Home Audio / Video

Spiegelloze systeemcamera met goede prijs-kwaliteitverhouding

0
105
De OM-D E-10 Mark II is een goedkopere versie van de professionele spiegelloze OM-D systeemcamera’s van Olympus zoals de E-M1 en E-M5 Mark II. Beïnvloedt de manier waarop Olympus de prijs drukte de prestaties van deze Micro Four Thirds digitale camera? DiskIdee zocht het voor je uit.

De Olympus OM-D E-10 Mark II is de opvolger van de E-M10 die begin 2014 op de markt kwam. Het is opnieuw een prijskwaliteitsmodel met enkele besparingen tegenover de duurdere OM-D’s in het Olympus-gamma.

 
Belangrijkste eigenschappen

Zo blijven de beeldprocessor (TruePic VII) en sensor (een 17,3 x 13 mm Four Thirds Live MOS sensor met een resolutie van 16 megapixels ofwel 4608 x 3456 pixels) dezelfde, met dus hetzelfde ISO-bereik als bij zijn voorganger, namelijk 100 tot 25600.

Ook is de body in tegenstelling tot bij de duurdere modellen niet waterdicht, al lijkt de bouwkwaliteit voor de rest zeer behoorlijk voor het prijsniveau, dit ondanks het grotendeels uit kunststof bestaande chassis. Het verschil merk je trouwens aan het gewicht: 390 gram voor de E-M10 II (ietsje lichter nog dan de E-M10), tegenover 469 gram voor E-M5 II. Je hebt de naar keuze zwarte of zilverkleurige body overigens al voor €499. De E-10 II is 1 mm groter dan de E-M10 en enkele millimeters kleiner dan de E-M5 II: de camera zonder lens meet 120 x 83 x 47 mm.

Voor dat geld koop je niet alleen een beeldprocessor en sensor die hun kwaliteiten al hebben bewezen, maar ook nieuwigheden zoals een volledige elektronische sluiter of e-shutter (waardoor je desgewenst volledig stil kunt fotograferen), een beeldstabilisator met vijf assen (net zoals bij de duurdere OM-D E-5M Mark II, al is het systeem niet volledig identiek), een elektronisch oculair met een vrij hoge resolutie (2,36MP OLED) en de mogelijkheid om Full HD video aan 60 frames per seconde op te nemen en “burst” opnames aan 8,5 beelden per seconde te maken.

Olympus om-d e-10 mark 2

Olympus om-d e-10 mark 2 (© ; licentie: )

De OM-D E-10 Mark II heeft zelfs iets extra tegenover zijn voorganger en duurdere broer, namelijk 4K time-lapse video met maximaal 999 opnames in Ultra HD resolutie met een beeldsnelheid van 5 fps.

Het 3,3-inch aanraakgevoelige tft lcd scherm kun je 85° opklappen en 45° neerklappen en heeft een resolutie van 1MP. Een flash is ingebouwd (5,8 meter bij iso 100), maar bovenop het oculair is er ook een flash-sleuf. Daarnaast is de ingebouwde flash ook compatibel met een Olympus Wireless RC Flash.

Foto’s worden naar keuze opgeslagen in raw of jpeg op een sd-geheugenkaartje dat verdwijnt in het batterijcompartiment op de onderkant, afgesloten door een met metaal verstevigd plastic klepje.

De BLS-50 Li-ion batterij is goed voor 320 foto’s (gemeten volgens de normen van de Camera & Imaging Products Association). Een externe lader wordt overigens standaard meegeleverd. Video’s worden opgenomen in h.264 of motion jpeg.

Alle verdere technische specificaties van de OM-D E-10 Mark II vind je op de website van Olympus.

 
Bediening

Hoewel de OM-D E-10 Mark II geen spiegelreflex is, werkt de bediening grotendeels wel zoals we gewend zijn van een spiegelreflex. De drie bedieningsknoppen op de bovenkant zijn perfect geplaatst om ook zonder ernaar te kijken te bedienen. De geribbelde randen hebben een goede grip.

Met de PSAM-instelring op de bovenkant schakel je vlot tussen volautomatische werking, automatische aanpassing van de sluitertijd en het diagframa (P), diafragamevoorkeuze (A), sluitertijdvoorkeuze (S), volledige handmatige bediening (M), filmopname, combinatieopname via aanraken, scèneprogramma’s en creatieve effecten.

De twee draaiknoppen daarnaast, waarvan bij de voorste in het midden de ontspanknop is ingebouwd, veranderen van functie naargelang de gekozen instelling. Verder zijn er ook nog verschillende functieknopjes die je zelf kunt configureren om snel vaak gebruikte opties te activeren.

Olympus EM10 II bovenkant

Olympus EM10 II bovenkant (© ; licentie: )

Dat is ook wel nodig, want het instellingenmenu dat je via het lcd-scherm en de menuknoppen op de achterkant bedient, is zeer uitgebreid en voor een minder ervaren gebruiker initieel overweldigend.

Deze camera biedt zeer veel mogelijkheden en het vergt logischerwijze tijd en studie om die allemaal te leren kennen. Je kunt alles zó in detail instellen, dat het soms een beetje overdreven lijkt. Heb je daar geen zin in of tijd voor dan kies je misschien beter voor een iets eenvoudigere systeemcamera, zoals de onlangs door ons geteste Nikon 1 J5.

Dankzij de ingebouwde wifi en de Olympus O.I.Share app kun je niet alleen foto’s en video’s bekijken en overbrengen naar een iOS- of Android-apparaat, maar de camera ook bedienen vanaf je tablet of smartphone. Niet alle opties zijn uiteraard op afstand bedienbaar, maar de belangrijkste zaken zoals belichting, ISO, witbalans en autofocus worden wel door de app ondersteund.

 
Praktijk

De OM-D E-10 Mark II ligt goed in de hand, hoewel de grip aan de rechterkant van de lens voor mensen met grote handen misschien net iets te klein is. Maar dit kun je oplossen door de optioneel verkrijgbare ECG-3 grip te monteren.

De vele instellingen zijn voor een onervaren fotograaf wel wat overdreven. Voor onze persoonlijke fotografiebehoeften biedt deze camera eigenlijk te veel mogelijkheden. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak en ervaring. De elektronische zoeker is wel een pluspunt tegenover de eenvoudigere Nikon 1 J5 en stelt je in staat om je foto’s mooier te kadreren.

Conclusie
Reviewers die meer van fotografie kennen dan wij, zijn zeer positief over de E-M1O II, die zeer veel mogelijkheden combineert met een aanvaardbare prijs. Het is een ideale systeemcamera voor fotografen die op hun budget letten. Voor beginners of occasionele fotografen zijn er echter goedkopere en eenvoudigere keuzes, zoals de eerder getest Nikon 1 J5.
Straatprijs
Ca. 499 euro voor de body. Ca. 599 euro voor de kit met 14-42mm EZ objectief.
Foto van Olympus
Website: Visit Website
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.