Logitech Cube is geslaagde combinatie van muis en presenter

0
89
Sinds de uitvinding van de computermuis is er conceptueel bitter weinig veranderd aan het apparaat. De eerste computermuis werd in december 1968 voorgesteld aan het publiek. De muis evolueerde sindsdien wel qua design en mogelijkheden, maar in essentie behield het apparaat zijn vorm en functie. Misschien brengt de Logitech Cube daar wel verandering in, want het kleinood combineert een draadloze muis en presenter in één apparaatje.

Logitech is vooral bekend als fabrikant van (draadloze) muizen en toetsenborden. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf ook laptopaccessoires, accessoires voor gamers, webcams, headsets, etcetera. Het bedrijf werd opgericht in 1981 en stelt wereldwijd duizenden mensen tewerk.

 
In de doos

De Logitech Cube wordt geleverd in een trendy, klein wit-zwart kubusje. Het doosje biedt niet alleen plaats aan de Logitech Cube zelf. We vinden in de doos ook nog de Unifying usb-ontvanger, een snelstartgids, een kort micro-USB-kabeltje en, warempel, een hoesje. Het doosje ontwikkelen heeft waarschijnlijk heel wat tijd en moeite gekost, maar het staat garant voor een statig voorkomen van de Cube.

Logitech Cube

Logitech Cube (© ; licentie: )

 
Design

Vergeet het design van een conventionele muis, want Logitech gooit dit helemaal om met de Cube. De Logitech Cube is, zoals de naam het al zegt, een kubus. Die meet ongeveer 5,3 x 2,8 x 1,7 cm. Het apparaatje is dus veel compacter dan een laptopmuis. Wij ontvingen een wit-zwarte uitvoering, maar de Cube is ook verkrijgbaar in een zwart-witte uitvoering. De Cube beschikt over een aanraakgevoelig vlak op de bovenzijde, zodat je soepel kan scrollen, aldus Logitech. Verder zien we op de achterzijde een micro-USB-aansluiting en een aan/uit-knop. Dat het apparaatje slechts 25 gram weegt, is ook mooi meegenomen.

 
Batterij

De Logitech Cube heeft een ingebouwde, via USB oplaadbare, lithium-polymeerbatterij. Wanneer de batterij bijna leeg is, gaat er een waarschuwingslampje branden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Logitech zegt dat de batterij het tot zeven dagen uithoudt en dat het opladen 100 minuten duurt. De testperiode duurde te kort om de effectieve autonomie te testen, maar bij ons hield de batterij het alleszins verschillende dagen uit op een volle lading.

De Logitech Cube is rechthoekig en meet ongeveer 5,3 x 2,8 x 1,7 cm

De Logitech Cube is rechthoekig en meet ongeveer 5,3 x 2,8 x 1,7 cm (© ; licentie: )

Logitech Unifying ontvanger

Logitech Unifying ontvanger (© ; licentie: )

 
Ontvanger

De Logitech Cube maakt gebruik van Logitech’s Unifying-technologie en wordt standaard geleverd met een kleine Unifying-ontvanger. Je kan tot zes Unifying-compatibele apparaten koppelen op de ontvanger via een betrouwbare 2,4 GHz verbinding. Logitech geeft een bereik op tot 25 meter. Het grootste voordeel van deze ontvanger is dus uiteraard de mogelijkheid om meerdere apparaten te koppelen zonder extra usb-poorten in beslag te nemen. Je kan eenvoudig en snel compatibele draadloze muizen, toetsenborden en numerieke toetsenblokken toevoegen via de Unifying-verbindingssoftware. De verbindingssoftware kan je downloaden via de website van Logitech.

 
Installatie

De Logitech Cube is compatibel met Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Mac OSX 10.5 of later. Wij installeren de Cube en bijbehorende software op een Windows 7 Professional 32-bit systeem van Fujitsu. We pluggen de Unifying-ontvanger in onze pc en schakelen de Cube in.

Een pop-up biedt ons de kans om de Logitech Flow Scroll-software te downloaden en te installeren

Een pop-up biedt ons de kans om de Logitech Flow Scroll-software te downloaden en te installeren (© ; licentie: )

De Cube wordt automatisch herkend en is binnen enkele ogenblikken gebruiksklaar. Een pop-up biedt ons de kans om de Logitech Flow Scroll-software te downloaden en te installeren. Dankzij deze software kan je vloeiend scrollen in Internet Explorer, Firefox en Google Chrome. Om dit te controleren, starten we Internet Explorer en schakelen de invoegtoepassing Logitech Flow Scroll in. De software laat je moeiteloos door de webpagina’s scrollen, maar het is wel even wennen om met de erg kleine Cube te werken.

 
Muis

De Logitech Cube kan alles wat een conventionele muis ook kan. De linkermuisknop bevindt zich in de bovenzijde van het apparaat. De rechtermuisknop is ‘verborgen’ in het midden van het aanraakgevoelige vlak. Scrollen doe je via datzelfde aanraakgevoelige vlak door veegbewegingen te maken met je vinger.

Scrollen doe je via het aanraakgevoelige vlak door veegbewegingen te maken met je vinger

Scrollen doe je via het aanraakgevoelige vlak door veegbewegingen te maken met je vinger (© ; licentie: )

 
Presenter

Wanneer je de Logitech Cube optilt, schakelt het toestel binnen enkele ogenblikken over in presentatiemodus. Met een klik op de Cube navigeer je naar de volgende dia. Om de vorige dia te bekijken, draai je de Cube gewoon om en klik je opnieuw. Erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk, maar wel even wennen.

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs van de Logitech Cube bedraagt 69,99 euro, inclusief BTW. De fabrikant biedt bovendien 3 jaar beperkte hardwaregarantie op de Cube.

Conclusie
De Logitech Cube is een geslaagde combinatie van een muis en presenter in een erg compact apparaatje. Wie veel onderweg is en regelmatig presentaties moet geven, kan eigenlijk niet zonder de Cube. Het design is gedurfd en herdefinieert zelfs de computermuis. Dankzij de kleine Unifying-ontvanger kan je bovendien meerdere apparaten koppelen, zonder meerdere USB-poorten te benutten. De Cube is zijn prijs, gezien de mogelijkheden, meer dan waard. Een aanrader.

(86/100)

Adviesprijs
€ 69,99
Foto van Logitech
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelOnline kranten brengen in de eerste plaats wat kliks genereeert
Volgend artikeliPad app helpt schepen botsingen met walvissen te vermijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.