Dunne HTC smartphone schiet mooie foto’s met effect

0
135
HTC bracht onlangs een serie nieuwe telefoons uit waaronder ook de One S. Het bedrijf houdt al lange tijd vast aan hetzelfde design voor verschillende toestellen. Dat is niet anders bij de One S, maar het toestel is zeer dun en oogt erg modern. Bovendien is de One S uitgerust met Beats Audio voor een betere geluidskwaliteit. Volgens HTC staat de One S voor Beauty & Brains en hoe zich dat uit kom je te weten in deze review.

Het design van de HTC One S bouwt verder op vroegere toestellen zoals de eerder ons geteste HTC Sensation en is dus niet echt vernieuwend. Gelukkig is het toestel zeer slank en vinden we vernieuwingen vooral onder de keramische unibody behuizing.

 
In de doos

HTC stuurde ons de One S in een blanco verpakking met enkele accessoires. Naast de smartphone zelf levert de fabrikant ook een 110-240V USB-lader, een microUSB-kabel en een 3,5 mm stereoheadset mee. De batterij is reeds in het toestel geplaatst en is niet eenvoudig verwisselbaar. Dat is toch een groot minpunt. Bij het uiteindelijke verkoopspakket hoort ook nog een snelstartgids.

HTC One S

HTC One S (© ; licentie: )

 
Design

De nieuwe HTC One S is een stuk slanker dan de HTC Sensation die nog 11,3 mm dik was. Daardoor oogt het toestel meteen een stuk moderner. Bovendien werd het toestel voorzien van een krasbestendige, keramische afwerking met hoge dichtheid. Dit materiaal zou volgens de fabrikant tot drie keer harder zijn dan roestvrij staal. Het toestel meet 130,9 x 65 x 7,8 mm en weegt 119,5 gram, inclusief batterij. Bijna de hele voorzijde wordt in beslag genomen door het 4,3-inch Super AMOLED touchscreen. Net boven het scherm vinden we een speakergrill met geïntegreerde meldings-LED en de secundaire frontcamera.

Achteraan zien we de cameralens en een LED-flister

Achteraan zien we de cameralens en een LED-flister (© ; licentie: )

In de rand van het scherm, net onder de speakergrill werd de nabijheidssensor ingebouwd. Meteen onder het scherm vinden we dan weer drie Android-toetsen: terug, home en recente apps. De rechterzijde van de One S biedt plaats aan de volumetoets en op de linkerzijde vinden we de microUSB-aansluiting. De microfoon werd in de onderzijde van het toestel verwerkt. De bovenzijde herbergt een 3,5 mm headset-aansluiting, een tweede microfoon en de aan/uit knop. Achteraan zien we de cameralens en een LED-flister.

Het afneembare bovendekseltje geeft eenvoudig toegang tot de microSIM-kaart-slede. Een gewone simkaart past dus niet in de HTC One S. Gelukkig kan je hiervoor een ruilsim laten uitvoeren of je bestaande kaart laten ‘knippen’ bij een verkooppunt van je operator. Een aandachtig lezer heeft het al gemerkt, de HTC One S heeft geen microSD-slot aan boord. Het ingebouwde geheugen van 16 GB is dus niet uitbreidbaar.

 
Technisch

De HTC One S heeft een 1,5 GHz dual core ARMv7 processor en 1 GB ram-geheugen. Het interne geheugen heeft een capaciteit van 16 GB en is dus niet uitbreidbaar. Het 4,3-inch Super AMOLED aanraakscherm met een resolutie van 540 x 960 is erg duidelijk en scherp, zelfs in direct zonlicht. Verder is het toestel uitgerust met een acht megapixel camera met autofocus, LED-flitser en BSI-sensor. Aan sensoren geen gebrek, want de One S werd voorzien van volgende sensoren: een gyro-sensor, een G-sensor, een nabijheidssensor, een omgevingslichtsensor en een digitaal compas. De grote variëteit aan sensoren verhoogt het gebruiksgemak immers aanzienlijk.

De HTC One S beschikt over een 1,5 GHz dual core ARMv7 processor en 1 GB ram-geheugen

De HTC One S beschikt over een 1,5 GHz dual core ARMv7 processor en 1 GB ram-geheugen (© ; licentie: )

Als besturingssysteem koos HTC voor Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) met HTC Sense 4.0. Dankzij Beats Audio moet de smartphone een vollere, warmere klank produceren. Of dat ook zo is, kom je verderop in deze review te weten. De microUSB-poort op de One S is MHL compatibel, zodat je via een speciale adapterkabel het toestel kan aansluiten op een compatibele tv via HDMI. Daarnaast heeft het toestel ook Bluetooth 4.0 en wifi IEEE 802.11 b/g/n aan boord. Ondersteuning voor Near Field Communication (NFC) werd niet voorzien.

Natuurlijk is de HTC One S ook geschikt voor een snelle HSDPA (3G) internetverbinding. Het toestel kan verbinden met volgende netwerken: HSPA/WCDMA (850/900/2100 MHz) en GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz). De One S toont je bovendien de weg dankzij de ingebouwde GPS met A-GPS ondersteuning. Om deze multimediale alleskunner te voeden, voorzag HTC een 1650 mAh batterij die je helaas niet eenvoudig kan verwisselen. Een evolutie die we niet graag zien overigens.

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte (© ; licentie: )

 
Camera

HTC is duidelijk trots op de foto- en videokwaliteit van de One S. Het toestel beschikt over een acht megapixel camera met autofocus en LED-flitser. Op zich niet zo bijzonder, maar dat is niet alles. Dankzij de ingebouwde BSI-sensor zou je betere resultaten verkrijgen bij weinig licht. Voorts beschikt het toestel over een 28 mm f2.0 lens en een speciale beeldchip. Je kan bovendien foto’s maken terwijl je HD-video opneemt. Je hebt vast al meegemaakt dat je te laat afdrukt en een mooie foto misloopt. De kans dat dit met de One S voorvalt, is zeer miniem! Het toestel kan immers 4-5 foto’s per seconde maken door de sluiterknop ingedrukt te houden. Nadien kan je zelf aanduiden welke foto’s je al dan niet wil behouden. De HTC One S kan foto’s geotaggen, zodat je later de precieze, geografische locatie kan opzoeken. Ook gezicht- en glimlachdetectie worden ondersteund. Tot slot kan je allerlei grappige en artistieke effecten meteen toevoegen bij het maken van een foto.

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte

Klik op de afbeelding om de foto te bekijken op ware grootte (© ; licentie: )

Om de prestaties van de primaire acht megapixel camera te beoordelen, gingen we op stap. De foto’s die we binnenshuis namen, zijn van aanvaardbare tot redelijk goede kwaliteit. De foto’s zijn niet altijd even scherp en vertonen een beetje ruis, maar we hebben al slechtere resultaten gezien. We verwachten dan ook veel van de opnames buitenshuis. De foto’s die we buiten namen zijn scherp en de kleuren zijn heel levendig. Misschien iets te levendig, want de planten in onze tuin bleken plots iets groener en de lucht iets blauwer dan in werkelijkheid. Natuurlijk weet je dat alleen als je de foto’s zelf neemt. We zijn dan ook heel tevreden van de fotokwaliteit.

De HTC One S kan ook video vastleggen in 1080p Full HD en dankzij ingebouwde videostabilisatie worden schokken en bewegingen tot een minimum gereduceerd. De videobeelden zijn van goede kwaliteit, maar ook hier lijken de kleuren weer kunstmatig opgewaardeerd. Gelukkig is het uiteindelijke resultaat zeer mooi. De goede beeldkwaliteit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de bestandsgrootte. Een testfilmpje van 36 seconden neemt immers maar liefst zo’n 43,2 MB in beslag.

Een camera-effect toepassen

Een camera-effect toepassen (© ; licentie: )

 
Performance

Om op objectieve wijze de performance van de HTC One S te beoordelen laten we AnTuTu Benchmark v2.8.3 los op het toestel. Deze app is 2,59 MB groot en gratis te downloaden via Google Play (voorheen Android Market). De HTC One S behaalt met 7072 punten een zeer mooie score. We geven je ook nog de individuele scores mee: CPU: 3372, GPU: 1563, ram: 1298, I/O: 839. Toch kan het nog beter! In de ranking staat de Samsung Galaxy S3 (GT-I9300) met 16894 punten op eenzame hoogte. De HTC One S reageert echter uitermate vlot en de browser bouwt zeer snel webpagina’s op. Ook het inzoomen in de browser gaat razendsnel. Verder biedt Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich) in combinatie met HTC Sense 4.0 een zeer mooie en intuïtieve gebruiksomgeving. Tot slot ligt het toestel goed in de hand en is de bouwkwaliteit, zoals we gewoon zijn van HTC, subliem.

Beats Audio integratie moet instaan voor een rijkere en meer authentieke geluidsbelevenis

Beats Audio integratie moet instaan voor een rijkere en meer authentieke geluidsbelevenis (© ; licentie: )

 
Beats Audio

De HTC One S is uitgerust met Beats Audio. HTC is niet de enige fabrikant die inzet op Beats Audio. We bespraken onder meer al een notebook van HP die dezelfde technologie aan boord heeft. Beats Audio integratie moet instaan voor een rijkere en meer authentieke geluidsbelevenis. Wanneer je de meegeleverde headset inplugt en een muziek- of videotoepassing opent, start Beats Audio. Via de notificatiebalk kan je deze feature in- of uitschakelen. Wanneer je Beats Audio uitschakelt, wordt het logo grijs. Het gekende rode logo geeft aan dat de optimalisatietool actief is. Beats Audio geeft inderdaad een iets vollere, rijkere klankkleur, maar verwacht er geen wonderen van!

 
Beschikbaarheid

De HTC One S is verkrijgbaar in grijs en zwart en wij vonden het toestel op internet voor 499 euro, inclusief BTW. Je geniet van twee jaar fabrieksgarantie op het toestel.

Conclusie
De HTC One S is een zeer complete smartphone. Het slanke design in combinatie met performante hard- en software zorgt voor een mooi geheel. De fotokwaliteit is zeer behoorlijk. Filmen in 1080p Full HD vormt eveneens geen probleem voor de One S. Nadelen zijn het niet uitbreidbare geheugen en de vaste batterij. Het 4,3-inch aanraakscherm is zeer duidelijk, zelfs in direct zonlicht. Goedkoop is het toestel met 499 euro helaas niet, maar je krijgt een prima smartphone in de plaats!
Adviesprijs
€ 499
Foto van HTC
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelHiggs boson ontdekking gepresenteerd in fout lettertype
Volgend artikelKleurrijk microhifisysteem van Pioneer met iPod/iPhone-dock en USB-poort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.