De acht beste gratis Twitter apps

0
100
Er bestaan letterlijk honderden applicaties die het gebruik van Twitter verbeteren. Uit dit enorme aanbod selecteerden wij onze favoriete acht gratis Twitter-apps die ook professioneel nuttig kunnen zijn.
 
Twitterfall

Twitterfall toont actuele twitter-trends, -patronen en gebeurtenissen in een continu rollend browserscherm.

Twee studenten van de Universiteit van York creëerden deze gratis website in 2009, maar de ontwikkeling lijkt stopgezet in 2011. Daardoor werken sommige integraties met andere apps niet langer. Niettemin werkt de hoofdfunctie van Twitterfall nog altijd goed en is het een van de goedkoopste en handigste manieren om actuele Twitter-gebeurtenissen en -trends te volgen.

Twitterfall

Twitterfall (© ; licentie: )

In de full-screen presentatiestand fungeert Twitterfall ook als gratis Twitter-muur die je bijvoorbeeld tijdens een evenement of presentatie kunt projecteren. Maar de site is evengoed nuttig om zelf personen of actuele Twitter-gebeurtenissen te volgen in een klein schermpje op uw desktop. De getoonde berichten kunt u beperken tot lijsten die je zelf creëert of van Twitter plukt, tot “hashtags” of tot zoekopdrachten die je invult of van Twitter plukt. Je kunt ze verder beperken met geolocatie (“alle tweets in een straal van 10 kilometer rond Brussel”) of taal (“alleen Franstalige berichten”).

De getoonde tweets kun je van een kleurcode voorzien per zoeklijst. Je bepaalt zelf de snelheid waarmee ze naar beneden “vallen”. Mentions, retweets en directe berichten kun je van de lijst uitsluiten. Zelf tweeten is met Twitterfall ook mogelijk.

http://www.twitterfall.com

 
Buffer

Buffer verstuurt sociale statusupdates volgens een optimaal schema dat automatisch kan worden afgestemd op de surfgewoonten van jouw volgers.

Naast het bufferen van jouw sociale berichten, kun je met Buffer ook analyses opvragen over elk bericht en het “sociale succes” dat je er mee boekte. Buffer werkt niet alleen met Twitter, maar ook met Facebook, Google+ en LinkedIn. Het is geïntegreerd met meer dan vijftig andere sociale apps en diensten zoals IFTTT, Feedly, Pocket, Scoop.it!, WordPress en Instapaper.

Tweets verstuur je naar keuze schematisch via een webbrowser, via browser plug-ins voor Chrome, FireFox en Safari, of via Android- en iOS-apps. Links worden automatisch ingekort met behulp van diensten zoals Bit.ly.

Buffer App

Buffer App (© ; licentie: )

In de gratis versie kun je voor elke dienst één sociale account instellen en maximaal tien berichten per keer klaarzetten. Maximaal krijgen twee andere personen toegang tot jouw gratis account die je kunnen helpen met het beheer.

De commerciële versie start vanaf $10 per maand en verhoogt het aantal sociale accounts en teamleden. Als je betaalt, kun je ook ingewikkeldere publicatieschema’s toepassen, bijvoorbeeld tijdens het weekend op andere uren “posten” dan tijdens de week.

http://bufferapp.com

 
Tweriod

Tweriod leert je wanneer jouw tweets de meeste kans hebben om door jouw volgers te worden opgepikt.

De gratis versie van Tweriod analyseert duizend van jouw volgers en toont je in tabel- en grafiekvorm wanneer jouw eigen berichten het meest door hen opgepikt worden (aan de hand van het aantal “retweets” en “replies”).

Tweriod giet de analyse in een schema dat je vervolgens kunt synchroniseren met jouw Buffer-account. Dit garandeert dat jouw toekomstige berichten verstuurd worden volgens een schema dat optimaal is afgestemd op de gewoontes van jouw volgers. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen weekdagen, weekends en maandagen.

Tweriod

Tweriod (© ; licentie: )

Heb je méér dan duizend volgers en wens je die allemaal door Tweriod te laten analyseren dan zul je moeten betalen. Je kunt ook een eenmalig “ad hoc rapport” opvragen voor $5 per 5.000 volgers.

http://www.tweriod.com

 
Socialmention

Met Socialmention voer je in echte tijd zoekopdrachten en analyses uit van sociale netwerken zoals Twitter.

Socialmention is een gratis tool om real-time sociale trends te volgen op Twitter, Facebook, LinkedIn, blogs, Youtube, Flickr, Quora etc. Je kunt jouw zoekopdrachten beperken tot categorieën zoals blogs, microblogs, bookmarks, beelden, video’s en vragen.

Wil je jouw zoekopdracht beperken tot één taal, dan kun je dat in het “Preferences”-menu instellen, maar dit menu verschijnt pas wanneer je voor het eerst een zoekopdracht uitvoert.

Socialmention

Socialmention (© ; licentie: )

Socialmention toont statistieken over jouw zoekopdracht: de sterkte (hoe vaak bijvoorbeeld jouw merk de afgelopen 24 uur vermeld werd op sociale netwerken), het sentiment (positief, negatief, neutraal en de verhouding daartussen), het bereik (unieke vermeldingen gedeeld door het aantal vermeldingen), de top-sleutelwoorden, de topgebruikers, de top-“hashtags” en de bron (Twitter, Flickr, Delicious etc.).

Daarnaast worden alle “mentions” getoond, die je op datum of bron kunt sorteren. Het is mogelijk om de gegevens te exporteren naar een rekenblad via csv, of er een rss-feed van maken. E-mail waarschuwingen bij bepaalde gebeurtenissen werken momenteel niet, maar zouden binnenkort opnieuw actief worden.

http://socialmention.com

 
FriendorFollow

Met FriendorFollow volgt of “ontvolgt” je automatisch Twitter-gebruikers.

Er bestaan goede redenen om iemand op Twitter niet langer te volgen. Voor de hand ligt dat je geen valse, laat staan spam-accounts wil volgen. Het kan ook interessant zijn om Twitteraars af te stoten die je zelf niet terug volgen, of die niet meer actief zijn op het microblognetwerk. Omgekeerd wil je wellicht gebruikers die jou volgen, automatisch ook volgen, op voorwaarde dat het niet om een spammer gaat.

Heb je veel volgers, dan wil je dit werkje graag automatiseren. Daar bestaan tal van apps voor, maar de meeste kosten redelijk wat geld, terwijl de gratis functionaliteit beperkt of zelfs onbestaande is. Bovendien geeft de Twitter-api onbetrouwbare informatie over wie je op een gegeven moment volgt, zodat je moet oppassen welke volg-tool je gebruikt, dit om te vermijden dat je waardevolle volgers automatisch verwijdert.

Friend or Follow

Friend or Follow (© ; licentie: )

Het beste volg-tool dat wij kennen, Twit Cleaner, gaf er midden vorig jaar de brui aan. Volgens de maker is het met de huidige Twitter-api onmogelijk om een betrouwbare volgers-app te bouwen. Met die caveat raden we je toch aan om eens te kijken naar FriendorFollow. Deze app kost $30 er maand, maar de gratis versie biedt voor een individuele gebruiker voldoende functionaliteit.

FriendorFollow werkt overigens ook met Tumblr en Instagram. Gebruik het echter met het nodige verstand, want omwille van de Twitter-api is de getoonde informatie niet honderd procent actueel.

http://friendorfollow.com

 
Twitteraudit

Twitteraudit vertelt je hoeveel echte en valse volgers iemand heeft.

Afgunstig op de enorme hoeveelheid volgers van sommige Twitteraars? Mogelijk zijn die niet allemaal echt. Het is geen geheim dat pseudo-volgers te koop zijn. Zo doen sommigen op Twitter zich belangrijker voor dan ze zijn.

Mogelijk zitten ook bij jouw volgers een aantal namaak-accounts. Ook dat kun je met Twitteraudit uitzoeken.

Elke audit neemt een toevallig staal van vijfduizend volgers van een gebruiker en berekent een “waarheidsscore” gebaseerd op het aantal tweets, de datum van de recentste tweet en de ratio van volgers en vrienden.

Twitter Audit

Twitter Audit (© ; licentie: )

Het is geen perfecte manier om namaak-accounts te vinden, maar het geeft toch een aardig idee. Belangrijkste minpunt is dat deze app niet de lijst toont van de accounts waarvan vermoed wordt dat ze namaak zijn, of een manier biedt om die te “ontvolgen”.

Twitteraudit is ook beschikbaar als extensie voor Chrome. Auteur dezes scoort (op het moment dat we het testten) 90%. Een van de bekendste Belgische Twitteraars, @ransbottyn, haalt bijvoorbeeld slechts 30%. Yves Leterme scoort maar 37%. Bij Elio Di Rupo is het 44%.

http://www.twitteraudit.com

 
Nurph

Nurph tovert jouw Twitter-kanaal om in een real-time chat-kanaal.

Met Nurph kun je via “hashtags” instant chat-kanalen op Twitter creëren. Ideaal om bijvoorbeeld tijdens een evenement alle deelnemers in echte tijd met elkaar te laten chatten of om op een vooraf bepaald tijdstip over een bepaald onderwerp via Twitter van gedachten te wisselen.

Net zoals Twitter zelf zijn alle chats volledig openbaar, dit is dus geen app om een interne brainstormingsessie mee te organiseren!

Nurph

Nurph (© ; licentie: )

De mogelijkheden zijn eindeloos: chatten met fans, vragen beantwoorden over een nieuwe lancering, productsupport verlenen, gebruikersreacties polsen over een nieuw website-ontwerp, …

Nurph bewaart alle chats op zijn website, zodat de deelnemers aan jouw evenement of chat-sessie achteraf alles kunnen nalezen. Je kunt deze app dus ook gebruiken voor het creëren van een “real-time” verslag van een evenement.

http://nurph.com

 
Tweetchup

Eenvoudige en grafisch aantrekkelijke gratis app die essentiële Twitter-statistieken verzamelt.

Er bestaan ontelbaar veel analysetools voor Twitter-data, vaak erg ingewikkeld en zelden (helemaal) gratis. Tweetchup onderscheidt zich door zijn grote eenvoud en grafisch aantrekkelijke vormgeving. Het is momenteel ook volledig gratis, al is het onduidelijk of dat zo blijft, want deze app draait voorlopig nog in bètaversie.

TweetchUp

TweetchUp (© ; licentie: )

Tweetchup toont statistieken zoals aantal tweets, aantal vermeldingen, belangrijkste volgers, grafische locatie van volgers, antwoorden, favorieten en retweets voor uw eigen account, voor andere profielen en voor vrij te definiëren zoekopdrachten.

In de door ons bekeken versie kan men de analyseperiode niet beperken. Ook kan men de gegevens niet exporteren.

http://tweetchup.com

Vorig artikelKrachtige AV-receivers met 4K/60p upscaling
Volgend artikelGoedkoopste desktopvervanger ooit bij Belgische Aldi
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.