Kekke kiekjes creëren met compacte Android-camera

0
109
De Nikon Coolpix S810c is een compacte digitale camera met Google Android-besturingssysteem. Via het aanraakscherm kun je foto’s delen op sociale netwerken of apps installeren uit de Google Play app-winkel. Heeft een Android-camera voordelen tegenover een gewone digitale camera? Wij zochten het uit.

De nieuwe Nikon Coolpix S810c, opvolger van de S800c uit 2012, ziet eruit als een gewone compacte digitale camera, maar heeft een volwaardige versie van Android 4.2.2 “Jelly Bean” aan boord. Via de ingebouwde WiFi-verbinding en het 3,7-inch (9,4-cm) aanraakscreen op de achterkant heb je toegang tot alle gebruikelijke Android-functies en kun je apps installeren van de Google Play app-winkel, zoals Google+ Photos, Instagram, Facebook, Twitter en Snapseed.

 
In de doos

Naast de camera vind je in de doos een usb-kabel, usb-voeding, draagriempje en één Nikon 1850 mAh Lithium Ion EN-EL23 accu terug.

 
Kenmerken

Uiterlijk lijkt de ivoorwitte Coolpix S810c als twee druppels water op zijn voorganger, de S800c uit 2012. De nieuwe versie is iets dikker, hoger en breder en weegt ook zwaarder. De precieze afmetingen zijn 11,3 x 6,35 x 2,75 cm, bij een gewicht van 216 gram.

De 1/2,3 inch langs achter verlicht cmos-sensor heeft een effectieve resolutie van 16,79 miljoen pixels. Dat is hetzelfde aantal pixels als bij het model uit 2012. Het Nikkor-objectief biedt een 12x optische zoom, aangevuld met een 4x digitale zoom en heeft een focuslengte van 4,5 tot 54 mm (equivalent tot een 25-300 mm 35mm lens).

Nikon Coolpix s810c

Nikon Coolpix s810c (© ; licentie: )

Het diafragmagetal van deze lens varieert van f/3,3 tot F/6,3. Dat zijn allemaal lichtjes betere waarden dan bij de S800c. Macro-opnames zijn mogelijk tot op 2cm afstand. Een hybride vibratiereductiefunctie minimaliseert cameratrillingen voor stabielere beelden.

Wireless-N wifi en a-gps zijn ingebouwd. Het tft-lcd aanraakscherm heeft een diagonaal van 9,4 cm en geeft 1,29 miljoen pixels weer. Het beeld dat je op het scherm ziet komt voor 98% overeen met wat de lens “ziet”. De camera heeft evenwel geen apart oculair.

De Coolpix S810c draait Android 4.2.2 en heeft een Cortex-A9 cpu met 1GB RAM. De interne opslagruimte van 4GB, waarvan nog ongeveer 1GB vrij is voor de gebruiker, breid je uit met behulp van een microsd-kaartje.

De verwisselbare Nikon Lithium Ion EN-EL23 accu laadt op in 3 uur 45 minuten, waarna je maximaal 270 opnamen kunt maken (gemeten volgens de methodes van de Camera & Imaging Products Association CIPA).

Gedetailleerde technische kenmerken vind je op de website van Nikon.

 
Twee interfaces

Hoewel de S810c een recentere versie van Android draait dan zijn voorganger de S800c, wijzigde Nikon zo goed als niets aan de werking en de gebruikersinterface van zijn Android-camera. Nikon’s camera-interface draait in essentie apart van de Android-interface. Je moet dus twee aparte interfaces onder de knie krijgen om vlot met deze Android-camera te kunnen werken.

De Android-interface is de standaard Jelly Bean-interface en ondersteunt ook alle Android-apps die je op een gewone smartphone of tablet kunt gebruiken, met uitzondering uiteraard van typische telefonie-apps, want deze camera heeft geen ingebouwde gsm.

S810c cameramenu: "shooting mode"

S810c cameramenu: “shooting mode” (© ; licentie: )

De camera-interface start op wanneer je op de cameraknop op de bovenkant drukt. Je kunt die ook apart starten via een pictogram aan de zijkant van het scherm. In het midden zie je dan wat het objectief ziet. Links verschijnen vier pictogrammen waarmee je respectievelijk de belichtingscompensatie, macrostand, zelf-timer en flits regelt. Rechts van het camerabeeld is er een pictogram waarmee je de opnamestand kiest en een pictogram waarmee je bestaande opnames kunt bekijken.

Helemaal rechts van het scherm vind je drie hardwareknoppen: menu, thuis en terugkeren naar het vorige menu of scherm.

Met de thuisknop open je de Android-interface (de lens zal zich dan sluiten). De menuknop geeft het contextmenu weer van de geactiveerde app. Als de camera-interface actief is, kun je via deze menuknop allerlei standaardinstellingen van de verschillende opnamestanden wijzigen.

Stel je de camera bijvoorbeeld via het opnamepictogram in op de “Easy auto mode” dan kun je via de menuknop de fotoresolutie wijzigen (van 4608×3455 pixels in gradaties tot 640×480 pixels) en de werking van het aanraakscherm tijdens opnames kiezen (scherpstellen door op het aanraakscherm te drukken, of opnames maken door op het scherm te drukken).

S810c: Android thuisscherm

S810c: Android thuisscherm (© ; licentie: )

Daarnaast kun je via de menuknop ook de algemene camera-instellingen regelen: informatie die op de monitor wordt getoond, al dan niet de datum op de foto printen, type van trillingsreductie, werking van het autofocus-hulplichtje, geluiden, instellingen van de hdmi-uitgang, instellingen van de gps etc.

De Android-instellingen wijzig je niet hier, maar via het instellingenmenu van Android dat je oproept door op de Home-knop te drukken en vervolgens op het “Settings” pictogram te klikken in het Android-scherm.

Het klinkt ingewikkelder dan het is, maar die gescheiden interfaces (Android versus camera) kunnen zeker voor beginners verwarrend overkomen. Na een tijdje raak je het wel gewend dat je voor sommige instellingen in de Android-interface moet zijn en voor andere in de camera-interface. Maar echt ideaal is het toch niet.

Overigens, eventuele firmware-updates installeer je niet via de Android-update procedure, maar via het Setup-menu van de camera.

 
Autonomie

Als de camera helemaal uitgeschakeld is, duurt het maar liefst 68 seconden om hem volledig op te starten. Je kunt na het indrukken van de aan/uit-knop op de bovenkant wel direct foto’s maken, maar 68 seconden lang kun je geen wijzigingen uitvoeren aan de opnamestand etc.

Eventuele foto’s die je maakt worden bovendien in het ram-geheugen bewaard. Pas nadat de camera volledig is opgestart, worden ze weggeschreven op de geheugenkaart. De S810c is daardoor nog iets trager in het opstarten dan de S800c, die 42 seconden hiervoor nodig heeft.

Vanuit slaapstand is de S810c wel sneller volledig gebruiksklaar: 5 seconden tegenover ca. 15 seconden voor de S800c.

Ook de standby-stand werkt beter dan bij de S800c, wellicht mede dankzij het efficiëntere energiebeheer van Android 4.2 tegenover Android 2.3. De batterij van de S810c houdt het dagenlang uit in standby. Hoelang precies, valt moeilijk te testen, maar zelfs een week standby had nauwelijks invloed op de stand van de accu.

Op een volle accu kun je ongeveer 1 uur en 10 minuten aan één stuk door filmen en 270 foto’s maken, wat bijna dubbel zoveel is als bij de S800c. Maar dat zijn maximale cijfers, die sterk afhangen van hoe je de gps en de ingebouwde wifi gebruikt. Je kunt de autonomie in elk geval flink verhogen door de wifi zoveel mogelijk uit te schakelen als je hem niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de gps-chip. Ook de schermhelderheid heeft invloed op de autonomie.

Het duurt lang om de accu in de camera op te laden, maar in tegenstelling tot zijn voorganger kun je de S810c wel blijven gebruiken terwijl je hem oplaadt. Apart kun je gelukkig een MH-67P batterijlader en extra batterijen kopen. Als je veel opnames maakt, is het een goed idee om in die extra’s te investeren.

 
Opnames

De Nikon Coolpix S810c is een echte digitale camera, geen veredelde smartphone-camera. De opnamemogelijkheden zijn zeer uitgebreid, zoals je kunt nagaan in de gebruikershandleiding (pdf).

Er zijn zes verschillende opnamestanden: twee verschillende soorten automatische standen, zeventien scènes (van portret over voedsel tot dieren), elf speciale effecten (van zacht tot speelgoedcamera-effect), één slim portret met automatisch glimlach-, lach- en gezichtsherkenning en één filmstand met autofocus, windruisreductie  voor de ingebouwde stereomicrofoon en videoresoluties in stappen van 1080p/30 fps Full HD tot 240p, met ook de mogelijkheid om 60 beelden per seconde op te nemen in 720p of 15 fps in 1080p.

Een volledig manuele opnamestand heeft deze camera niet en beelden kunnen ook uitsluitend gecomprimeerd worden opgeslagen: een raw-mogelijkheid ontbreekt. Dit blijft dus een kiekjesmachine, maar eentje die betere opnames maakt dan zelfs de beste smartphonecamera.

Hierboven zie je enkele voorbeeldopnames. Klik op de foto’s om ze te vergroten. Nu is DiskIdee geen fotografie-review site, dus voor een echt oordeel over de opnamekwaliteit verwijzen we je naar sites zoals DPReview en Shoot, die deze camera overigens nog niet onder handen hebben genomen.

DPReview testte wel uitgebreid de voorganger S800c en gaf er 67% aan. De reviewer was positief over het Android ecosysteem, het OLED-display, de vele effecten, de Full HD videokwaliteit, maar vond de autonomie minder en de fotokwaliteit eerder oké, met iets te zachte foto’s die soms teveel ruis bevatten.

We hebben de S800c en S810c naast elkaar gebruikt en de nieuwe versie is zeker niet trager dan zijn voorganger, terwijl de opnamekwaliteit voor zover wij kunnen beoordelen vergelijkbaar is. De S810c biedt ook enkele nieuwe opnamestanden, heeft een iets beter objectief en laat toe om met behulp van het virtuele Android-toetsenbord korte commentaren toe te voegen aan fotobestanden. Bovendien gaat de batterij bijna dubbel zo lang mee. De S810c is wel iets groter en zwaarder dan zijn voorganger, maar het blijft toch een erg draagbare en goed hanteerbare compactcamera.

 
Android-mogelijkheden

Ons interesseert vooral de integratie van een compacte digitale camera met een volledige versie van het Android-besturingssysteem. En op de soms verwarrende dubbele camera/Android-interface na zijn we zeker te spreken over de extra mogelijkheden die dit biedt.

Nikon Coolpix S810c voor en achterzijde

Nikon Coolpix S810c voor en achterzijde (© ; licentie: )

Je kunt met deze camera alles doen wat je ook met een Android-smartphone kunt doen, op bellen en sms’en na. Foto’s delen via e-mail, wifi of sociale netwerken of ze uploaden naar Dropbox, Google Drive of Flickr gaat net iets gemakkelijker op een camera met ingebouwde Android. Alle denkbare apps behalve die met specifieke telefoonfuncties werken vlot op deze S810c.

Conclusie
Als je al geïnvesteerd hebt in de Nikon Coolpix S800c is er geen reden om over te stappen op zijn opvolger, de Coolpix S810c. Vind je fotokwaliteit het allerbelangrijkste en ben je minder geïnteresseerd in de extra mogelijkheden van de Android-integratie dan kijk je beter uit naar een gewone compactcamera, eventueel met ingebouwde wifi en gps. Wil je je opnames zo snel mogelijk met de wereld delen en vind je de kwaliteit van je Android-smartphonecamera niet goed genoeg dan biedt de Nikon Coolpix S810c net dat beetje extra en kan het wel een goede investering zijn.
Adviesprijs

De Nikon Coolpix S810c kost €299 en bestaat in zwarte of witte uitvoering.
Foto van Nikon
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelExterne ssd met 1TB opslagruimte
Volgend artikelSnellere versie van piepkleine flashdrive voor Android-apparaten
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.