Schok- en weerbestendige camera’s waaronder een model dat bovendien waterbestendig is

2
77

Bij de test van 6 megapixel camera’s die Data Testlab afgelopen zomer uitvoerde voor WebWereld en die je  hier kunt nalezen, zat er helaas geen toestel bij van Olympus. Op het moment van de test waren de nieuwste modellen nog niet beschikbaar. De fabrikant beloofde wel de meest recente camera’s te bezorgen zodra ze voorhanden zouden zijn. Een tijdje later werd dan ook een keurig pakje afgeleverd met daarin de Olympus µ (mju) 720 SW en de Olympus µ (mju) 810. De toestellen behoren duidelijk alweer tot een volgende generatie. Terwijl de eerder geteste camera’s namelijk voorzien waren van 6 megapixel sensoren, zijn deze toestellen uitgerust met een lichtgevoelige chip met respectievelijk 7 en 8 miljoen pixels.
olympus720en810

Body, design en zoeker
De body van de Olympus µ 720 SW en de µ 810 bestaat geheel uit metaal, wat onmiddellijk een stevige indruk geeft. Beide toestellen zijn erg compact. Je kan ze bijgevolg gemakkelijk meenemen in een jas- of hemdzak of in een handtas. Door het kleine formaat en de gladde afwerking bieden de toestellen wat weinig steun voor de vingers: je kan dan ook beter het polsriempje omdoen.
Alle compactcamera’s van Olympus worden geadverteerd als weersbestendig. Dit betekent dat onder meer de Olympus µ 810 beschermd is tegen stof en spatwater. De Olympus µ 720 SW is echter ontworpen met het oog op intensiever gebruik. De camera is niet alleen weersbestendig, maar het is bovendien mogelijk om onder water, tot een diepte van 3 meter, foto’s te maken zonder dat hiervoor Olympusmju720battenCF.jpgeen apart onderwaterhuis vereist is.
Dankzij het schokbestendige ontwerp is de body bestand tegen een val tot een hoogte van zelfs 1,5 meter. Met de optionele PT-033 behuizing kan je overigens je Olympus µ 720 SW gebruiken tot een diepte van 40 meter en het heldere polycarbonaat kastje is een extra buffer tegen stoten en schokken. Voor het geval de serviceafdeling van Olympus zou meelezen: de val- en duiktest werd door Diskidee niet uitgevoerd.
Als je de Olympus µ 810 aanzet schuift de zoomlens Olympusmju810battenCF.jpgnaar buiten. Bij de µ 720 SW klapt er alleen een metalen klepje weg. Door de zoom te integreren in de body vermijdt Olympus natuurlijk heel wat problemen met het waterproofen van deze µ 720 SW. Het batterijvak en het slot voor de geheugenkaart zit bij beide camera’s onderaan achter een met rubber afgedicht klepje. Voor de USB-verbinding, de stroomaansluiting en de AV-uitgang is slechts één busje voorzien. Ook hier worden de elektrische contactpunten beschermd door een van rubber voorzien dekseltje. De energie wordt geleverd door Lithium-Ion accu’s en bij elk toestel wordt ook een laadapparaat meegeleverd. Met een volle lading kan je een hele tijd werken. Om de test te kunnen afwerken moesten de accu’s in ieder geval geen tweede maal worden bijgeladen. De Olympus µ 720 SW is voorzien van 19 MB intern geheugen, terwijl de Olympus µ 810 plaats biedt voor zo’n 28 MB aan foto-opnamen. De opslagcapaciteit is natuurlijk gemakkelijk uitbreidbaar door middel van xD geheugenkaartjes.

Olympus720en810_2.jpg
Links de 8 megapixel µ 810 en rechts de 7 megapixel µ 720 SW

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vorig artikelHulp in de strijd tegen AIDS in Afrika
Volgend artikelPicasso zonder muis

2 REACTIES

  1. Ikzelf heb de µ720 al enkele maanden en ben er héél tevreden over. Doordat er een functie opstaat die het beeld stabiliseert bij het fotograferen, is dit ideaal bij bijvoorbeeld wandelen of vanuit een licht bewegend voertuig. Serieopnames zijn ook mogelijk, werkt heel goed bij sportopnames. Zeker aan te raden, koop wel natuurlijk wat geheugen bij (1MB bijvoorbeeld). Groetjes,

  2. Weet iemand of de geconstateerde mindere punten al verbeterd zijn bij de Olympus mju 750?
    Ik ben op zoek naar de meest optimale camera om mee te kunnen nemen tijdens bergwandelen en hardlopen. Dus weers- en schokbestendig, minimaal 4-5x optische zoom, beeldstabilisatie, accu, serieopname (bij sportopnames), klein en licht. En natuurlijk is de kwaliteit van de opname belangrijk. Ik kwam bij de 750 uit maar toen las ik deze review over de 720 en begin ik te twijfelen.

Reacties zijn gesloten.