Goedkopere alternatieven voor MS Office missen toeters en bellen

0
91

Net zoals het wagenpark dient ook de kantoorsoftware in een bedrijf af en toe vernieuwd te worden. En net zoals bij wagens kan het kostenplaatje daarvan aardig oplopen. We vergelijken de drie belangrijkste office-pakketten van het moment met elkaar: Microsoft Office 2007, Corel WordPerfect Office X3 en Sun StarOffice 8. Toch maar bij het oude, vertrouwde MS Office blijven, of wordt het tijd voor iets nieuws?
Office, WordPerfect en StarOffice
Bij vernieuwing van de kantoorsoftware zal een bedrijf gemakshalve vaak opnieuw voor hetzelfde pakket kiezen. Dat heeft onmiskenbaar heel wat voordelen. De nieuwe versie biedt heel wat nieuwe functies en mogelijkheden, maar al bij al komt ze toch heel vertrouwd over zodat opleidingen voor de gebruikers slechts minimaal of zelfs overbodig zijn. Om die reden kan de duurdere aankoopprijs soms uiteindelijk voordeliger uitkomen. Bovendien zijn er nauwelijks of geen compatibiliteitsproblemen te verwachten. 

Marktleider
Momenteel liggen de kaarten echter helemaal anders. Office, de kantoorsoftware van Microsoft, is al lange tijd de absolute marktleider. De nieuwste versie, Office 2007, is echter zo verschillend van de vorige versies dat voorgaande redenering niet langer opgaat. Door het gebruik van het lint (Ribbon) en de compleet andere groepering van de functies in de plaats van de vertrouwde menustructuur is de aanpassing groot en is een steile leercurve met bijpassende opleiding onvermijdelijk. Daarom is eventueel de overschakeling naar andere kantoorsoftware vandaag het overwegen waard. Bieden de belangrijkste concurrenten, Corel WordPerfect Office X3 en Sun StarOffice 8, significante voordelen tegenover Microsoft Office 2007? Of blijft u toch maar beter bij de vertrouwde marktleider?

Tekstverwerking, rekenblad en presentatie
In deze test beperken we ons noodzakelijkerwijze tot de drie meest gebruikte onderdelen van kantoorsoftware: tekstverwerking, rekenblad en presentatiesoftware. En zelfs dan hebben we alleen de ruimte om een selectie van binnen bedrijven vaak gebruikte functies te vergelijken. We beginnen onze vergelijking echter met het kostenplaatje.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelHeadset voor Microsoft Office Communicator 2007
Volgend artikelOKI ledprinters met bescheiden afmetingen en prijzen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.