Terug van weggeweest

1
26

Philips is nooit een belangrijke speler geweest in de retailmarkt van geluidskaarten. Sinds kort kan daar verandering in komen. Het bedrijf uit Eindhoven gooit niet minder dan drie nieuwe geluidskaarten op de markt. DiskIdee kreeg de kans de eerste Acoustic Edge geluidskaart in het land te beluisteren.
philipsacoustiedge_flat
De Acoustic Edge is het topmodel van de drie nieuwe geluidskaarten en moet het gaan opnemen tegen de Creative Labs SoundBlaster Live! 5.1. Om met de deur in huis te vallen, de Acoustic Edge slaagt daar over het algemeen heel goed in, al ligt de prijs wel een kleine 30 euro boven de SoundBlaster Live! 5.1. Philips werkt samen met Qsound Labs voor het ontwikkelen van zijn geluidschips. In dit geval resulteerde de samenwerking in de Thunderbird Avenger geluidschip met hardware-acceleratie. Het is uiteraard de bedoeling dat je er een volwaardige 5.1 luidsprekerset op aansluit, want deze geluidskaart kan dus zes geluidskanalen aan: twee luidsprekers achteraan, twee vooraan, een center-speaker en een subwoofer. Moet je het stellen met twee luidsprekers, dan kun je met de functie QSurround voor een virtuele 5.1-weergave zorgen. DVD’s kun je afspelen in Dolby Digital op 4 of 5.1 luidsprekers en de DVD-weergave kun je eventueel nog verbeteren door het QMSS-algoritme (QSound Multi-Speaker System) softwarematig in te schakelen. Hierdoor wordt het geluid geoptimaliseerd voor pc- en hometheateromgevingen. QMSS analyseert stereomixing en zorgt er tevens voor dat geluidseffecten op de juiste locatie worden geplaatst ten opzichte van de luidsprekers. Om dvd-films af te spelen vanaf de dvd-speler in je pc is PowerDVD 3.0 meegeleverd, een van de beste dvd-afspeelprogramma’s.

MIDI-synthesizer
De Acoustic Edge ondersteunt 3D-geluid via DirectSound 3D, Aureal 3D en Creative Labs EAX (Environmental Audio Extensions). Bij het exemplaar dat wij ter test kregen, zat blijkbaar nog niet alle software, maar wel de Yamaha SoftSynthesizer S-YXG50 softwarematige MIDI-synthesizer die veel betere resultaten geeft dan de hardware MIDI-synthesizer. De Acoustic Edge geluidskaart biedt interne aansluitingen voor een aparte coax S/PDIF in- en uitgang. Het feit dat de S/PDIF uitgang apart gehouden wordt van de center-speaker- en subwooferuitgang, laat je toe om tegelijkertijd een 5.1 kanaalssysteem aan te sluiten en een S/PDIF invoerapparaat zoals een Dolby Digital/DTS decoder.

Prestaties
We testten de kaart op verschillende vlakken. We luisterden naar enkele fragmenten van klassieke muziek omdat daarbij dikwijls grote verschillen in dynamiek voorkomen. Verder keken we naar een fragment van Armageddon op DVD en speelden we een demo af van Quake III Arena. Zo kregen we een idee van de surround-mogelijkheden en hoe deze kaart presteert bij het spelen van games. We speelden ook een MIDI-bestandje af, één keer via de MIDI-hardware synthesizer en één keer met de Yamaha software-synthesizer. De laatste was duidelijk beter.

Conclusie
Met de Acoustic Edge levert Philips een heel goede geluidskaart af met een pittige dynamiek die zeker naast de SoundBlaster Live! 5.1 van Creative Labs kan staan. Deze kaart heeft enkele handige functies die de SoundBlaster Live! 5.1 moet missen. De vraag is alleen of je er die extra 30 euro wel voor over hebt. De betere DVD-software geeft wel een meerwaarde, maar het totaalpakket van de SoundBlaster is ook niet min.

Live! Player 5.1 vergeleken met Philips Acoustic Edge (Excel-formaat)

Live! Player 5.1 vergeleken met Philips Acoustic Edge (PDF-formaat)

Adviesprijs
152,95 euro
Vorig artikelHeadsets voor gsm
Volgend artikelNieuwe Linux-distributie

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.