Android-tablet voor professionelen

0
374
De Samsung Galaxy Tab Pro SM-T900 is een Android 4.4 “KitKat”-tablet met een groot 12,2-inch 4K-scherm, een snelle octo-core processor van Samsung zelf en een waaier aan vooraf geïnstalleerde beveiligings- en zakelijke applicaties. Wij hebben deze professionele Android-tablet getest.

De Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 32GB SM-T900 is groot voor een Android-tablet, maar niet breder (wel iets hoger) dan de doorsnee Windows 8.1-tablet. Bovendien is dit apparaat dunner en lichter dan de gemiddelde Windows-tablet. Deze forse tablet is maar 7,9 mm dik en dus dunner dan een iPad.

Zijn gewicht van 750 gram valt ook erg goed mee in vergelijking met de meeste grotere Windows-tablets die 800 gram of meer wegen. Deze tablet ligt goed in de hand, mede dankzij de antislip-achterkant die afgewerkt is met stijlvol namaakleder (vergelijkbaar met wat Samsung vorig jaar al introduceerde op de Galaxy Note 3).

Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 SM-T900

Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 SM-T900 met nieuwe Touchwiz Magazine UX interface (© ; licentie: )

Het 12,2-inch ips led-scherm heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels en een voor een tablet redelijk hoge pixeldichtheid van 247 ppi. De schermkwaliteit en kijkhoek zijn beide uitstekend. Dit is een van de beste tablet-schermen die we al hebben gezien.

 
Technische kenmerken en prestaties

Dankzij het grotere chassis past er een krachtige 9500 mAh accu in deze tablet, wat zich vertaalt behoorlijke autonomiecijfers. Samsung zelf zegt dat de SM-T900 het 135 uur uithoudt bij het afspelen van muziek, 13 uur bij het surfen op het internet en 11 uur bij het afspelen van video.

Die opgegeven cijfers worden bevestigd door de Futuremark Peacekeeper batterijtest, die bij ons afklopte op 13 uur en 26 minuten.

Ook de standby-tijd is erg goed, iets waar Android-tablets vaak slecht in scoren in vergelijken met iPads, met een batterij die snel leegloopt zonder dat je iets met de tablet uitvoert. De Galaxy Tab Pro 12.2 heeft dat bij probleem gelukkig niet. Bij niet-intensief gebruik haalden we gemakkelijk een standby-tijd van meer dan anderhalve week.

Deze goede autonomiecijfers gaan niet ten koste van de prestaties, want die liggen erg hoog voor een Android 4.4.2-apparaat. De 28nm Samsung Exynos 5420 Octa cpu heeft acht processorkernen: vier Cortex-A15 kernen die draaien aan 1,9 GHz en vier bijkomende Cortex-17 kernen die aan 1,3 GHz draaien.

Dat processorgeweld vertaalt zich in combinatie met 3 GB werkgeheugen in een AnTuTu 4.4 benchmarkscore van 34.592 punten: bijna even hoog als bijvoorbeeld de nieuwe Samsung S5 smartphone, of meer dan twee keer zo hoog als de eveneens voor bedrijven bedoelde Fujitsu Stylistic M702 Android-tablet.

De grafische 3D-bechmarkscores in Futuremark 3DMark liggen wel lager dan bij de Samsung S5, hoewel ze nog behoorlijk hoog zijn, met een Ice Storm Unlimited score van 13.791 punten, tegenover 3.304 voor de Fujitsu Stylistic M702 en 18.323 voor de Samsung S5.

 
Nieuwe interface

Bovenop Android 4.4.2 (de meest recente versie van “KitKat”) draait niet alleen de “klassieke” Samsung Touchwiz interface met zijn widgets, menubalk, snelbalk, app-lade en extra thuisschermen, maar ook de nieuwe Samsung Touchwiz Magazine UX interface. Beide kun je tegelijk gebruiken.

Touchwiz Magazine UX werkt met interactieve en bewegende “tegels” die het grote scherm van de Galaxy Tab Pro optimaal benutten. Je kunt drie aparte thuisschermen met telkens zes van deze interactieve tegels vullen en er de informatie in tonen die je vaak gebruikt (nieuws, e-mails, agenda, sociale netwerken etc.).

Motion Control op Samsung Galaxy Tab Pro 12.2

De Galaxy Tab Pro ondersteunt ook bewegingen om bepaalde taken zoals het nemen van een schermafdruk uit te voeren. (© ; licentie: )

Waar hebben we dergelijke tegels nog gezien? Juist ja, Samsung heeft voor zijn interface duidelijk goed gekeken naar de Modern UI van Microsoft die we van Windows 8 kennen. Nu gaat de vergelijking met Windows niet helemaal op, vooral omdat de gebruiker nog heel veel zelf kan (en moet) instellen en configureren. Maar wie dat wil kan zijn tablet min of meer het uitzicht geven van een Windows 8-tablet.

In onderstaande video krijg je een tien minuten durende (Engelstalige) grondige demonstratie van Touchwiz Magazine UX.

https://www.youtube.com/watch?v=-rro8T1fHRE

Magazine UX lijkt ons een interessante aanvulling op de traditionele TouchWiz-interface, maar de vele configuratiemogelijkheden, talloze widgets en tegels en meerdere thuisschermen zullen voor onervaren gebruikers nog altijd verwarrender overkomen dan de eenvoudigere, minder door de gebruiker wijzigbare interfaces van Windows 8 en vooral iOS (iPad).

 
Zakelijke apps

Samsung levert verschillende apps mee met de Galaxy Tab Pro die in een professionele of zakelijke omgeving handig van pas komen. Voorbeelden zijn Cisco WebEx en Samsung e-Meeting waarmee je webmeetings kunt organiseren, Hancom Viewer om Microsoft Office-documenten mee te bekijken op je tablet, Samsung S Note  voor notities die je kunt synchroniseren met je Samsung account of met Evernote en de agenda-app S Planner.

Op twee zakelijke apps gaan we even dieper in.

Met Samsung Knox kunnen  bedrijven een geëncrypteerde zakelijke “container” inrichten op de tablet. De apps en gegevens die in die container worden gebruikt, worden door het bedrijf beheerd en kunnen niet zomaar uitgewisseld worden met het privégedeelte van de tablet. Je kunt bijvoorbeeld zelfs niet eens schermafdrukken maken van de gegevens die je in KNOX bekijkt.

Het bedrijf kan de gegevens in die zakelijke container ook op afstand wissen als je bijvoorbeeld van werk verandert of als je tablet gestolen wordt of verloren gaat. Het wissen van de zakelijke container heeft geen invloed op de apps en data in het gewone privégedeelte van de tablet.

Via de KNOX app-winkel kun je speciale beveiligde versies van bekende apps installeren. Zo is er een beveiligde versie van de bekende ES File Explorer app. Standaard zijn KNOX-versies geïnstalleerd van de browser, S Note, S Planner, Camera, Contacts, Downloads, E-mail, Gallery, MyFiles en Hancom Viewer.

Samsung KNOX op Galaxy Tab Pro

Samsung KNOX op Galaxy Tab Pro (© ; licentie: )

Door op het Personal Home pictogram te klikken, keer je terug naar de standaardinterface voor privégebruik. Om van daar weer naar het beschermde KNOX-interface te keren, open je het statusmenu en klik je op het KNOX-pictogram.

Met Samsung Remote PC kun je je Windows-pc vanop afstand met deze tablet bedienen. Deze app kun je uitsluitend gebruiken met je Samsung-account en als je toestemming geeft dat Samsung allerlei gebruiksinformatie verzamelt. Je houdt daar best rekening mee, want hoewel Samsung belooft dat het de verzamelde gegevens, waaronder wanneer en met wat je verbindt en welke gegevens je uitwisselt, anoniem houdt, weten we ondertussen dat je dat soort beloftes best met een korreltje zout neemt.

Samsung Remote PC op Galayx Tab Pro 12.2

Samsung Remote PC op Galayx Tab Pro 12.2 (© ; licentie: )

Op elke pc die je op afstand wil bedienen, moet je de Remote PC Client installeren. Dat kan vanaf het webadres remotepc.rview.com. De remote client ondersteunt ook Windows-computers met meerdere schermen. Via het “Switch Window”-menu in het app-menu schakelt je op de tablet tussen de verschillende pc-schermen.

Via het “Remote Explorer”-menu kun je bestanden uitwisselen tussen pc en tablet. Je kunt je computer ook op afstand herstarten of uitschakelen.

 
Bijzondere mogelijkheden en accessoires

Twee jaar 50 GB cloudopslag bij Dropbox is inbegrepen in de prijs.

De WiFi-chip in deze tablet is compatibel met de nieuwste en snellere Wireless-AC standaard. Voor communicatie over kortere afstanden is er niet alleen de lage energieversie van Bluetooth 4.0 (met ondersteuning voor hoge kwaliteit aptx csr-audio streaming), maar ook de alternatieve, weinig energie verbruikende ANT+-communicatietechnologie met behulp waarvan je deze tablet draadloos met allerlei sensoren kunt verbinden.

De 8MP camera met panoramafunctie op de achterkant heeft een led-flash en een sluiter die direct reageert (“zero shutter lag”).

Naast een Book Cover (€69,99) verkoopt Samsung ook een Bluetooth Keyboard EE-BT550  (€79,99) en een S-Action Mouse ET-MT900D (€39,99) als accessoires voor de Galaxy Tab Pro. Met dit drietal tover je deze tablet om in een soort Android-minilaptop.

Met de cover kun je de tablet schuin rechtop zetten om het typen te vergemakkelijken. De cover kun je ook gebruiken om de tablet in- en uit te schakelen.

Op het compacte Bluetooth 3.0-toetsenbord is het vlot typen. Het heeft een functietoets waarmee je direct S Finder activeert, de Samsung app waarmee je tegelijk de tablet en het internet kunt doorzoeken.

Samsung EE-BT550 Bluetooth Keyboard

Samsung EE-BT550 Bluetooth Keyboard (© ; licentie: )

Een andere speciale Galaxy-functietoets activeert de Samsung “Multi Tray”, een menubalk waarop je de apps kunt plaatsen die je het vaakst gebruikt.

Je kunt met het toetsenbord ook het geluid, multimedia en de achtergrondverlichting van het scherm regelen.

Ook de Samsung muis reageert vlot en werkt in essentie zoals een Windows-muis.

De Bluetooth-muis wordt van stroom voorzien door een standaard AA-batterij. Het Bluetooth-toetsenbord heeft een niet-verwisselbare batterij die je via usb oplaadt.

Conclusie
Deze slanke tablet met extra groot en mooi scherm presteert erg goed. Een aanrader voor wie niet zonder tablet kan en liever niet voor de gesloten wereld van Apple’s iPad kiest. En voor wat Windows 8 betreft, kennen we zeker op dit prijsniveau geen tablets die een even grote autonomie hebben en even slank en snel zijn.
Adviesprijs
€649,99 (32GB WiFi); €799,99 (32GB 4G)
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelLG Android-tablet ontgrendelen met Knock Code
Volgend artikelRobuuste Windows-tablet heeft 20 uur autonomie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.