Audio / Video | Testen
Epson EH-TW6100W Projector review

Budgetvriendelijke Full HD draadloze projector van Epson met 3D

Product by:
Epson
Price:
€1.814

Reviewed by:
Rating:
4.5
On 3 januari 2013
Last modified:20 juni 2014

Summary:

Zelfs bij gebruik van de draadloze beeldoverdracht geniet je met de Epson EH-TW6100W Projector van erg zuivere en heldere Full HD-beelden. De 3D-functie vult het toestel prima aan, maar de 3D-conversiefunctie kon ons niet overtuigen.

Epson introduceert de EH-TW6100W Full HD-projector. Dankzij draadloze Full HD-beeldtechnologie kan je zonder kabels of een vaste installatie genieten van high-definition 2D- en 3D-beelden. Volgens de fabrikant is het toestel de ideale metgezel voor filmliefhebbers, gamers en sportfanaten. Wij zochten uit of dat werkelijk zo is.

Epson is een bekende fabrikant van (foto) printers, scanners en diverse andere producten. Daarnaast beschikt Epson over een zeer uitgebreid gamma projectoren voor bedrijven, scholen en thuisgebruikers. Met prijzen gaande van 319 euro tot ruim 15.000 euro (incl. BTW) kan Epson voor iedereen een gepaste oplossing bieden.

 
In de doos

In de doos vinden we naast de Epson EH-TW6100W projector zelf ook nog verschillende accessoires. Het belangrijkste accessoire is uiteraard de draadloze HD-zender. Daarnaast levert de fabrikant ook nog een RF 3D-bril mee (ELPGS03). Bijkomende brillen moet je zelf aanschaffen. Tot slot vinden we in de doos ook nog een stevige afstandsbediening met achtergrondverlichting, twee AA-batterijen, een HDMI-kabel, een HDMI-kabelklem, een stroomkabel, een stroomadapter en een set gebruiksaanwijzingen.

Epson EH-TW6100W Projector

Epson EH-TW6100W Projector

 
Design en connectiviteit

De Epson EH-TW6100W projector is voorzien van een glanzend wit uiterlijk. Op de voorzijde zien we uiteraard de lensopening. Links en rechts naast de lens werden twee grote luchtafvoer- en toevoerkanalen ingewerkt. Op de voorzijde zien we links naast de lens ook nog een IR-ontvanger.

De bovenzijde biedt plaats aan de scherpstel- en zoomstelringen en het H-Keystone-schuifje. Verder zien we op de bovenzijde ook nog het lampdeksel en het bedieningspaneel. Net onder het bedieningspaneel zien we twee lampjes die de status aangeven van de lamp en de binnentemperatuur. Achter het afneembare klepje op de achterzijde vinden we de aansluitingen en dat zijn er heel wat!

De bovenzijde biedt plaats aan de scherpstel- en zoomstelringen en het H-Keystone-schuifje

De bovenzijde biedt plaats aan de scherpstel- en zoomstelringen en het H-Keystone-schuifje

Epson voorzag twee HDMI-ingangen, een miniUSB servicepoort, een USB-poort, een composiet- en componentingang, een VGA-aansluiting en een RS-232C besturingspoort. Voorts zien we ook een tweede IR-ontvanger en een Kensington aanhechtpunt om diefstal tegen te gaan. Tot slot biedt de achterzijde plaats aan twee ingebouwde luidsprekers en een voedingsaansluiting. Erg compleet dus! Het toestel meet 420 x 365 x 137 mm (breedte x diepte x hoogte).

 
Plaasting en installatie

Ten behoeve van onze test zullen we de Epson EH-TW6100W op onze salontafel plaatsen. Het toestel kan echter ook projecteren vanaf het plafond, maar dan heb je uiteraard wel een geschikte plafondbeugel nodig. De plaatsing is erg belangrijk, want het geprojecteerde beeld wordt groter naarmate de projector verder van het scherm staat.

Het belangrijkste accessoire is uiteraard de draadloze HD-zender

Het belangrijkste accessoire is uiteraard de draadloze HD-zender

In onze opstelling zullen we onze Telenet Digicorder, een Blu-rayspeler en een PC verbinden met de projector via HDMI. Hiertoe pluggen we de HDMI-kabels in op de draadloze HD-zender, voorzien het apparaat van stroom en schakelen het in. Omdat de zender en de projector vanuit de fabriek gepaired werden, moet je zelf niets instellen. Vervolgens schakelen we ook onze Telenet Digicorder in. We voorzien de projector van stroom en schakelen ook dit toestel in.

Als alles goed gaat, brandt even later het lampje ‘link’ continu en heb je beeld. Eventueel moet je het geprojecteerde beeld nog bijregelen met behulp van de regelaars bovenop de projector. Desgewenst kan je ook de helderheid, het contrast, de kleurtemperatuur en dergelijke bijstellen via het systeemmenu van de Epson EH-TW6100W.

Epson EH-TW6100W voorzijde

Epson EH-TW6100W voorzijde

 
Technisch

De Epson EH-TW6100W heeft een contrastratio van 40.000:1 en is uitgerust met Epsons 3LCD-technologie die moet instaan voor een goede beeldkwaliteit. Het lichtrendement van zowel gekleurd als wit licht klokt af op 2300 lumen. Overdag kan je de projector dan ook gewoon gebruiken bij daglicht.

De draadloze HD-zender beschikt over maar liefst vijf HDMI-ingangen en stuurt in real-time high definition beelden door zonder haperingen. De zender en de projector moeten daarvoor naar elkaar wijzen. De antennes werden ingebouwd in de voorzijde van de projector en de draadloze HD-zender en moeten dus op elkaar worden gericht.

De afstandsbediening

De afstandsbediening

Via de (verlichte) afstandsbediening kan je bovendien eenvoudig van bron veranderen. De Epson EH-TW6100W beschikt tevens over een 3D-functie en kan met een druk op de knop 2D high-definition flims en games converteren naar 3D. Dankzij een meegeleverde, oplaadbare RF shutter-bril kan je bovendien in alle vrijheid genieten van 3D-beelden. Volgens de fabrikant is het een universele bril die je kan bewaren voor toekomstige upgrades of in combinatie met thuisprojectoren en tv’s van andere fabrikanten.

De 3D-diepte kan je zelf aanpassen en het toestel beschikt over vijf verschillende kleurmodi en automatische kleuroptimalisatie. Het toestel kan verschillende groottes projecteren tussen 30 en 300 inch. De ingebouwde stereoluidsprekers van de Epson EH-TW6100W leveren 20 watt vermogen. Tot slot heeft de lamp een levensduur van 4000 uren (5000 uren in spaarmodus). Voor de volledige specificaties verwijzen we je naar de website van de fabrikant.

 
Beeld- en geluidskwaliteit

De Epson EH-TW6100W levert een erg zuivere en heldere beeldkwaliteit af! Het toestel is met 2300 lumen krachtig genoeg om zelfs bij normaal daglicht mooie HD-beelden te projecteren. Hierbij merken we graag op dat we de projector hebben getest op een witte, ongeschilderde muur. Bij gebruik van een speciaal projectiedoek zal de beeldkwaliteit dus alleen maar toenemen.

Dankzij vijf verschillende kleurmodi verkrijg je steeds het beste beeld voor de omgeving waarin je projecteert. De kleurmodus ‘Woonkamer’ gebruik je bijvoorbeeld in een verlichte kamer, terwijl ‘Cinema’ werd ontwikkeld voor de weergave van films en concerten in een donkere kamer. Naast de kleurmodus kan je ook de absolute kleurtemperatuur en de huidtinten van het beeld aanpassen naar believen.

De zender en de projector moeten naar elkaar wijzen

De zender en de projector moeten naar elkaar wijzen

Let op, wanneer je de ECO-modus activeert, zal niet alleen het verbruik afnemen, maar ook de beeldkwaliteit. Gelukkig heeft dit ook een aantal andere belangrijke voordelen. De lamp gaat maar liefst 1000 uren langer mee en het toestel produceert minder lawaai wanneer de ECO-modus ingeschakeld is. Dankzij de functie ‘Super-resolution’ worden onscherpe beelden scherper via een druk op de knop.Tijdens onze test stelden we inderdaad een verbetering in de beeldkwaliteit vast bij gebruik van deze functie.

Noemenswaardig zijn tevens de ingebouwde 20 watt stereoluidsprekers. Hoewel je voor een vaste installatie beter uitkijkt naar een volwaardig audiosysteem, blijken de ingebouwde luidsprekers immers vrij krachtig en brengen ze een vol, warm geluid voort. Via de instellingen kan het linker en rechterkanaal omgedraaid worden. Dit is noodzakelijk wanneer de projector op een beugel wordt gebruikt.

 
3D-functie

Met de Epson EH-TW6100W tover je je woonkamer in geen tijd om in een heuse 3D-cinema. Wanneer de projector 3D-gegevens ontvangt van een HDMI1-, HDMI2 of WirelessHD-bron, wordt het beeld automatisch weergegeven in 3D. Epson was zo vriendelijk om ons een Sony BDP-S470 Blu-ray-speler, enkele 3D films en extra 3D-brillen mee te leveren.

De meegeleverde 3D-bril

De meegeleverde 3D-bril

Ten behoeven van onze test sluiten we de Blu-ray speler aan op de draadloze HD-zender van de EH-TW6100W projector. Vervolgens schakelen we de Blu-ray-speler en de projector in. Wanneer we de weergave starten, schakelt de EH-TW6100W projector automatisch in 3D-modus. Wanneer dit niet automatisch gebeurt, moet je even op de knop ‘2D/3D’ van de afstandsbediening drukken. We genieten van mooie 3D-beelden met voldoende dieptezicht.

Voordat je de 3D-weergave start, controleer je best of de actieve 3D-brillen opgeladen zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de film of in het midden van een game. Om de batterij te sparen, schakelt de bril automatisch uit als deze 30 seconden niet wordt gebruikt. De brillen werken overigens op de 2,4 GHz frequentieband.

De Epson EH-TW6100W projector kan tevens 2D-beelden converteren naar 3D. Hiervoor moet je in de instellingen ‘Conversie 2D naar 3D’ inschakelen en de sterkte van het 3D-effect bepalen. Vervolgens kan je het 3D-effect activeren met een druk op de knop ‘2D/3D’ op de afstandsbediening. Wij zijn geen fan van deze conversie, maar het kan leuk zijn. Tijdens onze test hadden we last van licht flikkerende beelden en bovendien is het dieptezicht niet goed bij geconverteerde beelden, maar dat is ook logisch aangezien 2D-beeldmateriaal hiervoor niet werd ontworpen.

 
Verbruik

Volgens de fabrikant verbruikt de Epson EH-TW6100W projector 358 watt bij normaal gebruik en 274 watt in spaarstand. Gelukkig verbruikt het toestel in stand-by slechts 0,35 watt. Tijdens onze test verbruikte het toestel in normale modus 318 watt. Wanneer we overschakelden naar de ECO-modus daalde het verbruik naar 231 watt. In spaarstand is het toestel dus zuiniger, stiller en gaat het langer mee. Eigenlijk alleen maar voordelen dus.

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs van de Epson EH-TW6100W bedraagt 1.814 euro, inclusief BTW. Straatprijzen liggen mogelijk iets lager. Gezien de mogelijkheden is de prijs, volgens ons, zeker niet overdreven.

Conclusie
De Epson EH-TW6100W projector is erg eenvoudig te installeren en te gebruiken. De projector zelf heeft voldoende aan een stroombron. De overige apparaten sluit je immers aan op de draadloze HD-zender. Zelfs bij gebruik van de draadloze beeldoverdracht geniet je van erg zuivere en heldere Full HD-beelden. De ingebouwde luidsprekers zijn van goede kwaliteit, zodat je zelfs in een tijdelijke opstelling kan genieten van behoorlijk geluid. De 3D-functie vult het toestel prima aan, maar de 3D-conversiefunctie kon ons niet overtuigen. Het lage verbruik in stand-by is een extra troef voor deze multimediale alleskunner. Warm aanbevolen.
Adviesprijs
€ 1.814
Photo of Epson
Categorieen Producenten
Naar begin pagina.
Zelfs bij gebruik van de draadloze beeldoverdracht geniet je met de Epson EH-TW6100W Projector van erg zuivere en heldere Full HD-beelden. De 3D-functie vult het toestel prima aan, maar de 3D-conversiefunctie kon ons niet overtuigen.

3 reacties bij Budgetvriendelijke Full HD draadloze projector van Epson met 3D

 • 3
  Piet zegt:

  Heb er een nieuwe lamp ingedaan maar het rode licht blijft branden wat moet ik doen.?

  0
 • 2
  Smits zegt:

  Kun je me vertellen of het apparaat in te stellen is op de Nederlandse taal en mijn 2e vraag is of er een Nederlandse handleiding bij zit.

  0
 • 1
  Jorn zegt:

  Beste,
  zou je mij kunnen terug mailen, zou deze beamer in de toekomst willen kopen maar ben opzoek naar iemand die me wat meer info kan geven over bepaalde aspecten.

  Bedankt

  0

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comptrollership-complexional