Eerst processor met acht kernen voor desktop-computers

0
53
Intel lanceert de Intel Core i7-5960X Extreme Edition processor, de eerste processor voor client-computers die over acht processorkernen of “cores” beschikt. Deze “Haswell-E” cpu is bedoeld voor power-users en extreme gamers.

De Intel Core i7-5960X Extreme Edition processor heeft acht kernen en kan zestien gelijktijdige “threads” verwerken. De processor heeft een cache van 20 MB en werkt aan 3 GHz, met een turbofrequentie tot 3,5 GHz.

Het is ook de eerste Intel-processor voor desktopsystemen die het nieuwe DDR4 SDRAM-geheugen met datadoorvoersnelheden van 1600 tot 3200 Mbit/s ondersteunt (tegenover van 800 tot 2133 Mbit/s voor DDR3).

In combinatie met de eveneens nieuwe Intel X99-chipset kan men desktop-pc’s met maximale prestaties bouwen, die bovendien ook nog overklokt kunnen worden.

Intel Haswell-E die-shot

Intel Haswell-E die-shot (© ; licentie: )

Veel van deze nieuwe desktopplatformen op basis van de Intel X99-chipset zijn ook voorbereid op Thunderbolt-aansluitingen. In combinatie met een Thunderbolt 2-insteekkaart maakt dit een buitengewoon snelle pc-verbinding van 20 Gbps mogelijk. Data-intensieve taken zoals het bewerken van 4K-videobeeld, het renderen van 3D-materiaal en het ontwikkelen van games profiteren enorm van de prestaties van Thunderbolt 2.

Intel brengt ook goedkopere versies uit met minder kernen: de 3,5 GHz i7-5930K met zes kernen en twaalf threads en de 3,3 GHz i7-5820K met zes kernen en twaalf threads. Nieuw is ook de 3 GHz Core i7-4930MX Extreme Edition met vier kernen en acht threads. Alle details over deze nieuwe “Haswell-E” processoren vind je op de website van Intel. Tech Report publiceerde een uitgebreide test van deze nieuwe processor (Engelstalig).

Prijzen voor de nieuwe processoren, die in het vierde kwartaal van 2014 beschikbaar komen, variëren van $389 tot $999.

Foto van Intel
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare multimedia-pc bij Aldi België
Volgend artikelLed-lamp met geïntegreerde Bluetooth-luidspreker
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.