Snelle desktop-pc bij Aldi Nederland

4
659
Op woensdag 26 november 2014 kan je je in de Nederlandse Aldi-vestigingen opnieuw een desktop aanschaffen: de Medion Akoya MD 8834 (P5270D). Meestal zijn de Medion-desktops bij Aldi instapmodellen die aan 399,- euro verkocht worden. Maar deze keer vragen ze er 599,- euro voor. We overlopen even of die meerprijs gerechtvaardigd is.

De meerprijs voor de nieuwe Medion Akoya MD 8834 (P5270D) pc zit hem al zeker niet in de kast. Het is zoals altijd een glanzend zwarte doos van 18,0 x 37,5 x 41,5 cm en 9 kg zwaar met bovenaan een ligplaats voor een Medion externe harde schijf die je wel extra moet aanschaffen. Muis en klavier worden, ook zoals altijd, meegeleverd.

Medion Akoya MD 8834 (P5270D)

Medion Akoya MD 8834 (P5270D) (© ; licentie: )

 
Processor

De Akoya MD 8834 (P5270D) is gebouwd rond een Intel Core i5-4460 processor. Dat is een vrij recente processor met 4 kernen (quad-core) die aan een respectabele snelheid van 3,20 GHz werken. De Intel Turbo Boost functie kan daar zo nodig nog een schepje bovenop doen, tot 3,40 GHz.

Een minpuntje voor wie “groen” denkt, is het verbruik. Met een gemiddelde van 84 Watt (met de vier kernen in werking) is dat niet bepaald een energiezuinige processor die bovendien wel wat koeling zal vereisen. Vergelijk dat maar even met de Intel Core i5 processors voor laptops, waar de energiezuinigste met 11,5 Watt toekomen.

Met Intel Core i5-4460

Met Intel Core i5-4460 (© ; licentie: )

De Intel Core i5-4460 is in ieder geval een krachtige, snelle processor. Wanneer die 4 kernen op volle kracht werken wordt dat gegarandeerd drummen voor een plaatsje in het werkgeheugen, want Medion monteerde slechts 4 GB in de Akoya MD 8834 (P5270D). Kom nou, Medion, in een desktop van 600 euro steek je toch 8 GB werkgeheugen!

De technische fiche van een Intel Core i5-4460 processor in PDF formaat vind je hier (bron: Intel): Specifications Intel Core i5 4460.

 
Grafisch

Alhoewel de Intel Core i5-4460 processor een ingebouwde grafische component heeft die al bij al zeker niet slecht is (de HD Graphics 4600), verkoos Medion om in de Akoya MD 8834 (P5270D) een afzonderlijke grafische kaart te monteren. De keuze viel op de NVidia GeForce GT 720 DirectX 11-videokaart met 2.048 MB geheugen.

Zoals Aldi/Medion het ook in de reclame aangeeft, is dat een erg recente videokaart (derde kwartaal 2014), maar echt enthousiast kunnen we er moeilijk over zijn. Tot voor kort vond je in verschillende Medion computers die bij Aldi verkocht werden, een NVidia GeForce GTX 750. Die vind je op de website van Passmark Software terug op plaats 65 met een G3D benchmark van 3.271, terwijl de huidige GeForce GT 720 een G3D benchmark van amper 844 haalt en daarmee op plaats 240 terechtkomt.

De referentiekaart van NVidia, met DVI aansluiting

De referentiekaart van NVidia, met DVI aansluiting (© ; licentie: )

Op de website van Toms Hardware kan je lezen “Nvidia’s new GT 720 is an entry-level card. For gaming, you won’t get a lot of power from these cards”: dit is een instapkaart die weinig gaming-kracht heeft…

Toch één lichtpuntje: deze videokaart heeft 2 GB eigen geheugen. Gelukkig maar, stel je voor dat ze ook nog eens beroep moest doen op de povere 4 GB werkgeheugen!
De technische fiche van de NVidia Geforce GT720 in PDF formaat vind je hier (bron: NVidia): Specifications GeForce GT 720.

 
Opslag

De meerkost van de Akoya MD 8834 (P5270D) tegenover de instap-pc’s van Medion zit voor een groot deel in de opslagcapaciteit. Medion monteerde er een harde schijf in van een riante 2 TB, plus nog een SSD (Solid State Drive) van 128 GB. Als dat goed geconfigureerd is, staat dat garant voor een snel opstarten van programma’s en een snelle toegang tot je data.

Mocht 2 TB voor jou niet voldoende zijn dan kan je je nog altijd een USB 3.0 externe harde schijf van Medion aanschaffen, een HDDrive2Go Super Speed. Die past dan naadloos in het dockingstation boven op de desktop. Bovendien geeft dat een extra mogelijkheid om eenvoudig foto’s, films etc. overal mee te nemen of veilig weg te bergen.

Riante HD van 2 TB plus een SSD van 128 GB

Riante HD van 2 TB plus een SSD van 128 GB (© ; licentie: )

Verder is deze desktop uitgerust met een USB 3.0 aansluiting vooraan (handig voor een snelle USB 3.0 geheugenstick), een multikaartlezer voor SD-, MS-, MMC- en xD-geheugenkaarten plus nog een CD/DVD brander. Aan opslagmogelijkheden geen gebrek dus!

 
Aansluitingen

Zoals we intussen gewend zijn bij Medion desktops (wat niet wil zeggen dat we het goedkeuren) vinden we achteraan wel 4 USB 2.0 aansluitingen, maar geen enkele van het snelle type USB 3.0.

Je beeldscherm of televisiescherm kan je aansluiten op de grafische kaart met een intussen toch al wat verouderde VGA aansluiting of met HDMI. DVI behoort deze keer niet tot de mogelijkheden, wat een beetje vreemd is omdat de NVidia referentiekaart van een GeForce GT 720 daar wel in voorziet.

Het USB 3.0 dockingstation

Het USB 3.0 dockingstation (© ; licentie: )

Op het internet geraak je draadloos via de 802.11n standaard technologie (maar geen 802.11ac) ofwel met een kabel via de Gigabit LAN-netwerkcontroller (10/100/1000 Mbit/s).

Misschien wil Medion jou verrassen, want in de online beschrijving kan je lezen: “Door de … fantastische werkingsduur op accu kunt u op elk moment productief zijn”. Wij geloven daar niets van. Wellicht een stukje tekst dat de marketingafdeling vergeten te wissen is van een vorige laptop-aanbieding…

Welke accu ??

Welke accu ?? (© ; licentie: )

Een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8834 (P5270D) in PDF-formaat vind je hier Technische fiche Aldi MEDION AKOYA MD 8834 (P5270D).

 
Software

Het besturingssysteem is zoals verwacht Windows 8.1. Er staat nergens iets vermeld over de Update maar we gaan er van uit dat die er ook opzit.

Van Microsoft krijg je nog Windows Essentiels en een 30 dagen testversie voor Office 365. Een andere voorgeïnstalleerde testversie komt van McAfee: McAfee LiveSafe – 30 dagen gratis, daarna te betalen.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Cyberlink is van de partij met een Home Cinema Suite. Die omvat Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector. In het Medion MediaPack zitten Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Conclusie
De Medion Akoya MD 8834 (P5270D) is dank zij de Intel Core i5 processor een snelle desktop-pc. Hij heeft erg veel opslagcapaciteit en biedt bovendien talloze uitbreidingsmogelijkheden om die opslag nog te vergroten. Je mag stellen dat de meerprijs van €200,- ten overstaan van de instap-desktops die Aldi-Medion geregeld aanbiedt, hier te zoeken is.
De Medion Akoya MD 8834 (P5270D) is dan ook ideaal voor het zwaardere bureauwerk. Ben je op zoek naar een spelletjescomputer of een computer met een sterke videokaart (voor videomontage bijvoorbeeld), dan zoek je toch beter elders.
Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

Vorig artikelWifi voorwiel maakt elke fiets elektrisch
Volgend artikelProfessionele microfoon-opnames voor Android
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

4 REACTIES

  1. OP 10-12 is bij Aldi de PC MD 8867 te verkrijgen voor 799,00 euro.
    Benieuwd of deze t.o.v. van dit exemplaar de meerprijs rechtvaardigt.

  2. In de Belgische vestingen op Woensdag 3 december ongeveer dezelfde pc met 8GB Geheugen en een andere videokaart namelijk NVidia GeForce GTX 750.

  3. Het is zoals altijd weer de vraag hoeveel vrije slots er op het moederbord zitten !!
    Ik heb een USB 3 PCI Express Card en een eSATA PCI Express Card die ik in mijn huidige Medion PC wel kon plaatsen ! (ca. 4 jaar oud)
    Is er iemand die dit weet ?

    Groet, Rob.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.