iPad app helpt schepen botsingen met walvissen te vermijden

1
42
Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app voor. Wat te denken bijvoorbeeld van Whale Alert, een nieuwe iOS app die moet voorkomen dat vaartuigen botsen met walvissen.

De noordkaper (Eubalaena glacialis) is een walvissoort die met uitsterven bedreigd is en daarom beschermd is. Er zouden nog maar 350 tot 550 exemplaren rondzwemmen in de noordelijke Atlantische Oceaan. Grootste bedreiging voor deze baleinen vormen visnetten waarin ze verstrikt geraken, maar ook aanvaringen met schepen. De Whale Alert app moet dergelijke aanvaringen voorkomen. De app is bruikbaar met een iPhone of iPad. Ze toont aan boord van een schip in real-time de locaties waar de walvissen zich bevinden op een digitale zeekaart.

Het systeem maakt onder meer gebruik van het geluid dat de walvissen maken. De dieren helpen met andere woorden zelf te voorkomen dat de soort uitsterft. Een video-animatie toont de werking van de app:

Vorig artikelLogitech Cube is geslaagde combinatie van muis en presenter
Volgend artikelLED-projector in mini-formaat voor gebruik onderweg
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.