen op sociale media zoals Facebook, Flickr of Youtube.

Na registratie krijg je in elk geval ook nog gratis 5 GB cloudopslag bij de Seagate Cloud Storage Service, die gebaseerd is op Nero Cloud Storage. 5GB is niet echt veel, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk.

Seagate Cloud Service

Seagate Cloud Service (© ; licentie: )

Wil je je Google Android- of Apple iOS-apparaat naar deze schijf back-uppen dan kun je de gratis Seagate Mobile Backup app downloaden voor Android 2.3 en iOS 6 of hoger. Daarmee maak je via wifi back-ups naar de schijf, die dan wel aangesloten moet zijn op een computer die in hetzelfde wifi-netwerk hangt. App en schijf (via de Windows- of Mac OS-software) moeten ook ingelogd zijn bij dezelfde Seagate-account.

Je kunt er ook back-ups mee maken naar Google Drive of Dropbox (maar merkwaardig genoeg niet Seagate Cloud Drive).

Seagate Mobile Backup app

Seagate Mobile Backup app (© ; licentie: )

 
Prestaties

We testten de prestaties van de Seagate Backup Plus Fast Portable Drive onder Windows 8.1 Pro 64-bit in de usb 3.0-poort van een Toshiba W310-108 tablet met 1,5 GHz Intel Core i5-3339Y en 4 GB werkgeheugen. Deze tablet heeft een Windows Experience Index van 4,6.

We gebruikten de AS SSD Benchmark 1.7.x om de sequentiële en random schrijf- en leesprestaties te testen. De sequentiële leesprestaties stemmen met een snelheid van 236 MB/s goed overeen met wat Seagate zelf opgeeft (namelijk 220 MB/s). De schrijfsnelheid is een redelijk kwieke 103,93 MB/s.

De random prestaties (belangrijk voor database- en gaming-gebruik) liggen uiteraard lager, maar zijn toch behoorlijk, met een random 4K schrijfsnelheid van 1,86 MB/s en 4K leessnelheid van 0,44 MB/s.

De toegangssnelheid bedraagt 0,324 ms voor lezen en 0,349 ms voor schrijven.

De schijf werkt vrij stil, maar wordt wel behoorlijk warm bij intensief gebruik. Tijdens de random-testen steeg de temperatuur tot 41°C aan de bovenkant en 43°C aan de onderkant (bij een omgevingstemperatuur van 22,5°C).

Conclusie
De Seagate  4TB Backup Plus Fast Portable Drive (STDA4000100) presteert zeer goed voor het lezen en schrijven van sequentiële gegevens. De mogelijkheid om back-ups te maken van je iOS- of Android-apparaat, is handig en werkt goed. Als externe werkschijf voor database-toepassingen en dergelijke is ze echter  minder geschikt, want de random-snelheid ligt heel wat lager. Sowieso mag je deze schijf nooit als primair opslagapparaat gebruiken, want als er iets misgaat met het raid-0 systeem ben je al je gegevens kwijt. Gebruik deze externe schijf uitsluitend als back-upapparaat!
Adviesprijs
€269,99 voor de door ons geteste 4TB-uitvoering. Seagate geeft drie jaar garantie.
Foto van Seagate
Website: Seagate
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: Op 10/03/2016 pasten we dit artikel aan. Het kastje is nl. niet van metaal maar van zwarte kunststof vervaardigd.

Vorig artikelMobiele apps en nieuwe hardware in 2014 release Adobe Creative Cloud
Volgend artikelProfessionele laptops met uitwisselbare componenten
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Beetje gek dat je je PC nog zou gebruiken om een backup te maken van een smartphone. Veel Android smartphones/tablets zijn tegenwoordig ‘USB-host capable’.

    Met de juiste kabeltjes (en meestal een externe voeding), kan de harddisk rechtstreeks verbinden met en benaderen vanuit de smartphone/tablet.

    • De bedoeling hier is dat je een schijf die je gebruikt om back-ups te maken van je pc ook kunt gebruiken als back-up voor je mobiele apparatuur. Als je natuurlijk geen pc meer hebt is dit geen oplossing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.