Compact verpakt maar met veel inhoud

5
84

Pentax heeft relatief lang gewacht om een digitale spiegelreflexcamera op de markt te brengen. Er waren al eens eerder geruchten over een dergelijk toestel van Pentax, maar we moesten toch nog geduld oefenen tot februari 2003 toen de officiële aankondiging van de Pentax *ist D de wereld werd ingestuurd. Na de Canon 300D en de Sony DSC F-828 onderwierp onze huisfotograaf ook deze camera aan een rigoureuze test.
pentaxist01
De effectieve lancering van het toestel met de vreemde naam is in 2003 nog een paar keer uitgesteld, maar nu kunnen ook Pentax adepten hun zorgvuldig opgebouwde lenzencollectie gebruiken in combinatie met een digitale body. De Pentax *ist D werd uitgerust met een 6 megapixel sensor die, naar verluidt, door Sony wordt geleverd.
De Pentax *ist D is simultaan ontwikkeld met de gelijknamige analoge camera. Het is één van de kleinste, meest compacte digitale spiegelreflexen op de markt. Als je gaat vergelijken met de high-end modellen van Canon en Nikon is de Pentax *ist D zonder meer een kleine en lichte camera. Het toestel zit dus eerder in de klasse van de Canon 300D. Ook bij dit toestel is de buitenkant van de body, de ‘shell’, gemaakt van stevig kunststof.

Binnenin het toestel zit wel een robuust lichtmetalen frame wat zorgt voor de nodige stevigheid en rigiditeit. De camera ziet er door de matzwarte afwerking wel erg duur en professioneel uit. Het toestel ligt tamelijk goed in de hand maar wie de Pentax *ist D intensief gaat gebruiken kan misschien opteren voor een optionele batterijhouder die tevens dienst doet als verticale handgreep. De bajonetvatting is van metaal en slijtvast. De bewegende delen zoals de opklappende flits, de afsluitklepjes van batterijvak en geheugenkaartslot kunnen eveneens tegen een stootje.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Vorig artikelCompacte videocamera
Volgend artikelMultimedia LCD-monitor

5 REACTIES

  1. Is wel niet afhankelijk van de camera, maar mijn hemel wat produceren die digitale camera\’s met hun brandpuntsverlenging van 1.5 keer toch een afschuwelijke perspectivische vertekening! In de testfoto\’s staan zelfs bij 45mm alle gebouwen nog schots en scheef (ik heb het er maar even niet over dat rechte muren ook nog krom worden). Je moet wel heel erg van bizar perspectief houden wil je dat nog leuk vinden!
    Misschien moet ik toch nog maar niet over naar digitaal…

  2. Stel (…wat niet zo is maar om de prijsstelling te verduidelijken…) dat de Pentax *ist D beter is dan de canon EOS 300 D en gelijk is aan de canon 20 D (incl. EF 18-55 lens 1500 euro) hoe komen ze bij Pentax dan aan een prijs boven de 2.000 euro?

  3. Het prijsverschil daar zit het hem,nu heeft pentax een hele boel pentax fanaten doen afzien van de aankoop van een pentax wat nu gedaan met mijn lenzen ja op een hoopje gooien tot pentax goedkoper word messchien zal de ist DS iets goedkoper zijn !!!! anders ben ik de volgende die bijvoorbeeld een Fujipix S7000 zal kopen een stuk goedkoper met een prachtige lens een de zelfde mogelijkheden en de zelfde waarden…..

  4. De vergelijking tussen de 300D en *ist D is onjuist ..
    aangezien de *ist D wel degelijk betere resultaten kan opleveren en kwalitatief erg goed is

    de *ist D is te vergelijken met de Nikon D100 en de Canon 10D
    die tevens nog wat duurder zijn dan de *ist D

  5. Gezien de Canon EOS 300 D evenwaardig bevonden wordt, hoe verantwoordt je dan het toch wel enorme prijsverschil?

Reacties zijn gesloten.