Kwaliteit alom

11
52

Lcd-schermen worden steeds populairder: de gewone crt-monitor komt in de verdringing. Maar bieden ze ook wel betere kwaliteit? Diskidee onderwierp meer dan dertig lcd-monitoren van 17 en 19 inch aan een grondige test.
eizoflexscanl768
Dit jaar zullen voor het eerst meer lcd-schermen dan traditionale crt-monitors gekocht worden, aldus het onderzoeksbureau IDC. Tegen 2007 zullen er, zo voorspelt IDC, 119 miljoen lcd-schermen verkocht worden en slechts 30 miljoen crt-schermen. Volgend jaar zullen de 17-inch lcd-schermen overigens het meest verkochte type voor desktoppc’s zijn.
Het valt niet te ontkennen dat een lcd-scherm behoorlijk wat voordelen heeft boven een gewoon scherm met een beeldbuis (ook wel crt-scherm genoemd, waarbij ‘crt’ staat voor ‘cathode ray tube’ of kathodestraalbuis – kortweg beeldbuis). Zo is een lcd-scherm perfect vlak, levert het absoluut stabiel beeld zonder flikkeringen en wordt het beeld in één keer opgebouwd en niet zoals bij een beeldbuis per lijn. Het voornaamste nadeel is dat een lcd-scherm maar één resolutie ondersteunt, maar dat nadeel is tegenwoordig nauwelijks nog een punt omdat iedereen immers met een grafische desktop werkt die normaal op de maximumresolutie van het aangesloten scherm wordt ingesteld.

Grover of fijner
We bekeken twee modellen per merk: een 17-inch en een 19-inch. Deze beide types ondersteunen een desktopresolutie van 1280 bij 1024 beeldpunten, alleen heeft de 19-incher dus een iets groter schermoppervlak. Dat houdt echter in, dat hij logischerwijze ook iets grotere beeldpunten heeft. Je zult dus zelf moeten beslissen wat je liever hebt: een grotere schermoppervlakte en daarbij horende iets grovere beeld met grote letters, of een iets kleinere schermoppervlakte met een fijn gedefinieerd beeld en kleinere letters.

DVI-perikelen
Een heel belangrijk voordeel van een lcd-scherm is, dat het digitaal aangesloten kan worden op een grafische kaart. Bij een crt-scherm kan dat niet, omdat het hele beeld analoog opgebouwd wordt. Een lcd-scherm werkt echter met individueel aanstuurbare pixels, net zoals de beeldpunten van een grafische kaart. En dus zijn vele lcd-schermen en vele grafische kaarten uitgerust met een zogenaamde DVI-D connector (ook wel DVI-aansluiting geheten – DVI staat voor ‘Digital Video Interface’).
Nu komt de Europese Unie op het idee om een importheffing van maar liefst 14% toe te passen op alle buiten de Unie geproduceerde lcd-schermen met een DVI-aansluiting. De reden daarvoor: DVI maakt ook aansluiting van andere bronnen dan een pc mogelijk en dus moet zo’n lcd-scherm dezelfde heffing opgelegd krijgen als een televisie.
Je begrijpt dat fabrikanten die prijsverhoging van 14% naar hun klanten moeten doorrekenen en om dat te voorkomen zijn er maar twee opties: ofwel verhuist zo’n fabrikant de productie van met DVI uitgeruste lcd-schermen naar een EU-land, ofwel schrapt de fabrikant de DVI-aansluiting van alle toestellen die naar de EU moeten. Dat laatste is natuurlijk het goedkoopst en dus zullen we helaas vele fabrikanten die weg zien kiezen. Dat is echter voor ons, consumenten, een groot nadeel want de DVI-aansluiting levert de beste en echt storingsvrije beeldkwaliteit op.
Wij vinden de redenering van de EU trouwens geen hout snijden. Hoeveel dvd-spelers heb je al gezien met een DVI-aansluiting? Geen! Bovendien ziet het er niet naar uit dat die eraan komen, omdat digitale overdracht van audio- en videodata immers versleuteld moet gebeuren van de filmmaatschappijen. Bijgevolg zal het eerder de beveiligde HDMI-aansluiting zijn, die toegepast zal worden in dvd-spelers. Conclusie: de hele redenering van de EU slaat nergens op en berokkent de consument alleen maar nadeel.

Testprocedure
We schakelden de lcd-schermen minstens een kwartier voor de test in, zodat ze voldoende konden opwarmen. We sloten ze aan op een pc waarin een MSI GeForce4 Ti 4200 videokaart stak. Deze kaart heeft zowel een analoge video-aansluiting als een digitale DVI-D aansluiting. We kozen steeds voor de beste aansluiting, dus DVI-D indien het scherm daarover beschikte. Onder Windows XP stelden we de desktop in op de ideale resolutie voor het betreffende scherm. Daarna starten we DisplayMate for Windows (DMW) op, een gespecialiseerd programma voor het instellen en testen van computerschermen. Nadat we het scherm juist hadden ingesteld, doorliepen we de DMW Video Obstacle Course, een grafische obstakelkoers met 25 verschillende testbeelden, en de DMW kleur- en grijswaardentesten, met nog eens acht andere testbeelden. We voerden ook verschillende testen uit onder Windows. Zo bekeken we de desktop, starten we Office op, surfden naar een aantal websites en draaiden ook een video. Vervolgens was het tijd voor de videotest, waar we keken naar de weergavekwaliteit en -stabiliteit. Op al deze onderdelen gaven we punten. Daarnaast kenden we ook nog punten toe in de categorieën aansluitingen, extra functies, gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit. Na weging en herberekening op honderd punten levert dat scores op voor bruikbaar beeld & specs (15%), weergavekwaliteit (60%), aansluitingen (5%), extra functies (5%), gebruiksvriendelijkheid (10%) en bouwkwaliteit (5%). Hieruit distilleerden we een algemene prestatiescore op honderd. In de prijsprestatiescore tellen prestatiescore voor 60% en prijs voor 40% mee.

Conclusie
In deze test zijn we geen slechte schermen tegengekomen. Welk scherm je ook kiest, je krijgt altijd een voortreffelijke beeldkwaliteit. Eizo doet daar wel nog een schepje bovenop, ook inzake geboden functionaliteit, en haalt daardoor de topscores in deze test met zowel de FlexScan L768 (19 inch) als de FlexScan L568 (17 inch). Houden we ook rekening met de prijs, dan gaat onze aanbeveling van beste koop naar de Iiyama ProLite E481S (19 inch) en de Belinea 101705 (17 inch). Eén ding is zeker: de gewone crt-monitor heeft zijn tijd wel gehad.
Vorig artikelXerox XL795D
Volgend artikelNieuwe versie navigatiesoftware

11 REACTIES

  1. Vraag: ik heb sinds kort een Philips LCD 190S6FS. Die vertoont aan de bovenzijde van het scherm een soort van lichtere (witte?) waas, niet helemaal vanuit de hoeken. Die zijn mooi zwart (bij een zwarte achtergrond). Vanaf een cm of 2-3 vanaf de hoeken heb ik echter een boogvormige \’waas\’/lichtere strook van zo\’n 2 a 3 centimeter. Erg irritant. Het begint niet direct, maar pas na een minuut of 2. Scherm dus omgeruild, ander scherm. Doet het ook, wel wat minder maar ook. Idee wat dit is? Hij zit overigens aan een Packard Bell PC. Als iemand me hier een antwoord op kan geven………….?

  2. Als je geluk hebt, Cemil, is het een slecht contact: vijs de connectoren eens los en terug vast. Anders is het een defect ofwel van de videokaart, ofwel (waarschijnlijker) is het scherm defect. Probeer eens met een ander scherm op jouw pc of met jouw scherm op een andere pc.

  3. ik hebn een syncmaster 713n aangeschaft maar het beeld wordt zwart na 5 a 10 min en het stanby lichtje blijft branden als ik hem na een tijdje terug aanzet gebeurd het weer . hoe zal het komen ???

  4. Beste Alexander, bedenk dat de beeldoppervlakte van een 19 inch LCD-scherm overeenkomt met een 21 inch CRT. Het is dus eigenlijk onnodig een 21 LCD te kopen, die zijn nog altijd stukken duurder dan hun 19 inch broertjes. Voor een goed idee van kwaliteit: je zit op de juiste site, maar hou rekening met de pijlsnel dalende prijzen. Bekijk ook het recentere artikel http://www.diskidee.be/hardware/testen/index.htms/5659.
    En post gerust je bevindingen op het forum!

  5. Wie kan mij hierover inlichten? Ik doe aan foto&video bewerking op een 21 inch CRT monitor,die helaas op sterven na dood is.Is het wijs om een 21 inch TFT te kopen en zo ja welke? Of toch maar een goede crt monitor kopen.Wie helpt?

  6. Hoe zeker zijn de winkels van de kwaliteit als je een dure pixelgarantie erbij moet kopen?
    Pixelgarante+verzendkosten= erg duur

  7. Ik heb al een viertal jaar een TFT-scherm en ik ben er heel tevreden over. Schitterende beeldkwaliteit (helderheid, kijkhoek, contrast…). Zeker nu de prijzen voor LCD-schermen gedaald zijn zie ik niet in waarom je nog een CRT scherm zou kopen. LCD verbruikt minder energie, produceert minder warmte, neemt minder plaats in beslag, heeft een stabiel beeld…
    Voor je een keuze maakt, kijk je best eerst eens rond in de winkel. Daar kan je nagaan welke schermen geen egaal beeld hebben of defecte pixels…

  8. Beste

    heb ook dergelijk probleem:
    onze leverancier reageert niet meer, maar ik zit wel met een vlek op mijn scherm, ondanks normaal gebruik.
    Ben eens benieuwd

  9. Dit zijn mijn ervaringen met een LCD-scherm. In september 2003 kocht ik een een heel nieuw systeem hardware waaronder een Iiyama beeldscherm (Prolite E4315) met dvi-aansluiting. Na twee maanden viel deze aansluiting uit en moest ik overschakelen op de gewone verbinding. Vermits alles nog onder de garantieperiode werd de monitor gratis vervangen na een maand wachten. Na ongeveer drie maanden deed zich hetzelfde probleem voor met dit tweede scherm. Ook deze keer werd na wat wachten de monitor gratis vervangen. Ondertussen vertoont mijn derde scherm hetzelfde probleem: geen dvi-aansluiting meer! Ondertussen vernam ik ook via via dat dit een gekend probleem was bij Iiyama. Zelf verwacht ik (gratis) een vierde scherm waarbij de moeilijkheden opgelost zullen zijn! Ik stel me intussen wel vragen bij de “kwaliteit” van dit soort schermen.

  10. Vreemd testresultaat, als je in magazine´s als computer en techniek leest dat eigenlijk een CRT nog steeds de beste beeldkwaliteit levert tegenover een toch wel duur LCD scherm.
    Waarom een 17\”lcd kopen als je al een 17\”crt ADI van 8jaar oud op uw desk hebt staan. Wat zijn de verbeteringen? Nog meer flue en niet echt scherp beeld, kleine invalshoek, nog trager dan een CRT?
    Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van LCD tov CRT? De prijs?
    Misschien zal een Lcos 19\” scherm ons een betere en goedkopere oplossing bieden. Ik ben zeker niet gewonnen voor de LCD´s.

Reacties zijn gesloten.