Microsoft Office 2003 in het nauw?

6
116

De oudere jongeren onder onze lezers herinneren zich misschien nog de tijd toen WordPerfect de belangrijkste tekstverwerker was in ons land. Met de groeiende populariteit van Windows nam Word echter die felbevochten plaats in. Sinds enige tijd is er de gratis concurrentie van OpenOffice 1.1 en het vrijwel identieke, maar betalende StarOffice 7. Kan de nieuwe Office 2003 zijn positie handhaven? Of wordt het tijd om over te schakelen op het gratis alternatief?
kantoorsuites_office_doos
Microsoft domineert nu al lange tijd de markt voor kantoorsoftware. Versterkt de introductie van Office 2003 die dominantie nog? Niet als het afhangt van Sun en een stel ontwikkelaars uit de open source wereld. OpenOffice 1.1 presenteert zich steeds nadrukkelijker als volwaardig alternatief voor de thuismarkt. Sun verkoopt ook een goedkope, betalende versie van OpenOffice 1.1 onder de naam StarOffice 7.0. Die versie is vooral bedoeld voor bedrijven die afkerig staan van "gratis" software. OpenOffice en StarOffice zijn echter vrijwel identiek aan elkaar. Als thuisgebruiker kies je dus best voor de volledig gratis versie.

Verschillende versies
Microsoft’s Office familie telt ondertussen elf telgen. In dit artikel concentreren we ons op de kernapplicaties Access (database), Excel (rekenblad), Outlook, PowerPoint (presentatie), Publisher (DTP) en Word (tekstverwerking).
Microsoft verkoopt die gebundeld onder de naam Office Professional Editie 2003 en spreekt zelf over "de kern van Microsoft Office System 2003". Een extraatje in die kern is de Outlook Business Contact Manager, een soort schilprogramma waarmee kleinere bedrijven hun zakelijke contacten kunnen beheren.
In de Small Business Editie ontbreken Access, XML-ondersteuning en ondersteuning voor IRM (waarover straks meer). In de Standaard Editie krijg je alleen Word, Excel, PowerPoint en Outlook (zonder de Business Contact Manager) meegeleverd. Ten slotte is er de goedkope Editie voor Leerling, Student en Docent, die identiek is met de Standaard Editie, maar die niet voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt.
Microsoft spreekt zelf over het "Office Systeem" en in vele opzichten is dat ook de unique selling position voor Office. Alle applicaties en deelapplicaties in het Office-systeem werken nauw samen, hebben dezelfde interface en kun je gemakkelijk integreren met wat we voor het gemak Microsoft back-end systemen zullen noemen. Als je voor Office opteert, dan koop je niet zozeer een applicatie, maar stap je helemaal in de Microsoft-filosofie. In dat opzicht is er niet zo heel veel verschil tussen Office 2003 en de vorige versies vanaf Office 2000.

Systeemfilosofie
Die systeemfilosofie wordt in de nieuwe versie alleen maar nog sterker doorgetrokken. De andere, apart te betalen applicaties van het Office-systeem vullen de mogelijkheden van de kernapplicaties mooi aan. Tegelijk (en wellicht niet toevallig) concurreren ze met succesvolle kantoorapplicaties van andere softwarebedrijven. FrontPage (website software), Project (projectbeheer) en Visio (zakelijke grafieken) kenden we al van vorige Office-versies.
Nieuw in Office 2003 zijn InfoPath en OneNote. Met InfoPath verzamel je informatie uit diverse bronnen, zodat je die achteraf gemakkelijk kunt verwerken in Office-documenten. Bedrijven kunnen InfoPath ook gebruiken als eindgebruikervehikel voor het creëren van dynamische elektronische formulieren of het integreren van XML-informatie uit bedrijfsdatabases en/of websites.

1
2
3
4
5
Vorig artikelDraadloos on line spelen
Volgend artikelOp een haar na…
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Op het moment is er geen echt Visio alternatief in OpenOfficeOrg.
    Diagrammen kunnen echter wel goed getekend worden in OpenOfficeOrg Draw.
    Verder wil ik graag DIA onder de aandacht bregen voor het maken van Diagrammen / Stroomschema’s etc.
    http://dia-installer.de/index.html

  2. Ik doe op school Boekhouden-Informatica, en met voor de lessen Informatica over Microsoft Office beschiken om eenerzijds presentaties te maken en anderzijds syntheses voor te bereiden.

    Ik vind de Microsoft Office schandalig duur. Ik heb de kaalgeplukte Studentsversie die het zonder Access moet doen en daar vraagt Microsoft maarliefst 160 euro voor! De Office Professional zou me (in OEM versie) zo\’n 350 euro hebben gekost. Onbetaalbaar voor mij. Als ik over pakweg 10 jaar een kantoorpakket nodig heb voor mijn werk, dan zal ik zeker OpenOffice opteren. Ik zou zelfs bereid zijn om ervoor een democratische prijs te betalen. Maar de woekerprijsen van Microsoft? die zijn langzamerhand voor mij onbetaalbaar geworden. Intussen spreekt men al van Microsoft Office 2007, maar ik zie niet in waarom ik opnieuw een astronomisch bedrag zou investeren. Ik heb met de 2003 toch al een licentie voor Office. De bezitters van oudere Office versies, zouden op zijn minst een reductie moeten krijgen op de nieuwere versies…

    Ik zie wel een toekomst in openoffice. Een office voor de echte computerliefhebber…

  3. In Word word je verondersteld met deeldocumenten te werken als je grote documenten zoals boeken of scripties wilt maken. Maar handig is dat niet. Zeer grote documenten geven inderdaad problemen, zo kan hij niet meer de spelling en grammatica controleren door geheugengebrek!

  4. Ik sluit me volledig aan met de conclusie van Egghard! Ik heb beide applicaties op mijn PC geïnstalleerd, en ook ik moest concluderen dat OpenOffice zich beter gedraagt bij een groot document met plaatjes, kop- en voetnoten. Bovendien beschouw ik het converteren naar PDF als een gigantisch voordeel voor OpenOffice. En tja… ook de pegels tellen vandaag de dag mee, dus veel mensen zijn niet in staat om voor MS Office 2003 de poeplap te trekken! Voor hetgeen je krijgt voor je dure centen kan ik concluderen dat Microsoft inderdaad schandalig veel geld vraagt voor de applicatie. Dus ook mijn conclusie is: Office 2003 ziet er erg gelikt uit, en werkt prima! Maar doordat OpenOffice gratis verspreid wordt, en daar bijna dezelfde functionaliteit aan de dag legt als Office, lijkt me de keuze voor de \”gewone\” gebruiker snel gemaakt! OpenOffice is een serieuze bedreiging voor de hegemonie van MS Office!

  5. Er is nu nog een goede reden om over te stappen op Openoffice.
    In C\’T van mei staat een test waarbij Openoffice er veruit beter uitspringt dan Word als het gaat om het maken van grote documenten met plaatjes en voetnoten. Toch grappig dat een programma dat al zoveel jaar bestaat en de meest vreemde toeters en bellen bezit niet in staat is de eerste de beste scriptie tot een goed eind te brengen!
    Openoffice is echt heel goed.

Reacties zijn gesloten.