Achtergrond | Software
Apps voor mobieltjes

Het nieuwe goud van de softwaresector

Apps voor smartphones of ‘mobile apps’ zijn erg populair en elke dag komen er nieuwe bij. Voor de Apple iPhone alleen al zijn 140.000 apps beschikbaar. Maar het is niet al goud wat blinkt in het apps-aanbod.

Apps zijn kleine toepassingen die gebruikers direct op hun smartphones kunnen installeren. Apps zijn meestal niet groter dan enkele megabytes. Dat is nodig, want mobiele dataverbindingen zijn vrij duur. Het downloaden van een app mag dus niet te lang duren. Hoewel apps even oud zijn als smartphones, kwam het echte succes toch pas op gang toen Apple vorige zomer zijn App Store lanceerde. De app-markt zou ondertussen wereldwijd al 1 miljard dollar waard zijn. Tegen 2012 wordt een omzet van 4 miljard dollar voorspeld.

Apple
De Apple App Store kun je het best vergelijken met de Apple iTunes Store, maar dan voor apps in plaats van voor digitale muziek. Hoewel de App Store ook gratis apps bevat, kun je die alleen downloaden als je een account opent. Dat kan alleen met een kredietkaart. Daarna kun je letterlijk met een druk op een knop een nieuwe app installeren. Het kan optioneel ook via iTunes op je desktop-pc of laptop. Kost de app geld, dan gaat dat van jouw kredietkaart af. Een slimme zet van Apple, want op die manier verdient het bedrijf ook heel wat geld aan impulsaankopen. Een app kost tenslotte maar een handvol euro’s. Dus zijn gebruikers zeker in het begin geneigd om de ene app na de andere op hun iPhone, iPod touch of iPad te installeren. De verrassing komt dan pas achteraf want vele kleintjes maken al gauw een grote. Het is dan ook geen toeval dat spelletjes, grappen en seks momenteel het meeste geld opbrengen. Sommige apps zijn echt wel idioot. Zo verdiende een Amerikaanse start-up op een jaar tijd meer dan 3 miljoen dollar aan een 3-dollar kostende app die de stem van de hiphop-ster T-Pain nabootste. Gelukkig bestaan er ook heel wat nuttige apps.
Merk overigens op dat de App Store niet alleen werkt op Apple’s smartphone, maar ook op de andere draagbare apparaten van het bedrijf. Op die manier breidt Apple afzetmarkt voor apps steeds uit en groeit het aanbod gestaag.

Pagina's: 1 2 3

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>