LaCie NAS met twee schijven presteert goed, oogt mooi

2
239
De LaCie 2big NAS werd speciaal ontworpen voor particulier gebruik, maar is ook geschikt voor zelfstandigen en kleine bedrijven. Deze netwerkschijf heeft een 2 GHz-processor en levert volgens LaCie snelheden tot 100 MB/s. De 2big NAS ondersteunt RAID-1 beveiliging en in combinatie met de hot-swappable schijven ben je snel weer aan de slag als één schijf uitvalt. Het ideale opslagapparaat voor jouw bedrijf of gezin? Wij zochten het uit.

LaCie, een bekende fabrikant van allerhande opslagapparaten als externe USB-schijven, netwerk-harde schijven en professionele NAS’en (zoals de onlangs door ons geteste big Office+), werd recentelijk overgenomen door Seagate. Harde-schijvenfabrikant Seagate wil op die manier zijn positie op de NAS-markt versterken. LaCie heeft vestigingen in vijftien verschillende landen en stelt wereldwijd circa 460 mensen tewerk.

 
In de doos

De doos verraadt al dat de LaCie 2big NAS geen lichtgewicht is. Met zijn 2,63 kg (incl. schijven) is dit een redelijk zwaar opslagsysteem. Naast de 2big NAS zelf vinden we in de doos ook nog een aantal accessoires: een voedingsadapter, een Belgisch netsnoer, een Engels netsnoer, een Amerikaans netsnoer, een Chinees netsnoer, een cat. 5e Ethernet-kabel, een software cd, montagemateriaal voor harde schijven en een beknopte snelstartgids.

Lacie 2big NAS

Lacie 2big NAS (© ; licentie: )

 
Design

De behuizing van de LaCie 2big NAS werd ontworpen door Neil Poulton, een bekende Schotse designer. Neil Poulton werkte de afgelopen jaren nauw samen met LaCie. Het aluminium heat sink design is dan ook zeer mooi en tijdloos. Eigenlijk is de ganse behuizing één grote koelvin. Op de voorzijde zien we een bol met led-verlichting die dienst doet als statuslicht en als instelknop. De massieve aluminium voorzijde wordt gesplitst door een fijne verluchtingsopening. Toch is de 2big NAS ook uitgerust met een krachtige ventilator om warmte af te voeren. De achterzijde biedt plaats aan een verluchtingsopening, twee LED’s voor de overeenkomstige schijven, een aan/uit-knop en twee schijflades. Tussen deze lades vinden we een Gigabit Ethernet-poort, een USB 2.0-poort, een eSATA-aansluiting en een voedingsaansluiting. De 2big NAS meet 91 x 200 x 172 mm (B x D x H).

Voor een zakelijke NAS kies je best voor een RAID-1 opstelling, zodat de twee schijven identieke kopieën zijn van elkaar

Voor een zakelijke NAS kies je best voor een RAID-1 opstelling, zodat de twee schijven identieke kopieën zijn van elkaar (© ; licentie: )

 
Uitrusting

De LaCie 2big NAS is uitgerust met een 2 GHz ARM processor en 256 MB RAM en kan gebruikt worden in RAID-0 & RAID-1 modus. Vanuit de fabriek blijkt de NAS in RAID-1 modus geconfigureerd te zijn. Uiteraard kies je voor een zakelijke NAS toch best voor een RAID-1 opstelling, zodat de twee schijven identieke kopieën zijn van elkaar (spiegeling of mirroring genoemd). De snelheidswinst van een RAID-0 (striping) opstelling is immers te klein in vergelijking met het risico op gegevensverlies. LaCie belooft lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 100 en 55 MB/s en zou deze resultaten verkregen hebben via de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT), die wijzelf ook gebruiken. We zijn erg nieuwsgierig naar de resultaten in een real-life opstelling. Straks meer daarover.
De LaCie 2big NAS heeft verder een Gigabit Ethernet-poort aan boord en dankzij de hot swappable RAID-1 modus kan je schijven vervangen terwijl het systeem is ingeschakeld. Deze NAS biedt daarnaast ook ondersteuning voor UPnP en DLNA en heeft een iTunes server (DAAP) aan boord. De 2big NAS kan dienst doen als back-upoplossing voor pc (Windows & Linux) en Mac’s en beschikt over een geautomatiseerde NAS-naar-NAS back-up. Tot slot wordt ook Active Directory ondersteund, een directorysysteem dat in bedrijfsnetwerken veel wordt gebruikt. De volledige specificaties kan je nalezen op de website van de fabrikant.

Dankzij de hot swappable RAID-1 modus kan je schijven vervangen terwijl het systeem is ingeschakeld

Dankzij de hot swappable RAID-1 modus kan je schijven vervangen terwijl het systeem is ingeschakeld (© ; licentie: )

 
Installatie

We sluiten de LaCie 2big NAS via de meegeleverde netwerkkabel aan op ons gigabit-netwerk . Vervolgens voorzien we het apparaat van stroom en schakelen het in via de aan/uit-knop op de achterzijde van het apparaat. De 2big NAS start nu op en is na ongeveer vier minuten klaar voor gebruik. De grote, ronde knop op de voorzijde brandt dan continu blauw. We surfen via onze browser naar http://lacie-2big-nas.local en vullen de algemene gegevens en tijdsinstellingen aan. Even later zien we de startpagina van de LaCie 2big NAS. We voeren eerst een software-update uit, zodat de NAS voorzien is van de laatste nieuwe firmware. Via de pagina ‘Ondersteuning’ stellen we vast dat de huidige firmware versie 2.5.4 wordt opgevolgd door versie 2.5.6. We klikken op de knop ‘Installeren’ en gaan akkoord met de releaseopmerkingen. Een pop-up geeft de voortgang van de installatie weer en waarschuwt dat het toestel niet uitgeschakeld mag worden tijdens het updateproces. Na ruim vijf minuten was het toestel klaar voor gebruik en konden we inloggen op de webinterface.

De webinterface van de LaCie 2big NAS is zéér overzichtelijk en gebruiksvriendelijk

De webinterface van de LaCie 2big NAS is zéér overzichtelijk en gebruiksvriendelijk (© ; licentie: )

 
Webinterface

De webinterface van de LaCie 2big NAS is zéér overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. LaCie gebruikt het NAS OS 2-dashboard voor het beheer van de 2big NAS. Het startscherm geeft aan de hand van een aantal ‘widgets’ een overzicht van de NAS. Zo zien we een overzicht van de algemene instellingen, de netwerkinstellingen, drivegegevens, gebruikers, groepen en shares. De widgets kan je zelf verplaatsen of afsluiten naar believen. Wanneer je op een widget klikt, spring je meteen naar het overeenkomstige onderdeel in de beheerinterface. Bovendien kan je rechts onderaan in de interface nog extra widgets kiezen en plaatsen op de widgetbalken. Via de algemene instellingen krijg je bovendien een goed overzicht van de (actieve) services en protocollen. Via de netwerkinstellingen kan je toegang van op afstand inschakelen en configureren via LaCie MyNas en DynDNS. Meer hierover verderop in deze review. Het RAID-beheer geeft een mooi overzicht van de interne harde schijven en de RAID-status. Tot slot kan je via de sectie ‘Ondersteuning’ eenvoudig nagaan of er nieuwe firmware beschikbaar is voor de LaCie 2big NAS.

Het aanmaken van gebruikers, groepen en shares op de 2big NAS is erg eenvoudig

Het aanmaken van gebruikers, groepen en shares op de 2big NAS is erg eenvoudig (© ; licentie: )

 
Gebruikers en shares

Het aanmaken van gebruikers, groepen en shares op de 2big NAS is erg eenvoudig. Je kan shares aanmaken met private en publieke toegang. Standaard zijn twee shares aangemaakt: ‘Public’ en ‘Share’. We zullen twee extra shares aanmaken: ‘DTL_Test’ en ‘Ludo_Privaat’. Daartoe klikken we op de knop ‘Share toevoegen’. We zetten geen vinkje bij ‘Publiek’, zodat ‘Ludo_Privaat’ een private share wordt. Om te voltooien, klikken we op het groene vinkje. We herhalen deze handeling om de tweede share aan te maken. Vervolgens maken we twee groepen: ‘Redactie’ en ‘Externen’. Het toevoegen van groepen gebeurt op dezelfde manier als het aanmaken van shares. Erg eenvoudig met andere woorden.
We voegen twee gebruikers toe aan de groep ‘Redactie’: ‘ludo’ en ‘jozef’ (beide beheerdersaccounts). Daartoe klikken we op de ‘Groepen widget’ en achtereenvolgens op de hyperlink ‘0’ bij de gebruikers van de groep ‘Redactie’. Er verschijnt een venster dat een overzicht geeft van de groepsleden. Onderaan klikken we op ‘Bewerken’ en selecteren de gebruikers ‘ludo’ en ‘jozef’ uit de lijst. Om te voltooien klikken we op ‘Sluiten’. Op eenzelfde wijze maken we een gebruiker ‘bezoeker’ aan en voegen hem toe aan de groep ‘Externen’. Dit keer zetten we bij het aanmaken van de gebruiker geen vinkje bij ‘Beheerdersaccount’, want bezoekers mogen geen volledige rechten krijgen. De redactie zal lees- en schrijftoegang krijgen tot de share ‘DTL_Test’, maar alleen Ludo tot de share ‘Ludo_Privaat’. De groep Externen zal alleen leestoegang krijgen tot de map ‘Share’. Het is erg eenvoudig om gebruikers, groepen en shares te beheren op de LaCie 2big NAS, maar desgewenst kan je vrij complexe rechten toekennen, zoals je kan afleiden uit het voorbeeld hierboven. Het beheer vraagt dus geen echte kennis van IT, maar alleen voldoende gezond verstand. Dat was de bedoeling volgens LaCie en hierin is het bedrijf duidelijk geslaagd.

Externe toegang tot de LaCie 2big instellen

Externe toegang tot de LaCie 2big instellen (© ; licentie: )

 
Externe toegang instellen

De LaCie 2big NAS biedt gebruikers de mogelijkheid om externe toegang in te stellen. Dit kan op twee manieren: via de LaCie MyNAS service of via een DynDNS-account. We zullen de externe toegang instellen via de LaCie MyNAS service. Een DynDNS-account in combinatie met port-forwarding werkt uiteraard ook prima, maar is iets complexer qua configuratie. Bij het activeren van de Lacie MyNAS service moet je een openbare gebruikersnaam kiezen. Vervolgens maakt het systeem hiermee een unieke URL aan die toegang geeft tot de NAS. Omdat kwaadaardige gebruikers de URL mogelijk kunnen raden, adviseert LaCie om sterke wachtwoorden te gebruiken voor alle geregistreerde gebruikers en de beheerdersaccounts. Om de toegang op afstand te configureren, navigeren we in de webinterface naar de netwerkinstellingen. Naast de IP-configuratie zien we het vak ‘Externe toegang’. In de keuzelijst kiezen we voor ‘LaCie MyNAS’. We krijgen de kans om een naam te kiezen die toegang zal geven tot de 2big NAS. We vullen de naam in en vinken de automatische poorttoewijzing (port forwarding) aan. Vervolgens klikken we op ‘Toepassen’ waarna de server controleert of de door ons gekozen naam nog beschikbaar is. We krijgen echter een melding dat de 2big Nas niet toegankelijk is via internet. Manuele portforwarding instellen op onze Telenet Docsis3 modem/router is dus noodzakelijk. We loggen in op Mijn Telenet en sturen de juiste poort manueel door naar de NAS. Nadat deze instellingen werden doorgevoerd, was onze 2big NAS beschikbaar via internet. De NAS is vanaf nu bereikbaar via http://mynas.lacie.com/dtlshare. Als de gekozen gebruikersnaam niet meer beschikbaar is, kies je een nieuwe naam en klikt op toepassen totdat je een beschikbare naam vindt.

 
Externe toegang gebruiken

Via onze browser navigeren we naar http://mynas.lacie.com/dtlshare en loggen we in met gebruiker ‘ludo’. Meteen na het inloggen, krijgen we de LaCie FileBrowser te zien. Deze bestandsbeheerder laat toe om op eenvoudige wijze bestanden te uploaden, te downloaden, nieuwe bestanden en mappen aan te maken, etcetera. Eigenlijk is het een volwaardig alternatief voor bijvoorbeeld Windows Verkenner. Als je liever een veiligere https-verbinding gebruikt, kan je dit aanvinken in de geavanceerde instellingen voor externe toegang! Uiteraard moet je dan wel het certificaat accepteren om toegang te krijgen. Je kan trouwens eenvoudig switchen van de FileBrowser naar het Dashboard (de beheerinterface) wanneer je bent ingelogd met beheerdersbevoegdheden. Handig om onderweg de instellingen van je NAS te wijzigen.

De testresultaten

De testresultaten (© ; licentie: )

 
Performance

Een NAS moet niet alleen betrouwbaar, maar ook snel zijn. We beoordelen de prestaties van de LaCie 2big NAS aan de hand van de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT). Deze tool voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit en geeft weer hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. Omdat de twaalf applicatiebenchmarks niet allemaal van even groot belang voor professioneel gebruik zijn, hebben we voor elke applicatie een weging toegepast die samen met een beoordeling van 70 verschillende technische criteria de DiskIdee NAS Score oplevert. We meten een gemiddelde gewogen werksnelheid van 35,3 MB/s. De LaCie 2big NAS presteert dus een stuk beter dan de eerder besproken Western Digital My Book Live Duo die slechts 24,3 MB/s wist te behalen. Hij is ook sneller dan de eveneens vergelijkbare Synology DS212j die we eind vorig jaar testten: die haalt 30,1 MB/s. Bovendien behaalt de LaCie 2big NAS een DiskIdee Score van 46/100, wat goed is voor zijn prijsklasse. De gedetailleerde resultaten kan je hieronder nalezen:

 
NASPT Test (MB/s) LaCie 2big NAS

HD-Video afspelen 41,8
2x HD afspelen 43,2
4x HD afspelen 37,8
HD-Video opname 100,1
HD afspelen en opname 46,0
Aanmaken van inhoud 6,5
Kantoorproductiviteit 34,8
Bestanden kopiëren naar NAS 109,1
Bestanden kopiëren van NAS 38,3
Mappen kopiëren naar NAS 5,9
Mappen kopiëren van NAS 6,3
Fotoalbum 12,0

Het ‘Eco-beheer’ in de webinterface

Het ‘Eco-beheer’ in de webinterface (© ; licentie: )

 
Verbruik

In diepe slaapmodus verbruikt de 2big NAS slechts 0,8 watt. In hibernatie mode is dit zes watt en tijdens bestandstoegang 22 watt. Uitgeschakeld maten we een verbruik van 0,4 watt en het maximale verbruik klokte af op 43,8 watt. Dat is wel vrij veel voor een NAS uit deze categorie. De eerder besproken Synology DS212j en de Western Digital My Book Live Duo zijn alleszins energievriendelijker. Toch doet ook LaCie inspanningen om het energieverbruik te beperken. Zo kan je de overbodige en opvallende verlichting op de voorzijde van het toestel uitschakelen via het ‘Eco-beheer’ in de webinterface. Verder kan je aangeven na hoeveel minuten de harde schijven uitgeschakeld moeten worden en een schema opstellen voor het automatisch in- en uitschakelen per dag van de week. Dit werkte prima tijdens onze test. Tot slot ondersteunt de LaCie 2big NAS ook het wake-on LAN-protocol, zodat gebruikers de NAS vanuit diepe slaapmodus op afstand kunnen activeren.

LaCie 2big NAS

LaCie 2big NAS (© ; licentie: )

 
Afsluiten

Via de webinterface kan je de LaCie 2big NAS manueel in diepe slaapstand zetten of het systeem herstarten. Een optie voor manueel afsluiten is niet voorzien in de webinterface. Gelukkig kan je de 2big NAS manueel uitschakelen via de knop op de achterzijde van de NAS. Dit is geen fysieke stroomschakelaar, maar een knop die het systeem op een correcte wijze afsluit. Met een druk op dezelfde knop kan je de NAS uiteraard ook meteen weer inschakelen. Toch kunnen we ons veel situaties voorstellen waarin het handiger zou zijn om de NAS manueel af te sluiten via de webinterface.

 
Beschikbaarheid

De LaCie 2big NAS is beschikbaar zonder schijven en kost 230,58 euro, exclusief BTW. De door ons geteste versie met 6 TB opslagcapaciteit is verkrijgbaar voor 486,78 euro, exclusief BTW. LaCie geeft drie jaar fabrieksgarantie op het toestel.

Conclusie
De LaCie 2big NAS is een stille NAS die bovendien goed presteerde tijdens onze test. De eenvoudige installatie en webinterface zorgen ervoor dat vrijwel iedereen deze NAS kan installeren en gebruiken. LaCie heeft de 2big NAS vanuit de fabriek in RAID-1 modus geconfigureerd en dat juichen wij alleen maar toe. De fabrikant heeft voldoende aandacht besteed aan het milieu door gebruik te maken van bijvoorbeeld een diepe slaapmodus en geplande in- en uitschakeling. Tot slot kan je de 2big NAS eenvoudig configureren voor externe toegang al vereist dat mogelijk wel een manuele wijziging op je router.

(83/100)

Adviesprijs
LaCie 2big NAS (zonder harde schijven): € 230,58 excl. BTW
Met 6 TB: 486,78 excl. BTW
Foto van LaCie
Website: LaCie België Website: LaCie Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelMultimedia-pc in all-in-one uitvoering van Toshiba
Volgend artikelSpelen met poppenhuizen vormt toekomstige Technoladies

2 REACTIES

  1. Beste, bedankt voor uw reactie! De LaCie 2big NAS beschikt over een USB 2.0 uitbreidingspoort waarop u externe harde schijven en printers kan aansluiten (host-poort). Bij het plaatsen van de foto is helaas iets misgelopen. De foto verwijst immers naar de USB-versie die hetzelfde design kreeg. Hopelijk is het zo duidelijk. Mvg, Nick

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.