Wireless-N technologie vergroot snelheid en bereik draadloze netwerken

0
71

Er worden al enige tijd meer notebook- dan bureau-pc’s verkocht. Dat is volgens marktonderzoeker IDC vooral te danken aan de groeiende beschikbaarheid van draadloze netwerkconnectiviteit. Notebooks worden steeds vaker gebruikt om films, video en muziek te downloaden en te streamen. De hogere bandbreedte die daarvoor nodig is wordt geleverd door nieuwe-generatie IEEE 802.11n Wireless-N technologie.
Pre-standaard 802.11n van Sitecom

Zeven concrete tips voor draadloze netwerken

1 – De meest gemaakte fout bij het installeren van een draadloos netwerk is de SSID (identificatiecode) van de router op de fabrieksstandaard te laten staan: verander die in een moeilijk te raden unieke code.
2 – Een andere vaak gemaakte fout is de ingebouwde beveiliging niet te gebruiken: schakel die zeker in, want draadloze netwerken kunnen anders gemakkelijk worden gekraakt.
3 – Koopt u een nieuwe draadloze router controleer dan eerst op de website van de fabrikant of die geen nieuwe firmware heeft. Pas die in voorkomend geval toe voor u met de configuratie begint.
4 – Vernieuw de firmware echter nooit via een draadloze verbinding: sluit de router voor deze taak altijd via een netwerkkabel aan.
5 – U kunt gerust draadloze netwerkapparatuur kopen die voldoet aan de voorlopige IEEE 802.11n standaard: die kan in 2008, wanneer de definitieve standaard verschijnt, indien nodig via firmware worden bijgewerkt.
6 – Sluit alle meegeleverde antennes aan (dat kunnen er drie of meer zijn): ze zijn noodzakelijk voor een goede werking.
7 – Het signaal komt bij de antennes niet uit de punten, maar uit de ganse lengte: draai de antennes dus in de juiste richting voor een zo goed mogelijke ontvangst.

De termen draft of pre-standaard Wireless-N of IEEE 802.11n duiken steeds vaker op in advertenties en productliteratuur voor draadloze netwerken en notebooks of pc’s met ingebouwde draadloze netwerken. Draadloze netwerken zijn allemaal van het type IEEE 802.11x, waarbij de ‘x’ staat voor een letter die een specifieke IEEE-standaard aangeeft. Zo biedt Wireless-G of IEEE 802.11g doorvoersnelheden tot 54 Mbit/s, wat iets meer is dan de helft van de theoretische maximale doorvoersnelheid van een traditioneel bekabeld Fast Ethernet-netwerk. Die doorvoersnelheid is echter maar net voldoende voor het draadloos streamen van gewone videobeelden, een toepassing die enorm aan populariteit wint. Om meerdere gewone videostromen tegelijk of om HD-video te kunnen streamen zijn hogere doorvoersnelheden nodig. Het antwoord is de nieuwe IEEE 802.11n of Wireless-N standaard. Die biedt tot vijf keer hogere doorvoersnelheden (tot 200 Mbit/s) en verdubbelt ook het bereik van draadloze netwerken.

Pre-standaard
Wireless-N werd al voorgesteld in januari 2006, maar raakte door allerlei problemen niet definitief goedgekeurd door de internationale standaardenorganisatie IEEE. Medio maart raakte de bevoegde commissie binnen de IEEE het eindelijk eens over de laatste technische details. Waarschijnlijk zal de nieuwe standaard in het najaar van 2008 definitief worden goedgekeurd. De druk uit de markt voor hogere doorvoersnelheden was echter zo groot dat zowat alle fabrikanten vandaag al pre-standaard Wireless-N apparatuur aanbieden.
Zo bracht Apple in januari een nieuwe draadloze AirPort Extreme-router op de markt met Wireless-N. Ook de in maart geïntroduceerde Apple TV, een apparaat waarmee draadloos muziek, foto’s en films kan worden beluisteren of bekeken, gebruikt 802.11n.
Intel bouwt de technologie dan weer in bij de nieuwe versie van zijn Centrino-chip voor notebooks die nog deze maand (april) op de markt komt. De verwachting is dat de definitieve Wireless-N standaard niet zo heel veel zal verschillen van de versies die nu al op de markt komen. Mochten er toch nog belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd dan kunnen gebruikers te zijner tijd hun pre-standaard apparatuur upgraden met behulp van nieuwe firmware.

MIMO
Draadloze netwerken gebruiken de licentievrije ISM (Industrial, Scientific, Medical)-radioband die ook door heel wat andere draadloze apparatuur wordt gebruikt, gaande van draadloze DECT-telefoons tot alarminstallaties. Het is dus dringen geblazen in dat radiospectrum, wat serieuze beperkingen oplegt aan de technieken die worden gebruikt om de bandbreedte van draadloze netwerken te verbeteren.
Daarom past de nieuwe Wireless-N standaard een truc toe: meerdere radiokanalen worden gecombineerd om zo de totale doorvoersnelheid te verhogen. In het Engels heet die truc MIMO: Multiple In Multiple Out, een term die je ook vaak tegenkomt in documentatie of op verpakkingen. Wireless-N routers of toegangspunten zijn daarom vaak te herkennen aan het grotere aantal antennes, meestal drie in totaal. Sommige, zoals de nieuwe AirPort van Apple, gebruiken meerdere interne antennes die langs de buitenkant niet zichtbaar zijn.

1
2
3
Vorig artikel802.11n-toegangspunt voor bedrijven
Volgend artikelSupereenvoudig of aartsmoeilijk
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.