Rovio’s Bad Piggies even verslavend als Angry Birds

0
155
Angry Birds moeten we je waarschijnlijk niet voorstellen, de kans is groot dat jij ook al vogeltjes naar die stoute varkentjes hebt gekatapulteerd. Rovio, maker van het spel, lanceerde onlangs Bad Piggies. Meer van hetzelfde? We zochten het uit.

Na Angry Birds kwam het ene vervolgverhaal na het andere op de markt: Angry Birds Rio, Angry Birds Seasons, Angry Birds Space. Soms leuk, maar het waren toch altijd maar variaties op hetzelfde thema.

Rovio brengt nu iets nieuws op de markt: Bad Piggies. Nieuw en toch niet nieuw, want de tekenstijl is precies dezelfde en het hoofdpersonage is een zelfde groen varkentje zoals je dat al kent uit Angry Birds.

Maar dat varkentje moet je deze keer niet proberen om zeep te helpen, in tegendeel, je moet het helpen. Om het simpel uit te drukken: het varkentje Piggy wil van punt A naar punt B maar daartussen liggen enkele hindernissen.

Bad Piggies, het nieuwe spel van Rovio

Bad Piggies, het nieuwe spel van Rovio (© ; licentie: )

Nu komt de uitdaging: jij moet met enkele rudimentaire onderdelen een vehikel bouwen waarmee Piggy over de hindernis kan geraken. In één van de eerste levels bouw je bijvoorbeeld een karretje met drie vierkanten en twee wieltjes (het spel is tweedimensionaal).

 
Hulpmiddelen

De fantasie van de Rovio-programmeurs lijkt wel eindeloos. Soms moet het kunnen rijden, soms vliegen. Om het voort te bewegen krijg je voortdurend andere hulpmiddelen. Een ventilator of een blaasbalg, maar ook een flesje spuitwater en een kist dynamiet komen aan bod. Dat je met een ballon kunt stijgen en met een paraplu als parachute kunt vermijden dat je te pletter stort is nogal duidelijk, maar sommige onderdelen zijn minder evident en moet je eerst uittesten.

Het wagentje uit level 1, gemaakt uit drie vierkanten en twee wieltjes

Het wagentje uit level 1, gemaakt uit drie vierkanten en twee wieltjes (© ; licentie: )

Die aandrijvingen kan je ook in- en uitschakelen met knoppen onderaan het beeld. Soms blijkt daar de sleutel tot de oplossing te liggen: ga je te traag dan raak je niet over de hindernis, ga je te snel dan ga je over kop.

 
Scores

Net zoals bij Angry Birds moet je trachten drie sterren te behalen, maar de telling is wel totaal anders. Bij Angry Birds is het simpel: hoe minder vogeltjes je nodig hebt en hoe meer schade je toebrengt aan het kasteel van de varkens, hoe meer sterren.

Uiteraard wordt alles moeilijker en complexer in de hogere levels

Uiteraard worden alles moeilijker en complexer in de hoger levels (© ; licentie: )

Bij Bad Piggies krijg je één ster wanneer het varkentje het eindpunt bereikt. Dat blijkt meestal niet eens zo moeilijk. Maar onderweg staan kisten gemarkeerd met een ster, als je die meeneemt kan je een tweede ster verdienen. Dat is rapper gezegd dan gedaan, want daarvoor moet je vaak iets extra doen: op tijd landen, een omweg maken of zo. De derde ster kan je verdienen door een op voorhand aangeduid onderdeel niet te gebruiken.

Een voorbeeld: door een looping gaan met een wieltje op het dak is niet zo moeilijk, maar lukt het je ook zonder dat extra wieltje? Op een andere plaats moet je het karretje heel zien te houden, terwijl het normaal gezien te pletter valt op de eindstreep.

Gewonnen! Eén ster voor het bereiken van de aankomst, één ster omdat er geen topwieltje gebruikt is en een derde ster omdat het wagentje nog heel is

Gewonnen! Eén ster voor het bereiken van de aankomst, één ster omdat er geen topwieltje gebruikt is en een derde ster omdat het wagentje nog heel is (© ; licentie: )

 
Grafisch

Je moet natuurlijk van dit type spel houden. Puzzelen, de verschillende mogelijkheden uitproberen en telkens opnieuw beginnen zonder al te gefrustreerd te geraken moeten jouw ding zijn. Dat telkens herbeginnen heeft Bad Piggies gemeen met Angry Birds maar toch is er een groot verschil. Bij Angry Birds zit de enige variatie in de kracht en de hoogte waarmee je schiet. Bij Bad Piggies kan je je karretje op vele manieren samenstellen en aandrijven. Soms ligt de oplossing in een wel erg ongewoon concept. Nog een verschil: bij een geslaagde missie zie je bij Angry Birds een jubelend vogeltje, bij Bad Piggies een jubelend varkentje. Eén ding hebben beide spelletjes zeker gemeen: ze zijn erg verslavend.

In de looping, met een toch wel bizar wagentje

In de looping, met een toch wel bizar wagentje (© ; licentie: )

Grafisch is Bad Piggies leuk om naar te kijken. In dit 3D-tijdperk is het een hele verademing, je hebt er zeker geen krachtpatser van een grafische kaart voor nodig. Je ziet wel dat het gemaakt is voor platformen met een touchscreen. De knoppen zijn erg groot, de onderdelen voor het vehikel moet je verslepen en ze worden automatisch aangetrokken naar iedere mogelijke ligplaats wanneer ze in die buurt komen. Het is echter zeer vlot te spelen met de muis op een PC.

 
Beschikbaarheid

Het spel is verkrijgbaar voor iOS, Android, Mac en PC. Aan een versie voor Windows Phone wordt gewerkt. De prijs voor de PC-versie bedraagt 4,95 euro; de Mac-versie kost 3,99 euro, de iPad-versie kost 2,39 euro en de iPhone-versie 0,79 euro. De Android-versie blijkt gratis te zijn, maar bevat wel advertenties die je niet kunt uitschakelen. In ruil krijg je momenteel 90 levels, maar Rovio belooft gratis updates.

Conclusie
Bad Piggies is gemaakt voor platformen met een touchscherm, maar is ook zeer vlot te spelen met de muis op een PC. Eén ding heeft het nieuwe spel gemeen met Angry Birds, het vorige spel van Rovio dat immens populair is: het is al net zo verslavend.
Adviesprijs
Bad Piggies – PC-versie: € 4,95
Bad Piggies – Mac versie: € 3,99
Bad Piggies – iPad-versie: € 2,39
Bad Piggies – iPhone-versie: € 0,79
Bad Piggies – Android-versie: gratis (maar met advertenties die je niet kunt uitschakelen)
Keilaranta 17 Espoo 02150 Finland Telefoon werk: +358 207 888 300 Website: Rovio website
Categorieën: Games & Multimedia, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEen betere nachtrust dankzij een wekkerdock dat je slaappatroon volgt
Volgend artikelSchoenen met ingebouwde gps-navigatie
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.