Vloeibare kristallen

1
47

LCD-schermen zijn flink in prijs gedaald en vooral 15-inchers zijn erg betaalbaar geworden. Ook nieuwe pc’s worden steeds vaker standaard uitgerust met een mooie en hippe LCD’er in plaats van een klassiek CRT-scherm. Maar het aanbod is groot en de verschillen niet altijd even duidelijk. DiskIdee testte maar liefst drieënveertig LCD-schermen, 23 15-inchers en 20 17-inchers en hoger.
lcd_eizol367
LCD-schermen zijn prima geschikt voor langdurig studie- of kantoorwerk omdat ze
niet zo vermoeiend zijn voor de ogen als een klassieke CRT-monitor. Ook
verspreiden ze minder straling dan een klassieke monitor en zouden ze dus
gezonder moeten zijn. Toch moet LCD nog altijd onderdoen voor een CRT als het
aankomt op kleurreproductie en het weergeven van snelle beelden. Enkel de
duurdere LCD-schermen in deze test hebben daar minder last van.

Of toch maar een maatje groter?
Een 15-inch LCD-scherm biedt een optimale resolutie van 1024 bij 768 beeldpunten. Dit is meteen ook het maximum dat een dergelijk scherm aankan: wil je hoger dan moet je op zoek naar een groter exemplaar. Een 17-incher is dan de volgende stap, want die biedt een maximale resolutie van 1280 bij 1024 beeldpunten. Dit betekent dat ongeacht de diagonaalgrootte je evenveel informatie op een 17-incher als op een klassieke 19-inch CRT-monitor kunt bekijken. Jammer genoeg blijken 17-inch LCD-schermen een pak meer te kosten dan hun 15-inch broertjes: reken op bijna het dubbele van de prijs! Over de nog grotere exemplaren met resoluties tot 1600 bij 1200 beeldpunten spreken we dan nog niet eens.

Omschakeltijd
Een probleem van vooral oudere LCD-schermen is de te lange verwerkingstijd: het scherm kan bij snel bewegende beelden zoals in spelletjes niet volgen. Het gevolg is het navloeien of ‘smeering’ van beelden. Bij heel oude LCD-schermen van notebooks had je dit fenomeen ook bij het snel verplaatsen van de muisaanwijzer. Een lage omschakeltijd (of response time) is de oplossing. De omschakeltijd wordt uitgedrukt in milliseconden en geeft aan hoe lang het duurt om van een volledig zwarte pixel naar een volledig witgekleurde pixel te gaan, en weer terug. Een lage omschakeltijd is dus aan te bevelen. Je vindt deze en alle andere technische informatie in de bijgevoegde tabellen die je zowel in Excel-formaat als in pdf-formaat kunt openen en/of downloaden (zie “bijlagen” in de kolom hiernaast).

Aankooptips
– controleer altijd in de winkel of het exemplaar dat jij gaat meenemen geen defecte pixels heeft. Een niet goed functionerende pixel is niet meer in staat om alle kleuren weer te geven. Om dit na te gaan stel je best verschillende achtergrondkleuren in.
– de kans dat een perfect tft-scherm na verloop van tijd toch nog slechte pixels vertoont, is erg klein. Een beperkt aantal defecte pixels valt meestal niet onder de fabrieksgarantie.
– lcd-schermen bieden de beste beeldkwaliteit in één bepaalde resolutie. Voor een 15-inch lcd-scherm is dat in 1024 bij 768 beeldpunten. Hogere resoluties zijn niet mogelijk, lagere wel maar dan moet je meestal genoegen nemen met een vreemde beeldweergave.
– veel grafische kaarten hebben een DVI-uitgang. Deze volledig digitale connectie garandeert de beste beeldkwaliteit aangezien er geen digitaal-analoog conversie hoeft plaats te vinden. Een lcd-scherm met een DVI-connector geniet de voorkeur.
– een verzwaarde en brede basis zorgt ervoor dat het scherm minder snel tegen de grond gaat. Een ongelukje is snel gebeurd!
– een lcd-scherm moet de mogelijkheid bieden om de hoogte in te stellen, eventueel gekoppeld aan roteerbaarheid en kantelbaarheid.

Testmethode
We testten alle LCD-schermen op een zelf samengesteld systeem bestaande uit Intel Pentium 4 2 GHz, 256 MB RDRAM, MSI 850 Pro5 moederbord, Matrox Millennium G550 grafische kaart en een IBM 40 GB harde schijf. Steeds maakten we een analoge connectie middels een standaard vga-kabel. Als besturingssysteem gebruikten we Windows XP Professional waarbij ClearType steeds werd uitgeschakeld. Onze testsoftware bestaat uit de Nokia Monitor Test aangevuld met een specifieke LCD-test van VNU en Guillemot/Hercules (Prophet View Tester). Daarnaast beoordelen we beelden van zwarte tekst op een witte achtergrond alsook webpagina’s. Extra punten geven we op de technische specificaties en op de aanwezigheid van eventuele extra’s zoals een usb-hub, DVI-connector of ingebouwde luidsprekers.

Conclusie
Bij de 15-inch LCD-schermen steken de Eizo FlexScan L367 en de NEC MultiSync LCD1560VM er bovenuit op gebied van prestaties. Het zijn ook niet toevallig de duurste LCD-schermen in deze categorie. De Eizo FlexScan L367 haalt een hogere prestatiescore en is dus de toppresteerder bij de 15-inch LCD-schermen. Voor wie het goedkoper wil en dus rekening houdt met de prijs kunnen we de AOC LM520A adviseren. Dit 15-inch LCD-scherm scoort gemiddeld op vlak van prestaties, maar het is wel het enige scherm onder de 300 euro in deze test.
De toppresteerders in de categorie 17-inch en hoger zijn twee 20-inchers: de Iyama AU5131DT en de Sony SDM-X202. Goede presteerders zijn zeker ook de Eizo FlexScan L767, de Iiyama AS4332UTD, de CTX PV722E en de CTX P922E. Houden we ook rekening met de prijs dan komt de CTX PV722E als beste koop uit de test. Niet alleen scoort dit 17-inch LCD-scherm zeer goed op gebied van prestaties, het heeft bovendien een interessant prijskaartje. Op ruime afstand strijden de Belinea 10 17 41, de CTX P922E en de Viewsonic VE175 voor de tweede plaats, waarbij de 17-incher van Belinea het nipt wint.
Vorig artikelOpvolger PowerShot G3 onder de loep
Volgend artikelKeuze tussen analoog en digitaal

1 REACTIE

  1. Ik heb de FlexScan L557. Had hem eerst via de analoge aansluiting aangesloten en was al dik tevreden. Maar toen ik ook een ATI Radeon 9600 Pro had aangeschaft en de monitor op de digitale uitgang had aangesloten.. In één woord: wow! Zo strak, zo scherp, zo helder. In combinatie met ClearType font Verdana in Windows XP is het een genot om achter zo\’n scherm te mogen zitten. Wel wat duurder maar zijn geld dik waard (€ 555,-). Kwaliteitschermen met zorg gemaakt. En dat kun je echt zien. Ook DVD\’s zijn zonder enige zichtbare vorm van ghosting van prima kwaliteit. Een beetje eentonige reactie want ik heb werkelijk nog niets negatiefs kunnen ontdekken.

Reacties zijn gesloten.