Windows 8.1 minilaptop met aanraakscherm bij Aldi

2
768
Eind januari legt Aldi een Windows 8.1-netbookje met 10,1-inch aanraakscherm in de rekken: op woensdag 28 januari 2015 bij Aldi Nederland en op zaterdag 31 januari bij Aldi België. Is 299,- euro een goede prijs voor de Akoya MD 99466 (E1232T)? Kijk even mee.

Wij gebruiken de term “netbook” voor een kleine laptop, in dit geval met 10,1 inch of 25,6 cm schermdiameter. Dat is even groot als de meeste tablets, misschien moeten we de term “tablet-vervanger” eens overwegen, in analogie met de “desktop-vervanger” bij laptops met een extra groot scherm (17 inch / 44 cm).

Medion Akoya MD 99466 (E1232T)

Aldi Medion Akoya MD 99466 (E1232T) (© ; licentie: )

Maar goed, Aldi omschrijft dit scherm als een “LIFELIGHT HD-multitouchdisplay met AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) en IPS-technologie”. Onthoud dat het een aanraakscherm is met een brede kijkhoek.

De resolutie van het scherm bedraagt 1.280 x 800 pixels. Dat is geen Full HD, maar wel een gangbare waarde bij laptops van 10 inch. Vreemd eigenlijk, veel tablets van eenzelfde grootte halen intussen wél de Full HD waarden en meer.

Gemakkelijk mee te nemen: slechts 1,1 kg

Gemakkelijk mee te nemen: slechts 1,1 kg (© ; licentie: )

Een klein scherm resulteert uiteraard in een klein geheel: deze netbook meet 26,5 x 2,3 x 19,5 cm en weegt 1,1 kg (inclusief accu). Dat maakt hem uitermate geschikt om overal mee naar toe te nemen.

 
Processor

Medion koos voor de Intel Celeron N2808 als CPU. Dat is een energiezuinige dual core processor. Geen Hyper-Threading Technology, het aantal taken dat deze CPU gelijktijdig kan verwerken is dan ook beperkt tot twee. De kernen werken aan een snelheid van 1.58 GHz, tot maximaal 2.25 GHz in turbomodus.

Intel Celeron N2808

Intel Celeron N2808 (© ; licentie: )

Deze CPU is nog vrij nieuw (derde kwartaal 2014), gemaakt volgens een geoptimaliseerd 22 nm-proces met tri-gate transistors. Ondanks de lage frequentie en het laag verbruik presteert deze Celeron hierdoor heel wat beter dan de voordien vaak gebruikte Atoms.

De technische fiche van de Intel Celeron N2808 in pdf-formaat vind je via deze link: Specifications Intel Celeron N2808.

 
Grafisch

De Akoya MD 99466 (E1232T) maakt gebruik van de Intel HD Graphics, ingebakken in de Celeron N2808.

Alternatief voor een tablet?

Alternatief voor een tablet? (© ; licentie: )

De architectuur hiervan stamt nog uit de Ivy Bridge-generatie. Dat zal wel werken voor het surfen en eenvoudige office-toepassingen, maar er moderne spelletjes op spelen kan je wel vergeten.

 
Uitrusting

De uitrusting is vrij volledig met een multi-kaartlezer, een HD-webcam en een microfoon. De harde schijf heeft een capaciteit van 500 GB maar is van het “gewone” type, geen hybride of SSD. Het werkgeheugen bedraagt 4 GB. Dat is weliswaar de minimumvereiste van Windows 8.1, maar tegelijkertijd het maximum dat een computer met een Celeron N2808 kan aansturen.

Links: RJ45, HDMI, USB 3.0, Audio combo

Links: RJ45, HDMI, USB 3.0, Audio combo (© ; licentie: )

Een CD/DVD brander zit er evenwel niet in. Op het internet geraak je niet alleen met een kabeltje, maar ook draadloos via de snelle IEEE 802.11 ac-standaard. USB 3.0 en Bluetooth 4.0 zijn eveneens aanwezig.

Wat de aansluitingen betreft, is het lijstje ook compleet: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1x HDMI-out, 1 x netwerkaansluiting RJ-45 en 1 x audio combo voor microfoon of line out.

Rechts: Multi-kaartlezer, 2 x USB 2.0, voeding

Rechts: Multi-kaartlezer, 2 x USB 2.0, voeding (© ; licentie: )

Een volledig overzicht van de samenstelling van deze netbook vind je in de technische fiche (pdf-formaat) via deze link: Technische fiche van de Aldi notebook Medion Akoya MD 99466 (E1232T).

 
Software

Het besturingssysteem is zoals verwacht Windows 8.1 met Update. Traditioneel zijn het Medion MediaPack (met Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo) en Medions’ Home Cinema Suite (met Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam van CyberLink) vooraf geïnstalleerd.

Met volledige versie Office 2013!

Met volledige versie Office 2013! (© ; licentie: )

Minder traditioneel is de volwaardige versie van Microsoft Office Home & Student 2013. Gewoonlijk krijg je een proefversie van 30 dagen van Office 365.

Conclusie
De Aldi Medion Akoya MD 99466 (E1232T) is niet bepaald een uitzonderlijke netbook en al zeker geen krachtpatser. Voor je 299,- euro krijg je wel een leuke compagnon die zich makkelijk overal mee naar toe laat nemen. Voor wie de gewone Windows 8.1 omgeving met een echt klavier verkiest boven Android en de Microsoft Surface tablets toch wel wat duur vindt, is het zeker een alternatief.
Adviesprijs
€ 299,-
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelSmartwatch met usb-lader in polsbandje
Volgend artikelBeheer en beveiliging van e-mail
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Onding. Start traag op, met een harde schijf die zichzelf heel erg voorbijflikkert, maar verder geen reactie geeft op wat je vraagt wegens veel lag en traag traag trrrrraaaag.
    reinstall; idem dito.
    Bovendien hebben ze het zo dichtgetimmerd dat een lichte Xubuntu of Lubuntu er niet op kan;
    secure boot, 5 verschillende partities waar je niet aan uit kan, drivers specifiek voor Windows 8.
    Voordeel: een licht typemachine om wat tekstjes te typen op de trein.
    Maar internetten op mijn oude dual core uit 2007 gaat nog steeds sneller.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.