Zelf luchtopnames maken met nieuwe AR.Drone 2.0 van Parrot

0
267
De bekende AR.Drone quadricopter van Parrot werd geüpdatet. De nieuwe Parrot AR.Drone 2.0 beschikt over een 720p HD-camera en de mogelijkheid om video op te nemen op een USB-stick. Dankzij de AR.FreeFlight 2.0 app kan je het toestel bedienen met een iOS of Android apparaat. Wij zochten uit of de AR.Drone 2.0 zijn geld en de moeite waard is.

Het lijkt – gezien het grote aanbod – wel of iedereen een iOS of Android helikopter wil. Onlangs bespraken we de Griffin HELO TC die slechts 50 euro kost. De Parrot AR.Drone 2.0 is een technologisch hoogstandje en een must-have voor gadgetliefhebbers. We kennen Parrot vooral als producent van hoogwaardige carkits en draadloze speakers zoals de Parrot Zikmu. Het bedrijf werd opgericht in 1994 door Henri Seydoux en stelt momenteel wereldwijd 650 mensen tewerk.

 
In de doos

In de grote doos vinden we naast de AR.Drone 2.0 zelf ook nog een beschermende romp met klaverbladringen voor binnen en een behuizing voor buiten. Verder levert Parrot een 1000 mAh batterij, een oplader, een stickerset en een meertalige gebruiksaanwijzing mee. De gebruiksaanwijzing is ook uitgevoerd in het Nederlands.

Parrot AR.Drone 2.0

Parrot AR.Drone 2.0 (© ; licentie: )

 
Doelgroep

De Parrot AR.Drone 2.0 is, net als de Griffin HELO TC, geen kinderspeelgoed. Het toestel is bedoeld voor echte gadgetliefhebbers die zo’n 300 euro over hebben voor een vleugje ontspanning. Goedkoop is het toestel dus niet, maar het is zijn geld zeker waard, gezien de hardware. Hou er wel rekening mee dat de initiële aankoop wellicht niet de enige kost zal zijn.

Wanneer het toestel verkeerd neerkomt, kan immers fysieke schade optreden. Nieuwe onderdelen zijn weliswaar verkrijgbaar, maar zijn behoorlijk duur. Een AR.Drone 2.0 motor kost bijvoorbeeld 39,99 euro*, maar indien er ergere schade optreedt en het moederbord vervangen dient te worden ben je al 99,20 euro* kwijt! Enige voorzichtigheid is dus zeker geboden. (* prijzen inclusief BTW, exclusief verzendkosten)

Voor buitenvluchten zorgt de geprofileerde romp voor een lagere luchtweerstand, goede wendbaarheid en stabiliteit van het toestel

Voor buitenvluchten zorgt de geprofileerde romp voor een lagere luchtweerstand, goede wendbaarheid en stabiliteit van het toestel (© ; licentie: )

 
Design

Qua design kan de Parrot AR.Drone 2.0 ons zeker bekoren. Het toestel wordt geleverd met twee rompen. Voor buitenvluchten zorgt de, in drie kleurcombinaties verkrijgbare (oranje/geel, oranje/groen, oranje/blauw), geprofileerde romp voor een lagere luchtweerstand, goede wendbaarheid en stabiliteit van het toestel. Binnenshuis gebruik je de tweede romp die de propellers beschermt tegen obstakels en schokken. De zwart-witte cockpit met een rode streep benadrukt het geheimzinnige en gestroomlijnde uiterlijk van deze quadricopter. De LED-lampjes (groene vooraan en rode achteraan) die op het landingsgestel werden geplaatst, geven de richting aan waarin de piloot vliegt. Het geheel oogt futuristisch, maar vooral stevig.

 
Technisch

De AR.Drone 2.0 is uitgerust met krachtige hardware zoals een 1 GHz 32-bit ARM Cortex A8 processor met 800 MHz video DSP. Voor de bediening zet deze quadricopter zijn eigen wifi-netwerk (b/g/n) op en hij werd uitgerust met een USB 2.0-poort waarop je een USB-stick kan aansluiten. De camera op de voorzijde kan 720p 30 fps HD-video opnemen. De verticale camera op de onderzijde kan 60 fps SD-video opnemen. Alles wordt weggeschreven in de MP4 (H.264) bestandsindeling op de USB-stick die je (uiteraard) nog apart moet aanschaffen. Uiteraard kan je de beelden ook live bekijken zoals bij het voorgaande model en opslaan op je smartphone. Bovendien kan de AR.Drone 2.0 ook foto’s in JPEG-formaat schieten.

De AR.Drone 2.0 laat zich bedienen met je duimen via het aanraakscherm van je smartphone of tablet

De AR.Drone 2.0 laat zich bedienen met je duimen via het aanraakscherm van je smartphone of tablet (© ; licentie: )

De foto’s worden opgeslagen op je smartphone. Wij vonden ze terug in de map /sdcard/DCIM/AR.Drone. Je kan ze uiteraard ook bekijken via de de gratis AR.FreeFlight 2.0 app via het onderdeel Foto’s/Video’s. Om een nauwkeurige bediening toe te laten werd de AR.Drone 2.0 uitgerust met een gyroscoop, een drieassige accelerometer, een drieassige magnetometer, druksensoren en ultrasone sensoren voor de hoogtebepaling. De 1000 mAh Lithium-ion polymeer batterij staat garant voor ongeveer 12 minuutjes vliegplezier.

Als besturingssysteem gebruikt Parrot Linux 2.6.32. De behuizing en de beschermcovers zijn opgebouwd uit stevige materialen en kunnen tegen een stootje. Vier borstelloze motors van 14,5 watt (28500 rpm) zorgen ervoor dat de AR.Drone 2.0 als een speer de lucht in schiet. Ondanks de relatief kleine afmetingen van deze quadricopter verzet het toestel dan ook een erg grote hoeveelheid lucht! Toch blijft het een relatief duur en kwetsbaar gadget. Parrot garandeert echter dat het toestel volledig herstelbaar is en dat alle onderdelen en herstelinstructies online beschikbaar zijn.

Foto's kan je ook bekijken via de AR.FreeFlight 2.0 app

Foto’s kan je ook bekijken via de AR.FreeFlight 2.0 app (© ; licentie: )

 
Voorbereiding

We pakken de AR.Drone 2.0 uit en plaatsen het toestel op onze werktafel. Wanneer je de beschermende klaverbladromp verwijdert, krijg je toegang tot het batterijcompartiment. We plaatsen de batterij in het toestel en pluggen een 16 GB Sandisk Cruzer USB-stick in. Daarna plaatsen we de romp terug en downloaden vervolgens de gratis AR.FreeFlight 2.0 app via de Google Play Store (voorheen Android Market). Apple gebruikers kunnen hiervoor terecht in de App Store. Voor deze test maken we gebruik van onze Samsung Galaxy S II. De app is 22 MB groot en vraagt machtigingen voor je locatie, netwerkcommunicatie, opslag en systeemhulpprogramma’s. Eenmaal geïnstalleerd, zijn we bijna klaar om op te stijgen.

 
Voorzorgsmaatregelen

Parrot adviseert om de AR.Drone 2.0 niet te gebruiken bij slecht weer (regen, harde wind, sneeuw) of als de zichtbaarheid onvoldoende is. De automatische piloot compenseert door wind veroorzaakte turbulentie, maar bij windsnelheden boven 15 km/u hou je de AR.Drone 2.0 eveneens beter aan de grond.

Parrot adviseert om de AR.Drone 2.0 niet te gebruiken bij slecht weer

Parrot adviseert om de AR.Drone 2.0 niet te gebruiken bij slecht weer (© ; licentie: )

 
Ready for take off

Om op te stijgen moeten we alleen nog verbinden met het wifi-netwerk van de AR.Drone 2.0. We selecteren ‘ardrone2_015716’ uit de lijst en verbinden ermee. Die naam kan je via de instellingen van de app overigens wijzigen. Vervolgens activeren we de AR.FreeFlight 2.0 app op onze Samsung Galaxy SII. De app biedt zes keuzemogelijkheden: ‘Besturing’, ‘AR.Drone Academy’, ‘Foto’s/Video’s’, ‘Update AR.Drone’, ‘Games’ en ‘Demo’. We kiezen voor ‘Besturing’ en geven in de instellingen aan dat we een buitenvlucht uitvoeren. We klikken in de instellingen op ‘Flat Trim’ om de AR.Drone 2.0 te kalibreren.

We verlaten de instellingen en drukken we op de knop ‘Take Off’. De motoren van de quadricopter starten op en zetten de rotors in gang. De AR.Drone 2.0 stijgt meteen op naar ongeveer een halve meter hoogte. Vervolgens is het onze beurt! De AR.Drone 2.0 laat zich bedienen met je duimen via het aanraakscherm van je smartphone of tablet. De bediening reageert uitermate accuraat op je commando’s en stuurt de Drone meteen in de gewenste richting. Het vraagt wel enige gewenning en daarom hou je best de standaardinstellingen intact die bedoeld zijn voor beginnende gebruikers. Voor beginners werden de snelheden beperkt en werd door de fabrikant een hoogtelimiet van drie meter opgelegd. Dat is heel verstandig, want als het toestel van op grote hoogte neerstort, is de kans op valschade erg groot.

Foto gemaakt met de camera van de Parrot AR.Drone 2.0

Foto gemaakt met de camera van de Parrot AR.Drone 2.0 (© ; licentie: )

Toch willen we je zeker niet afschrikken, want de Parrot AR.Drone 2.0 laat zich veel vlotter bedienen en is veel stabieler dan de eerder besproken Griffin HELO TC. Dat is uiteraard te wijten aan de horde sensoren die Parrot inbouwde in de AR.Drone 2.0. Via knopjes in de rechterbovenhoek van de app kan je video opnemen en foto’s maken van de omgeving. Het knopje met twee pijltjes maakt het mogelijk om van camera te wisselen. Via het knopje in de linkerbovenhoek kan je terugkeren naar het hoofdmenu.

Verder zien we daar ook het huidige batterijniveau, een knopje dat toegang geeft tot de instellingen en een signaalmeter voor het wifi-bereik. In de instellingen kan je, zoals reeds vermeld, aangeven of je de romp voor buitenshuis gebruikt en of je een buitenvlucht uitvoert of niet. Hierdoor worden verschillende instellingen aangepast, zodat de gedragingen van de AR.Drone 2.0 veranderen. Handig is ook de joypadmodus die je via de besturingsinstellingen kan inschakelen. Deze modus werkt naar onze mening iets nauwkeuriger dan de (draai)bewegingen met behulp van de accelerometer op onze smartphone. Ook aan linkshandige mensen werd gedacht, want je kan in de instellingen aangeven of je linkshandig bent. De statuspagina geeft een overzicht van de hard- en software versies van het toestel en de motoren.

Dankzij de nieuwe ‘Absolute Control’-modus is de bediening intuïtiever dan ooit

Dankzij de nieuwe ‘Absolute Control’-modus is de bediening intuïtiever dan ooit (© ; licentie: )

 
Acrobatische toeren

De meest verbazende feature van de AR.Drone 2.0 is de ‘Flip’. Wanneer je in de instellingen de ‘salto’ inschakelt, kan je tijdens het vliegen de AR.Drone 2.0 een automatische salto laten maken. Hiervoor druk je snel tweemaal op de rechtse joypad op het aanraakscherm van je smartphone of tablet. De salto is echt leuk en mooi! Dankzij de nieuwe ‘Absolute Control’-modus is de bediening intuïtiever dan ooit. De 3D-magnetometer zorgt er immers voor dat de AR.Drone 2.0 precies weet waar hij zich bevindt ten opzichte van zijn referentiepunt, de smartphone of tablet.

Daardoor hoeft de piloot zich geen zorgen meer te maken over de oriëntatie van de voorste camera van de AR.Drone 2.0. Het toestel volgt gewoonweg de bewegingen en kantelingen van de smartphone of tablet. Tijdens onze test is het toestel enkele keren ten val gekomen en gaf onze smartphone een ‘motorstoring’ aan. De batterij even loskoppelen volstond dan om het toestel te resetten en even later hingen we opnieuw in de lucht. De Parrot AR.Drone 2.0 kan dus duidelijk tegen een stootje!

De beeldkwaliteit van de voorste 720p HD-camera is goed, maar verwacht er geen wonderen van

De beeldkwaliteit van de voorste 720p HD-camera is goed, maar verwacht er geen wonderen van (© ; licentie: )

 
Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de voorste 720p HD-camera is goed, maar verwacht er geen wonderen van. Daarvoor beweegt de quadricopter immers te veel. Toch is de kwaliteit behoorlijk en zijn we tevreden van de video’s en foto’s die we maakten met de AR.Drone 2.0. Als we anno 2012 al meer dan behoorlijke beelden kunnen maken met een gadget in de vorm van een quadricopter zijn we erg benieuwd naar wat de toekomst ons zal brengen. De tweede 60 fps QVGA-camera levert geen aanvaardbare beeldkwaliteit af, maar wordt dan ook vooral gebruikt voor snelheidsmetingen ten opzichte van de grond.

 
Beschikbaarheid

De Parrot AR.Drone 2.0 wisselt van eigenaar voor 299 euro, inclusief BTW. De fabrikant geeft twee jaar Carry-in garantie op de AR.Drone 2.0.

Conclusie
De Parrot AR.Drone 2.0 laat zich erg vlot bedienen en is uiterst stabiel. Deze quadricopter kan tegen een stootje en mocht er iets stuk gaan, kan je het zelf herstellen met behulp van online verkrijgbare onderdelen en instructies. De videobeelden en foto’s kan je opslaan op je smartphone of op een USB-stick en zijn van behoorlijke kwaliteit. Tot slot is de AR.Drone 2.0 gewoon een leuk tijdverdrijf, maar hou rekening met de weersomstandigheden om zo langer te kunnen genieten van dit, toch wel, dure gadget.
Adviesprijs
€ 299
Foto van Parrot
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelNieuwe tabletlijn van Archos in slank design
Volgend artikelEnergiezuinige desktop-NAS van Synology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.