Tv kijken en time-shiften op mobiel apparaat waar en wanneer je wil

3
244
Bhaalu, de slimme tv-recorder in de cloud die we een jaar geleden testten, bestaat ook in een mobiele uitvoering voor pc, smartphone en tablet. Je kunt niet alleen altijd en overal tv kijken, maar ook tot 28 dagen terugspoelen. Voor Mobile Vikings-gebruikers is Bhaalu Mobiel overigens volledig gratis. Anderen betalen €5 per maand. Bhaalu concurreert met Stievie van de Vlaamse omroepen, TV Overal van Belgacom en Yelo van Telenet, maar kan door iedereen worden gebruikt die een geldig tv-abonnement heeft. Zitter er dan echt geen addertjes onder het gras? DiskIdee zocht het voor je uit.

Een jaar geleden waren we erg enthousiast over de Bhaalu Smart TV Box. Beschik je over een recente pc, tablet of smartphone met Microsoft Windows 7 of 8, Mac OS X, Android 4 of hoger of Apple iOS op iPad 2 of hoger dan kun je deze cloud-videorecorder voortaan ook gewoon op je pc of mobiele apparaat gebruiken. Bezitters van de Bhaalu Box mogen de nieuwe Bhaalu Mobiel-app overigens gratis gebruiken.

Nieuwe klanten van Bhaalu betalen eenmalig €49 voor de Bhaalu Mobiel app en €5 per maand om ze te blijven gebruiken. Enige voorwaarde is dat je al een bestaand tv-abonnement hebt bij Telenet (digitaal of analoog), Belgacom, Scarlet, Snow, TVV, VOO of TV-Vlaanderen. Mobile Vikings-klanten krijgen Bhaalu Mobiel gratis bij hun sim-kaart.

Bhaalu

Bhaalu logo (© ; licentie: )

 
Is Bhaalu legaal?

En dat brengt ons bij het addertje onder het gras. Bhaalu noemt zichzelf een collaboratieve videorecorder (cvr). Iedereen die Bhaalu gebruikt, neemt programma’s op waar hij of zij naar kijkt en deelt die opnames met alle leden van Bhaalu. Dit “timeshiften” is volledig legaal. Het is immers wat je vroeger deed met een analoge videorecorder: tv opnemen van gelijk welke zender en die programma’s later bekijken.

bhaalumobile_1

Bij het registreren van je bhaalu account moet je een bestaand tv-abonnement opgeven. (© ; licentie: )

Waar je vroeger eventueel een vhs-band aan iemand anders kon uitlenen, leen je nu je opnames die door Bhaalu in de cloud worden bewaard met alle andere gebruikers uit. (Dit gebeurt overigens volledig automatisch; je hoeft zelf niets te doen, tv-kijken met de Bhaalu Box of App volstaat.) Bhaalu argumenteert dat dit volledig wettelijk is. Het noemt zichzelf een “vereniging” waarbij ieder lid mede-eigenaar is van de opname-infrastructuur en die mag gebruiken.

bhaalumobile_4

Configuratiemenu van de bhaalu app (© ; licentie: )

Bart Van Coppenolle, oprichter en baas van Right Brain, het bedrijf achter Bhaalu, schreef in Datanews trouwens een column waarin hij uitlegt waarom Bhaalu volgens hem legaal is.

Je begrijpt dat de zenders en aanbieders van digitale tv dat helemaal anders zien. En ze worden daarbij gesteund door het Vlaams Parlement, dat een “decreet signaalintegriteit” stemde. Dit decreet bepaalt dat tv-zenders eigenaars zijn van hun signaal en dat distributeurs toestemming moeten vragen vooraleer ze ingrepen plegen op dat signaal. Dit decreeet staat haaks op wat kijkers willen: terugspoelen, opnames bekijken, overal en altijd kijken en bedreigt niet alleen het voortbestaan van Bhaalu, maar ook van concurrerende producten zoals Stievie, Telenet Yelo en Belgacom TV Overal.

We kunnen ons alleen maar inbeelden hoeveel lobbywerk eraan te pas is gekomen om onze parlementsleden, die toch verondersteld worden de belangen van het grote publiek te dienen en niet die van één of andere mediagroep die zijn tv-reclameinkomsten ziet dalen, te overtuigen om zo massaal voor dit merkwaardige decreet te stemmen. Maar goed, het decreet is er nu en een rechter zal uiteindelijk moeten bepalen of Bhaalu wettig is of niet.

bhaalumobile_5

Bhaalu neemt standaard alle kanalen op, maar je kunt dit beperken. De kanalen die je niet opneemt, worden verborgen. (© ; licentie: )

Loop je als eindgebruiker gevaar als je lid wordt van Bhaalu? Volgens Van Coppenolle bestaat er geen enkele aanspraakelijkheid voor consumenten die Bhaalu gebruiken. Wat er wel kan gebeuren, is dat Bhaalu op een dag zal stoppen met werken… Maar zover is het nog lang niet. Right Brain is van plan alle juridische mogelijkheden uit te putten, tot het Europees Hof in Straatsburg aan toe. Dus het kan nog vele jaren duren voor deze zaak definitief wordt uitgesproken.

 
Wat kost het?

Ondertussen kunnen we alleen maar vaststellen dat Bhaalu heel wat interessanter is vanuit het standpunt van de consument dan de concurrentie (Stievie van de Vlaamse omroepen, TV Overal van Belgacom en Yelo van Telenet).  Het is goedkoper, universeler, heeft een groter aanbod en heeft minder frustrerende trekjes (lees onze testen van Stievie en Yelo; Belgacom TV Overal hebben we niet getest).

Het aanbod aan tv-zenders hangt af van je huidige tv-abonnement. Op de website van Bhaalu vind je een overzicht per tv-aanbieder. Het zijn er doorgaans meer dan je bijvoorbeeld bij Stievie krijgt.

Bhaalu werkt met elke internetprovider. Frustrerend voor digitale tv-abonnees van Telenet en Belgacom is dat mobiel tv kijken met Yelo of TV Overal alleen kan als je ook een Telenet- of Belgacom-internetabonnement hebt. En wij die dachten dat dergelijke koppelverkoop door Europa verboden is… Maar goed, je kunt dit voortaan eenvoudig omzeilen door te kiezen voor Bhaalu Mobiel. Dan ben je vrij om een tv-abonnement te kiezen en vrij om een internet-abonnement van een andere leverancier te kiezen.

bhaalumobile_9

Hier kijken we mobiel naar BBC One (© ; licentie: )

Bhaalu Mobiel kost eenmalig €49. Daarnaast betaal je maandelijks nog €5 “voor het gebruik en onderhoud van de infrastructuur van de vereniging”. Dat is heel wat goedkoper dan Stievie, dat €9,99 per maand kost (voor slechts elf uitsluitend Vlaamse zenders).

Heb je een sim-kaart van Mobile Vikings dan is Bhaalu Mobiel voor jou overigens gratis. Anderen kunnen het veertien dagen gratis uitproberen.

Bhaalu werkt op zowat alle platformen en is dus niet beperkt tot bijvoorbeeld Android en iOS zoals onder andere Stievie dat wel is.

 
In de praktijk

Maar werkt Bhaalu Mobiel wel goed? Je krijgt tv-beelden in sd-kwaliteit, geen hd-kwaliteit, maar zeker op kleinere schermen is dat geen probleem (de concurrentie biedt trouwens evenmin hd op mobiele schermen).

Ons viel de grote stabiliteit van het systeem op. Tijdens onze testen haperde de tv-beelden nooit op geen enkel apparaat. Leuk is ook dat de interface op alle apparaten identiek is. Het is trouwens grotendeels dezelfde interface als op de Bhaalu Box die we eerder hebben getest, we verwijzen je dus naar die test voor verdere details. Hieronder zie je een korte visuele samenvatting van de Bhaalu-interface:

bhaalu interface

bhaalu interface (© ; licentie: )

Eén van de slimmigheden is dat Bhaalu Mobiel op Android en iOS eigenlijk geen “native” app, maar een webtoepassing is (we veronderstellen een html5-app). Daardoor werkt ze op alle platformen die html5 ondersteunen. En dat zijn alle recente pc’s, smartphones en tablets.

Onder Windows 7 / 8 en Mac OS X moet je overigens wel “native” software installeren om Bhaalu Mobiel te kunnen gebruiken. Dat betekent ook dat Bhaalu Mobiel niet functioneert op Windows RT-tablets (of Windows Phone-smartphones). Bij Windows 8 functioneert het alleen in de desktopmodus.

We probeerden Bhaalu Mobiel uit op een iPad Mini, een Android 4.1 en 4.4 tablet, een Android 4.4 smartphone, een oudere 2,4 GHz Intel Core 2-pc met 32-bit Windows 7 en een een recente 64-bit Windows 8.1 tablet en op al die systemen werkte de app niet alleen stabiel, maar krek op dezelfde manier, met identieke interface.

Als je betaalt voor Bhaalu kun je het op gelijk welk apparaat gebruiken, maar als je op meerdere apparaten tegelijk wil kijken, heb je meerdere mobiele licenties nodig. Heb je al een Bhaalu Box dan kun je wel tegelijk naar je Box en naar Bhaalu Mobiel kijken.

Hou er rekening mee dat Bhaalu Mobiel een gemiddeld dataverbruik heeft van 1 Mbit/s op tablet en pc/Mac. (De Bhaalu Box verbruikt 2 Mbit/s.) In het buitenland komt daar nog eens 1 Mbit/s bij. Zeker in het buitenland zorg je er dus best voor dat je via een wifi-verbinding kijkt, anders zouden de dataverbruikkosten wel eens zeer hoog kunnen oplopen.

Conclusie
Ben je op zoek naar een oplossing om tv te kijken en te time-shiften op een mobiel apparaat dan is het aanbod van Bhaalu Mobiel momenteel onklopbaar en dat zowel op het vlak van kost, flexibiliteit, gebruiksgemak als aanbod. We geven Bhaalu Mobiel net geen vijf sterren: daarvoor willen we ook nog een hd-signaal. Consumenten zoals wij er ook één zijn, zijn nu eenmaal veeleisend en trekken zich van de juridische discussies rond Bhaalu niks aan…
Prijs
Eenmalig €49 + €5 per maand + een geldig tv-abonnement van een Belgische aanbieder
Foto van bhaalu
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr. 12/6/2014: We corrigeerden dit artikel met de volgende informatie: in de tekst werd vermeld dat de eenmalige aankoop van de app €40 kost: dat moet €49 zijn; de Box verbruikt 2 Mbit/s (omdat ze meer pixels moet doorgeven), terwijl de mobiele versie 1 Mbit/s verbruikt; Bhaalu is een product en geen dienst: leden onderhouden met hun lidgeld de centrale videorecorder-infrastructuur, die ze vervolgens mogen gebruiken.

Vorig artikelComfortabele hoofdtelefoons met studio-geluidskwaliteit
Volgend artikelUsb snellader met vier laadpunten
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Spijtig dat ze enkel het SD-signaal weergeven, maar ergens ook logisch: als je enkel een TV-abonnement hebt, heb je ook enkel toegang tot het SD-signaal. Anders zou je een gewoon abonnement kunnen nemen, en dan de HD-beelden via Bhaalu op je PC binnenhalen en dan rechtstreeks naar je TV streamen. Alle voordelen van een HD-digibox, plus alle voordelen van Rex en Rio en het Belgacom 36-u-terugspoelen, enzovoort…voor minder dan de huur van de HD Digicorder alleen kost.
    Enerzijds ben ik voorstander van meer vrijheid voor de consument en is het schandalig dat een parlement zomaar meer en meer onze vrijheid aan banden legt ten voordele van de content distributor. Anderzijds moet er wel ergens een beperking zijn…Anders is hele series on line zetten (op Youtube of zo) ook opeens volledig legaal. Ik vrees dat er dan een hoop content creators de boeken kunnen dichtdoen.

  2. Jozef,

    Je hebt geen simkaart van Vikings nodig hoor, gaat perfect zonder.

    Hoe ga ik van start met bhaalu Mobiel?
    • Registreer jezelf op bhaalu tussen 11/06/2014 en 23/08/2014 via deze pagina.
    • Per Mobile Vikings-simkaart krijg je toegang tot één stream van bhaalu. Per actieve simkaart kun je je dus op één toestel verbinden met bhaalu. Heb je een Viking-account zonder simkaart, dan heb je ook toegang tot één stream van bhaalu.
    • Kijk tv op je smartphone, tablet of pc . Voor een Android-toestel kun je gebruikmaken van de bhaalu app (beschikbaar vanaf Android 4.0). Gebruik je een toestel met iOS, kijk bhaalu Mobiel dan via je browser.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.