Achtergrond | Internet / Diensten
Bittorrent: illegaal of niet?

Bestanden efficiënt uitwisselen via torrents

Bittorrent  Wallpaper by McSmo

Torrents zijn een manier om grote bestanden efficiënt uit te wisselen. Iedere deelnemer aan een torrent doneert een stukje eigen bandbreedte. Dat verlaagt de kosten en verhoogt de snelheid van het downloaden. Torrents hebben een slechte naam omdat de techniek ook wordt gebruikt bij het illegaal downloaden. Maar de techniek wordt ook voor legale bestandsuitwisseling gebruikt.

Multimediabestanden zoals foto’s en video’s kunnen erg omvangrijk zijn. Een high definition film beslaat in digitaal formaat al gauw 700 MB of meer. Als meerdere gebruikers tegelijk dergelijke grote bestanden willen downloaden van een klassieke downloadserver leidt dat al snel tot overbelasting van het netwerk en van de server.
In april 2001 bedacht de Amerikaanse programmeur Bram Cohen een slimme oplossing voor dit probleem. Hij bedacht het bittorrent-downloadprotocol. Hij ontwierp zijn protocol op zo een manier dat het letterlijk een stortvloed of ‘torrent’ aan bits (data) kan verwerken. Volgens schattingen zou ondertussen een derde tot de helft van alle internetverkeer volgens Cohen’s protocol gebeuren. Vanwaar dit enorme succes?

Evenknie
Bittorrent is een peer-to-peer protocol voor het delen van bestanden. In een peer-to-peer- of evenknienetwerk is er geen onderscheid tussen servers en clients zoals in een traditioneel netwerk. Alle clients in het evenknienetwerk fungeren tegelijk ook als servers.

Pagina's: 1 2 3 4

Laat een reactie achter

  

  

  

Je kunt deze HTML tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>