Home Audio / Video

Neutraal geluid, uitstekend draagcomfort

0
63
In het uitgebreide gamma koptelefoons voor buitengebruik van Sennheiser is de Urbanite XL Wireless één van de grotere opties. Wij hebben deze Bluetooth 4.0 hoofdtelefoon getest.

De Sennheiser Urbanite XL Wireless Bluetooth 4.0-koptelefoon verbind je met je mobieltje via een gebruiksvriendelijke nfc-“tik”, al kan het ook op de klassieke manier. Je kunt hem “paren” met acht verschillende Bluetooth-apparaten, waarvan je er twee tegelijk kunt gebruiken. De ingebouwde microfoon is dubbel uitgevoerd voor een betere verstaanbaarheid.

 
Technische uitrusting

Deze koptelefoon ondersteunt de Headset 1.2, Hands-free 1.6, GAVDP, A2DP 1.2 en AVRCP 1.4 Bluetooth-profielen. Naast de “lage kwaliteit” SBC-codec, die met alle Bluetooth-apparaten werkt, ondersteunt de Urbanite XL ook de “cd-kwaliteit” AptX-codec.

Desgewenst kun je het apparaat ook mét kabel gebruiken. Een platte, verwisselbare 3,5 mm audiokabel wordt samen met een usb-laadkabel voor de vast ingebouwde Li-Polymeer batterij meegeleverd. Die batterij houdt het overigens tot 25 uur uit tijdens het spelen van audio en tot 15 dagen in standby.

Sennheiser Urbanite XL Wireless

Sennheiser Urbanite XL Wireless (© ; licentie: )

Ondanks zijn gewicht van 309 g en grote, volledig de oren omsluitende en goed isolerende oorschelpen draagt de Urbanite XL toch relatief compact en zit erg comfortabel, dit mede dankzij het slimme en stevig aanvoelende design. Op erg warme dagen kan het na een tijdje wel heet worden onder de oorschelpen.

 
Praktijk

Je kunt de oorschelpen trouwens volledig “in” de hoofdbeugel plooien om de koptelefoon op die manier eenvoudig met je mee te dragen, desgewenst in het meegeleverde soepele draagzakje.

De rechterbeugel is aanraakgevoelig en bevat de afstandsbediening. Via druk- en veegbewegingen neem je gesprekken aan, pauzeer je muziek en regel je de geluidssterkte. Onder op de rechteroorschelp is er verder nog een schuifknop waarmee je de koptelefoon in- en uitschakelt en de Bluetooth-paring activeert. Verder vind je daar de 3,5 mm audio-aansluiting en de micro-usb laadpoort.

Dankzij de grote oorschelpen produceert de Urbanite XL stevige bassen. Het maximale geluidsdrukniveau of SPL bedraagt trouwens een oorverschroeiende 110 dB. Bij normaal en veilig gebruik heeft deze koptelefoon daardoor heel wat reserve om pieken in de geluidsweergave natuurgetrouw weer te geven.

Bij kwalitatief goed bronmateriaal en gebruik van de cd-kwaliteit AptX codec heeft deze koptelefoon een vrij natuurgetrouwe, eerder neutrale geluidsweergave met weinig vervorming die echte audioliefhebbers wellicht meer zal aanspreken dan de liefhebbers van hoge geluidsniveaus en verschroeiende bassen.

Exact dezelfde koptelefoon bestaat ook in een goedkopere niet-draadloze uitvoering.

Conclusie
De Sennheiser Urbanite XL Wireless koptelefoon combineert een natuurgetrouwe, maar als het moet krachtige audioweergave met een in verhouding tot zijn omvang behoorlijk draagcomfort. De prijs is relatief hoog, maar de bouw- en geluidskwaliteit van deze Bluetooth-hoofdtelefoon zijn dat ook.
Internetprijs
Vanaf €279 (€229 voor de niet-draadloze versie)
Foto van Sennheiser
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.