Corel WordPerfect Office 2002

4
45

WordPerfect is veel te laat op de Windows-trein gesprongen en is bij de overname door Novell meer dan stiefmoederlijk behandeld geweest. Om niet helemaal te verkommeren heeft Corel WordPerfect, ondertussen uitgegroeid tot kantoorsuite, een viertal jaar geleden gekocht van Novell.
office_corel_doos
Jammer, maar helaas. Microsoft had vier jaar gelden al een groot deel van de office-koek opgeslokt. Het gevolg is dat je WordPerfect in de nieuwste versie niet meer in het Nederlands zult vinden.
Gelukkig heeft de Engelse versie nog steeds een Nederlandse spellingscontrole, thesaurus en grammaticacontrole.

Professional versie
Om te kunnen vergelijken met MS Office XP, hebben we de Professional versie onder de loep genomen met Paradox 10 als database. De rest van de suite bestaat uit WordPerfect 10 als tekstverwerker,
Quattro Pro 10 als rekenblad en Presentations 10 als presentatiepakket. Corel Central 10 is een beperkte e-mail client en agenda, maar kan qua functionaliteit niet de vergelijking doorstaan met
Outlook.
Het feit dat WordPerfect niet meer in het Nederlands beschikbaar is, kan wellicht voor nieuwe gebruikers een belangrijk struikelblok zijn. Vooral voor tekstverwerking is een interface in de eigen taal
bijna een must geworden. Vind je dit niet onoverkomelijk, dan haal je met Corel WordPerfect de kantoorsuite in huis die qua functionaliteit het dichtst aanleunt bij Microsoft Office XP. Zo heeft
WordPerfect enkele handigheidjes die Word 2002 nog steeds niet aan boord heeft. Het rechtstreeks omzetten van een document in Adobe Acrobat PDF-formaat is daar een voorbeeld van.

Testdocument
Het inlezen van ons testdocument in WordPerfect leverde in eerste instantie een groot probleem op. De eerste zeventien pagina’s werden goed ingelezen, maar daarna enkel nog de voetnoten! De tekst van
277 pagina’s werd zo gereduceerd tot 49 pagina’s. Tja, ga er maar eens aanstaan als dit je eindverhandeling moet voorstellen.
Gelukkig leverde de tweede poging geen probleem meer op, behalve dan de wel erg nipte kerning (het aanpassen van de witruimte tussen de letters) van het Times Roman lettertype, waardoor de letters
nogal dicht tegen elkaar aanleunden. Bij het zoeken en vervangen vond WordPerfect 444 vervangingen.
Het inlezen van de testspreadsheet gaf wel een heel bedroevend resultaat. De achtergrondkleuren waren bijna allemaal anders, een formule werd niet geconverteerd waarbij enkel de waarde werd
weergegeven en een reeks andere formules gaf steevast de melding ‘ERR’ in de respectieve cellen. Hier is nog heel veel werk aan de winkel.

Prestatiescore: 56/100

Prijsprestatiescore: 39/100

Conclusie
WordPerfect bestaat niet meer in het Nederlands. Als dat geen onoverkomenlijke struikelblok voor je is, biedt dit pakket de hoogste functionaliteit op Microsoft Office na. Er is wel een probleem met de uitwisselbaarheid van bestanden tussen de twee. Het pakket is ook erg duur.
Adviesprijs
322,- euro.
Vorig artikelOpenOffice 1.0 en Sun StarOffice 6.0
Volgend artikelCompact en toch alles direct bij de hand

4 REACTIES

  1. Ik ben een tevrede Wp 5.1 gebruiker maar nu kan ik deze niet meer gebruiken onder Windows Xp die de rest van het gezin gebruikt. Kan ik bij de nieuwste versie mijn bestanden zo overzetten en gewoon mee verder werken. Heeft wp ook dan ook nog de onderwater kijk mogelijkheid. Kan iemand mij hier antwoord op geven.

  2. ben zelf een tevreden wordperfect gebruiker
    ms ben ik niet wild van maar wordt er wild van want je krijgt het maar door je strot heen gedrukt door ms fout meldings en bugs en niet veilige programmas.
    corel ook al draaid hety onder ms geeft de pc net even dat stabiele extra\’s om dat gedaantekrijgen wat je wilde en ms neemt het van ons af het is een regelrechte schande.

    een van ms afkerende- en wp een warm hart toedragende persoon
    kh holland

  3. Ik vind de hier besproken test-methode uiterst bedroevend. Voor mijn gevoel is alleen gekeken naar de conversie tussen Microsoft Office en WordPerfect Office en wordt volledig voorbijgegaan aan de eigenschappen van WordPerfect. Bijvoorbeeld het onderwaterscherm (Reveal Codes), waarmee je perfecte controle over je document hebt. Daarmee wint WordPerfect het voor mij al meteen van Word. Nog een voorbeeld: de Realtime-preview is bijzonder handig, en ontbreekt helaas in Word. Nog een voordeel: WordPerfect probeert niet intelligent te doen, zoals Word, wat vele frustraties voorkomt. Kortom, voor mijn gevoel missen jullie het noemen van de nuttige functionaliteiten van WordPerfect.

  4. WordPerfect heeft inderdaad een eigen spellingscontrole in het Nederlands, maar wat doe je er mee als je die spellingscontrole wil gebruiken en steeds de medeling krijgt van: In WordPerfect9 is een fout opgetreden en moet worden afgesloten. Ik zoek al heel lang naar een oplossing en dacht dat de patch \”WP 2000 REVB\” het probleem zou oplossen. Maar nu zit ik met een ander probleem. Wil je die patch kunnen installeren moet je sevice pack 1 en 2 downloaden en dan pas kun je beginnen installeren. Je begint dan te installeren en dan vraagt hij naar een sevice pack 4, geen 3 maar 4. Als je naar Corel schrijft krijg je volgend antwoordt:
    Service Pack 4 can be ordered from Corel Customer Service. Please note that Service Pack 4 is not available as a download.
    Geen enkele Belgisch adres bekend waar je met commentaar of vragen naar toe kan wat kun je dan in godsnaam nog met Corel doen terwijl ik het een enorm goed programma vond, beter dan Word van Microsoft. Indien het echter niet anders kan dan moet ik me stillaan gaan opmaken voor verwijdering van Corel van mijn pc. Ik hoop echter dat ik van jullie nog enige hulp mag verwachten.

Reacties zijn gesloten.