Full HD dashcam met voor- en achterlenzen

0
95
De Transcend Car Video Recorder DrivePro 520 is een compacte dashcam die opneemt binnenin en buiten je auto. De binnenopname heeft zelfs infrarood-nachtzicht. Via de ingebouwde wi-fi kun je beelden ook “live” bekijken op een mobieltje. DiskIdee heeft deze dashcam getest.

De Transcend Car Video Recorder DrivePro 520 heeft een geïntegreerde gps, een bewegingssensor voor noodopnames bij een botsing, ingebouwde wifi voor “live viewing”, een 180-graden draaibare tweede lens met een infrarode led voor nachtopnames, een ingebouwde microfoon en een knop om foto’s te nemen tijdens opnames. Een Transcend Ultimate 600x microsd-geheugenkaart van 32GB wordt standaard meegeleverd.

Beelden aan 30 fps worden opgenomen in h.264 mov-formaat en met een resolutie van 1440 x 1080 pixels voor de voorlens en 1280 x 720 pixels voor de draaibare lens. De voorlens heeft een kijkhoek van 130 graden. De draaibare lens heeft een kijkhoek van 110 graden. De camera werkt bij -20°C en blijft werken tot +65°C.

Standaard worden de opnames in blokjes van drie minuten gekapt, al kun je dit wel wijzigen. Elke blok van 3 minuten vergt ongeveer 264MB opslagruimte voor de voorlens en ca. 167MB voor de achterlens. Op het meegeleverde geheugenkaartje past ongeveer vier uur hd-video.

Deze dashcam heeft een Li-Polymeer 430 mAh accu die er vooral voor zorgt dat opnames probleemloos worden afgesloten wanneer je je auto uitschakelt. De dashcam werkt verder niet op batterijvoeding.

 
In de verpakking

Behalve de camera bevat de verpakking nog een 32GB geheugenkaartje, een zuignap, een stroomkabel en een snelstartgids.

Transcend DrivePro 520 Car Video Recorder

Transcend DrivePro 520 Car Video Recorder (© ; licentie: )

 
Ingebruikname

Zuignap en camera zijn erg licht en compact en vinden gemakkelijk een plaatsje op de voorruit van je wagen. De camera weegt 108 g en meet 96,2 x 64,5 x 43,9 mm. De vrij dikke stroomkabel met mini-B usb plug aan de ene kant en auto-aansluiting aan de andere kant is ruim drie meter lang. Er wordt niets meegeleverd om die kabel netjes weg te werken, dus daar zul je zelf voor moeten zorgen.

Steek het meegeleverde geheugenkaartje in de sleuf op de rechter zijkant van de DrivePro 520. Klik de camera vast in de zuignap en hecht die vast aan de voorruit van je wagen. Steek de mini-B plug in de camera en de stroomadapter in de 12V-aansluiting van je wagen. Zodra je je wagen start, schakelt de camera in.

Download ondertussen de DrivePro520 app in de Apple- of Android-app winkel. Kies na het opstarten van de DrivePro520 de gewenste taal. Helaas is het menu, in tegenstelling tot de snelstarthandleiding, niet in het Nederlands. Kies dus een van de andere talen, zoals Engels, Duits of Frans. Stel datum en tijd in en kies het gewenste kloktype, manier van datumweergave en tijdzone.

 
DrivePro520 app

Zodra de motor van het voertuig wordt gestart, begint de DrivePro 520 automatisch met opnemen.

Als je de wifi van de dashcam inschakelt, kun je via de app levende en opgenomen beelden bekijken en de instellingen van de camera wijzigen. Je verbindt je mobieltje met het standaard ssid van de dashcam, namelijk DrivePro520, en het ingebakken wachtwoord, nl. “12345678”. Dit laatste wijzig je uit veiligheidsoverwegingen best zo snel mogelijk in iets unieks.

De instellingen die je kunt wijzigen, zijn grotendeels dezelfde als die van het menu op de camera. De instellingen wijzigen via de app is iets eenvoudiger dan met de vier bedieningsknoppen onder het kleurenschermpje, maar helaas is de app alleen in het Engels. Sommige opties, zoals de gps-instellingen, dien je evenwel nog altijd op de dashcam zelf te regelen.

Transcend DrivePro 520 Android app

Transcend DrivePro 520 Android app (© ; licentie: )

Helaas werkt de DrivePro-app enkel op het interne geheugen van je mobieltje, je kunt het dus niet verplaatsen naar de sd-kaart ervan. Ook de opnames die je lokaal opslaat, worden in het interne geheugen bewaard, zonder mogelijkheid om de sd-kaart te gebruiken. Dat zouden we graag anders zien…

 
Werking

De camera maakt constant opnames van beide lenzen en slaat die elk apart op, samen met de gps-coördinaten. Als het kaartje vol is, worden de oudste opnames automatisch overschreven. Opnames kun je permanent maken door op de knop onderaan het scherm te drukken. Als de bewegingssensor een botsing detecteert, worden de opnames eveneens automatisch tegen wissen beschermd.

Bekijk je de opnames op het lcd-schermpje dan wordt het beeld van de draaibare lens standaard weergegeven in een klein vierkantje dat bovenop op de beelden van de voorlens wordt geprojecteerd.

Wat er juist op het schermpje wordt weergegeven, kun je zoals gewenst wijzigen: alleen voorlens, alleen draaibare lens, of het beeld van de voorlens in een klein kadertje bovenop het beeld van de draaibare lens.

De time-out van het beeldscherm kun je ook wijzigen. Het scherm zal wel opnieuw opspringen wanneer de bewegingssensor in actie schiet of als je op de ‘bewaarknop’ drukt onder het lcd-schermpje.

De gevoeligheid van de bewegingssensor kun je in drie stappen regelen, maar zelfs in de minst gevoelige stand gebeurt het toch nog regelmatig dat een “botsing” wordt gedetecteerd en een lopende opname permanent wordt opgeslagen. Op zich is dit geen probleem, want je kunt die permanente opnames natuurlijk achteraf eenvoudig verwijderen.

Als je de DrivePro aansluit op je computer, verschijnt het geheugenkaartje als verwisselbare schijf. De permanente of ‘emergency’ opnames staan in de folder ‘dp520/e_video’. De continue opnames vind je in de folder ‘dp520/n_video’.

Let op: de benodigde mini usb ‘b’ naar usb-kabel wordt niet meegeleverd en moet je dus zelf nog voor zorgen. De kans is evenwel groot dat je een dergelijke kabel nog hebt liggen van een ouder usb-apparaat. Niettemin zouden we toch liever zien dat de datakabel gewoon werd meegeleverd.

Transcend DrivePro 520 Windows Toolbox

Transcend DrivePro 520 Windows Toolbox (© ; licentie: )

De Transcend Drive Toolbox-software voor Windows laat je toe om de gemaakte beelden te bekijken en te beluisteren in combinatie met de weergave van je rijpositie op Google Maps. Je kunt ook foto’s (‘snapshots’) bewaren. Onderaan de opnames zie je de gps-coördinaten, snelheid, datum en tijd.

Deze dashcam slaat helaas geen aparte nmea-tekstbestanden op en is dus niet bruikbaar met websites zoals GPS Visualiser. De eerder geteste  JVCKenwood Kenwood KCA-DR300 dashcam doet dit bijvoorbeeld wél.

Conclusie
De Transcend Car Video Recorder DrivePro 520 is vooral interessant voor (semi-)professionele chauffeurs die ook willen filmen wat er binnenin hun voertuig gebeurt, bijvoorbeeld taxichauffeurs die zich op die manier tegen de agressie van hun passagiers willen beschermen. Dat de camera geen aparte nmea-positiebestanden bewaart, is een nadeel. Zo is hij immers alleen maar bruikbaar met de eigen software van Transcend, die functioneel beperkt is en ook niet alle platformen (bv. geen Mac of Linux) ondersteunt.
Adviesprijs
€219
Foto van Transcend
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelWireless-AC router met aanraakscherm
Volgend artikelGeluidsrecorder in de vorm van een pen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.