Kleine, goedkope twee-in-één Windows-laptop

0
327
De zeer lichte, compacte en scherp geprijsde Toshiba Satellite Click Mini 2-in-1 (convertibele) Windows-laptop kan ook als tablet worden gebruikt. Maar is deze aanraakvariant op de goedkope netbook van weleer echt bruikbaar? Wij zochten het uit.

Jaren geleden, toen aanraakschermen en tablets niet algemeen verspreid waren, vervulden netbooks de rol van goedkope draagbare instapcomputer.

Uiterlijk lijkt de witte Toshiba Satellite Click Mini L9W-B 100 als twee druppels water op de typische netbook van enkele jaren geleden. (Er bestaat ook een goudkleurige versie met typenummer L9W-B-102.)

En innerlijk zijn er eveneens veel overeenkomsten. Processor van dienst is ook in dit geval een Intel Atom, aangevuld met slechts 2GB werkgeheugen en een minischerm met een beeldverhouding van 16:1 en een schermdiagonaal van 8,9 inch (22,6 cm). Ten slotte is ook het prijskaartje van 299 euro vergelijkbaar met de gemiddelde netbook van weleer.

Tablets verdrongen de netbook indertijd van de markt. Wellicht daarom is de Toshiba Satellite Click Mini ook een tablet. Het scherm kun je immers losmaken van het toetsenbord.

Toshiba Satellite Click Mini

Toshiba Satellite Click Mini (© ; licentie: )

Het tabletgedeelte weegt slechts 472 gram, lichter dan het tabletgedeelte van de onlangs geteste Microsoft Surface 3. De combinatie van tablet en toetsenbord weegt 978 gram: dat is 61 gram méér dan de Surface 3 met Type Cover.

 
Autonomie

Tablet en toetsenbord hebben een eigen, niet-verwisselbare batterij. De tablet heeft volgens Toshiba een autonomie van zes uur. Klik je de tablet vast in zijn toetsenbord dan verkrijg je een minilaptop met een autonomie van zomaar eventjes twaalf uur.

In onze strenge Futuremark PCMark Work Battery Score benchmark houdt deze 2-in-1 laptop het 8 uur en 7 minuten uit. Dat is goed, maar er bestaan 2-in-1 laptops die het nog beter doen, bijvoorbeeld Toshiba’s eigen Portégé Z20t die in dezelfde test een autonomie van ruim meer dan negen uur haalt.

De vergelijking is niet helemaal eerlijk: de Portégé kost immers vijf keer méér dan de Satellite Click Mini. Voor een laptop van dit prijsniveau zijn de batterijprestaties niet minder dan spectaculair.

 
Scherm (tablet)

Het heldere aanraakscherm is eerder klein, maar heeft wel een stevige resolutie van 1920 x 1200 pixels. Dat resulteert in een behoorlijk scherpe 254 ppi pixeldichtheid. Het scherm ondersteunt tien gelijktijdige aanraakpunten.

We zijn tevreden over het schermpje, maar houd er rekening mee dat je door de 16:1 beeldverhouding in sommige programma’s in de Desktop-weergave van Windows meer dan normaal moet scrollen omdat de getoonde informatie niet helemaal past.

Toshiba levert wel een Display Utility mee waarmee je de vensterschaal en tekengrootte kunt aanpassen, maar dat lost het probleem, dat eigenlijk een Windows-probleem is, maar gedeeltelijk op.

 
Windows 8.1 + Bing

De Satellite Click Mini draait overigens Windows 8.1 + Bing, een Windows-versie die speciaal bedoeld is voor dit soort kleine laptops. Fabrikanten hoeven Microsoft geen licentiekosten te betalen voor deze Windows-versie. De keerzijde is dat Bing de standaardzoekmachine is binnen Internet Explorer. Fabrikanten kunnen dus niet Google bundelen. Maar als gebruiker kun je dit wel zelf wijzigen . Bovendien kun je de geïntegreerde Bing-apps en Bing-zoekmachine verwijderen zo je dat wenst.

Microsoft beweert dat er verder geen verschil is tussen deze en gewone Windows 8.1-versies. Maar toch bemerkten we subtiele verschillen. De tegelweergave heeft bijvoorbeeld geen “pijltje-naar-beneden” waarmee je naar het overzicht van alle geïnstalleerde programma’s springt. Je kunt overigens wel nog gewoon naar de App-weergave scrollen.

Nog een verschil is dat de uitschakelopties voor de pc niet linksboven naast je gebruikersnaam worden getoond, zoals dat bij de gewone Windows 8.1-versie wel gebeurt. Als je Windows om een of andere reden wil herstarten, moet je de zijbalk openschuiven en via het Settings-menu de Power-opties openen.

Het belangrijkste verschil met de “gewone” Windows is dat de Bing-versie alleen in 32-bit werkt, hoewel de gebruikte quad-core 1,33 GHz Atom Z3735F processor wel degelijk een 64-bit cpu is. In de praktijk maakt dat niet zoveel uit: dit systeem is toch te traag en van te weinig geheugen voorzien om voordelen te hebben van een 64-bit besturingssysteem.

Een jaarabonnement op Microsoft Offic 365 is inbegrepen in de aankoopprijs.

 
Hardware

Denk niet dat je het werkgeheugen kunt uitbreiden: het kastje kun je om te beginnen niet zelf openen en bovendien ondersteunt deze Atom-soc (system on socket) niet méér dan 2GB RAM.

De Toshiba-ssd van 32GB heeft maar 9,29GB vrije ruimte: nog een belangrijk verschil met de netbooks van weleer die typisch veel meer opslagruimte boden, weliswaar in de vorm van een klassieke harde schijf met bewegende onderdelen.

Je kunt een beetje opslagruimte vrijmaken door een deel van de vele vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen. Daarnaast kun je een microsd-kaartje in de zijkant van het scherm en/of een gewoon sd-kaartje in de zijkant van het toetsenbord schuiven. Het toetsenbord heeft verder nog een usb 2.0-poort waarop je een externe schijf kunt aansluiten.

Op de achterkant van de tablet bevindt zich een 5MP camera. Vooraan zit er een 2MP chatexemplaar. De micro-HDMI uitgang op de tablet ondersteunt Full HD 1080p-video.

Op de website van Toshiba vind je gedetailleerde specs van deze 2-in-1 minilaptop.

 
Prestaties

De uitstekende autonomie vermeldden we eerder al. Kijken we naar de benchmarkprestaties, dan zijn die aan de trage kant. De Microsoft Surface 3 is bijvoorbeeld globaal genomen veertig procent sneller. Maar deze “instapper” van Microsoft is ook 3,5 keer duurder. Dus in verhouding tot zijn prijskaartje levert deze Satellite Click Mini wel goede prestaties.

Toshiba Satellite Click Menu testresultaten

Conclusie
Deze 2-in-1 minilaptop is geschikt voor “gewoon” computerwerk, voor surfen en voor full hd-videoweergave, maar intensieve computertaken en games mag je vergeten. Het is een ideale tweede laptop voor iedereen of een prefecte draagbare computer voor scholieren of studenten, bijvoorbeeld voor het nemen van notities tijdens de lessen. De lange autonomie maakt dat je er een werkdag lang op kunt werken.
Adviesprijs
Vanaf €299.
Foto van Toshiba
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikel13-inch Chromebook voor zakelijk gebruik
Volgend artikelDashcam met twee cameralenzen en wifi
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.