Bedrijven trekken best lessen uit WikiLeaks

1
168897
WikiLeaks logo

WikiLeaks logo (© ; licentie: )

Zelfs als WikiLeaks gestopt wordt, is het fenomeen nog niet weg. Integendeel, de volgende staan al klaar. Bedrijven trekken er ook beter lessen uit dat file-sharing een gewoon fenomeen wordt, beter gezegd is: WikiLeaks bestrijden haalt niets uit.

Begin deze eeuw werd Napster via gerechtelijke weg verboden en technisch monddood gemaakt. Napster was het eerste wereldwijd populaire systeem om muziek te delen tussen computers van gewone consumenten. De muziekindustrie ging in de tegenaanval en kon Napster kleinkrijgen. Juridisch althans, en alleen Napster. Want sedertdien is het delen van muziek ver-hoeveel-voudigd? Plak er maar uw eigen schatting op.

De volgende WikiLeaks is er al
Internetfenomenen zijn niet zomaar te stoppen. WikiLeaks kan worden gestopt, dwz zijn organisatie en zijn leider. Maar het fenomeen van klokkenluidersites zal nu allicht pas goed van start gaan. Chryptome bestaat al sinds 1996, en in Duitsland start er binnenkort een nieuwe van voormalig WikiLeaks-medewerker Daniel Domscheidt-Berg.
Her en der zullen heel wat bedrijven hun hart hebben vastgehouden toen die tienduizenden diplomatieke en andere mails van WikiLeaks bekend werden. Er worden immers talloze bedrijven in genoemd, en dat was te verwachten, met de lobbying en andere vaak halfduistere contacten die bedrijven er graag met de politieke wereld op nahouden.
Daarom is het aangewezen dat ook bedrijven rekening houden met wat via klokkenluidersites bekend kan worden.

Gedragsafspraken
En dan bedoelen we niet alleen dat ze aan reputatiemanagement moeten gaan doen, iets wat veel bedrijven beginnen te beseffen nu ze op Twitter en Facebook door de mangel van de vrije consumentenmening worden gehaald.
Bedrijven en eigenlijk alle organisaties moeten eindelijke beseffen dat hoe informatie in digitale vorm zijn weg vindt, niet voorspelbaar is eens die informatie voorbij de poort is waar je eigen controle ophoudt. Technische systemen en vooral gedragsafspraken in organisaties zijn absoluut nodig. En het zal dan nog moeilijk genoeg zijn.
Er is niks mis mee dat mensen binnen een organisatie via een mail vertrouwelijke informatie uitwisselen – ze moeten alleen goed beseffen aan wie ze die doorsturen of met wie ze die delen. Dat besef wordt alleen maar acuter bij elke nieuwe cloud-toepassing, dwz bij elk document dat we via Google Docs of een ander systeem met andere mensen delen.
Neen, het wordt er niet gemakkelijker op discreet te blijven. Het zij zo, het internet zal ons nog op andere domeinen dwingen misschien wat ethischer om te gaan met mekaar en met de wereld.
Per slot van rekening is niet WikiLeaks het ergste kwaad, wel de realiteit van bijvoorbeeld de gemene overbodige oorlog die door de documenten haarscherp getoond wordt.

Toon Lowette is mede-oprichter van 6minutes. Hij is voormalig Knack-journalist en sinds 1982 actief in elektronisch uitgeven, eerst bij krantengroep De Standaard, daarna als onafhankelijk consultant. In 1999 lag hij mee aan de basis van de e-mailnieuwsbrievenuitgeverij 6minutes. Sinds 1991 is hij onafhankelijk consultant, o.a. voor de Europese Commissie, telecombedrijven, banken e.a. Sinds 1996 is de European Association of Directory and Database Publishers een vaste opdrachtgever.

Vorig artikelBlack Ops : de Lego-versie
Volgend artikelDunne led-monitor van Philips heeft strak design

1 REACTIE

  1. Dat is wat ik mis in alle oppervlakkige artikels op diverse websites (ook van kwaliteitskranten), het gaat hem om de boodschap. Hetgeen bepaalde bedrijven en overheden verborgen willen houden voor jan met de pet. Schieten op de boodschapper moet verhullen wat de boodschap eigenlijk is. En de boodschap is niet erg fraai. De PR jongens en dure advocaten zorgden er tot voor kort voor dat de grote bedrijven konden pretenderen ethisch tewerk te gaan. Het is dus niet slecht dat eens open en bloot wordt bewezen hoe het er achter de schermen toegaat. En ik hoop -samen met de auteur- dat ethiek geen dode letter blijft en dat initiatieven zoals Wikileaks verbetering brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.