Compacte draagbare wifi-router en oplader

0
106
De D-Link Wi-Fi AC750 (DIR-510L) is een draagbare dual-band wifi-router met Wireless-AC, dlna-mediaserver en ingebouwde batterij die ook smartphones en tablets kan opladen. Wij hebben hem getest.

De ivoorwitte Wi-Fi AC750 is vrij compact en ziet er zeer elegant uit. Het apparaatje meet 14 x 5,9 x 1,6 cm en weegt 180 gram. Op de bovenkant zit een schuifschakelaar waarmee je de AC750 uitzet of zijn functie omschakelt van router naar oplader. Naast die schuifschakelaar zit ook nog een wps-drukknop waarmee je snel een draadloze verbinding kunt maken met een wifi-hotspot.

Onderaan is er een Fast Ethernet wan-poort waarop je een router, switch of wifi-hotspot kunt aansluiten, met ernaast een mini-usb aansluiting waarmee je de niet-verwisselbare 4000 mAh Lithium-Ion batterij oplaadt.

Op de ene zijkant is er een kleine uitsparing waarin een resetknop zit die je bijvoorbeeld met een paperclip kunt activeren. Aan de andere zijkant heeft de AC750 twee “type A” usb 2.0-poorten, een met een 5V-uitgangsspanning van maximaal 1 Ampère, de andere met een uitgangsspanning van 0,5 A.

Op de krachtigste usb-poort kun je een smartphone of tablet aansluiten om die op te laden, maar er passen ook een 3g/4g usb-modem of een externe schijf op. De minder krachtige usb-poort kan ook worden gebruikt om een extern apparaat op te laden en is daarnaast geschikt om er een externe schijf op aan te sluiten. De media-inhoud van aangesloten externe schijven kun je via het dlna-protocol met andere apparaten delen. Dlna kun je overigens in de beheerinterface uitschakelen mocht je dat niet (willen) gebruiken.

 

D-Link DIR510L draagbare ac-router en lader

D-Link DIR510L draagbare ac-router en lader (© ; licentie: )

Daar vind je ook twee leds, een waarmee je kunt zien dat het apparaatje ingeschakeld is en een ander dat aangeeft of een extern apparaat aan het opladen is.

 
Routerconfiguratie

D-Link levert een kaartje mee waarop de ssid-code en het wpa-wachtwoord van de router staan. Om de router te configureren, zet je de schuifschakelaar op de bovenkant op on en koppel je je draadloze computer of tablet aan dit ssid. Dit kan overigens zowel in de 2GHz- als in de 5GHz wifi-frequentieband.

Vervolgens surf je naar de webinterface via het adres http://dlinkrouter(.local). Het admin-wachtwoord is standaard leeg. De webinterface is meertalig, maar Nederlands wordt helaas niet ondersteund.

Het eerste scherm dat na het openen van de webinterface verschijnt, is een handig grafisch overzicht van de verbindingen en de stand van de batterij. Er zijn maar twee menu’s: Settings (Instellingen) en Management (Beheer). Via het beheermenu kun je onder andere de firmware updaten.

Webinterface inlog

Webinterface inlog (© ; licentie: )

Naast de gebruikelijke instellingen voor een dual-band wifi-router, zijn er enkele extra mogelijkheden, zoals een gastzone die je kan inrichten voor tijdelijke gebruikers, of de dlna-server die je kunt uitschakelen om media te delen die zich bevinden op een aangesloten externe schijf. Ook kun je de D-Link mydlink cloud-diensten met deze router gebruiker. Je kunt je router dan via een beveiligde internetverbinding op afstand gebruiken en beheren, maar je moet je daarvoor wel eerst bij mydlink registreren.

Om een internetverbinding te krijgen en draadloos te delen via deze draagbare router, verbind je de AC750 met een wifi hotspot, een ander router of switch of steek je een 3g/4g usb-modem in de daartoe voorziene usb-poort. In dat laatste geval zul je via de webinterface nog de sim pincode moet invullen en mogelijk ook de apn, het inbelnummer en de gebruikersnaam en het wachtwoord van je provider moeten invullen.

Om deze reisrouter draadloos met een wifi-hotspot te verbinden, mag de Ethernet-kabel niet aangesloten zijn. Dan zal de AC750 automatisch naar andere wifi-netwerken in de buurt speuren en kun je via de webinterface daarmee een beveiligde verbinding leggen. De reisrouter zal dan herstarten en dan is hij verbonden met de wifi-hotspot.

 
Prestaties batterij

De batterij volledig opladen duurt maximaal vier uur. Hoeveel extra autonomie de batterij aan een aangesloten smartphone of tablet levert, hangt natuurlijk af van het verbruik van het aangesloten apparaat, maar je mag gemiddeld toch rekenen op tien uur extra autonomie.

Wij sloten een Huawei Ascend G6-U10 Android-smartphone aan op de D-Link Wi-Fi AC750 en testen de autonomie met de Futuremark Peacekeeper Battery Benchmark. De smartphone hield het 17 uur en 14 minuten uit. Op zichzelf hield de Ascend G6-U10 het in dezelfde test 7 uur en 2 minuten uit. De AC750 verlengde de autonomie van deze smartphone dus met 10 uur en 12 minuten.

Webinterface status

Webinterface status (© ; licentie: )

 
Prestaties router

We testten de netwerkprestaties met behulp van JPerf 2.0.2 in de twee WiFi-frequenties (2,4 en 5 GHz). We voerden twee testen van elk 60 seconden uit met tien parallelle tcp-datastromen (in enkele en in dubbele richting). We deden de testen onder Windows 7 met een Intel Core i5 laptop met de ingebouwde Dell DW150 wifi-kaart (Broadcom BCM4322 chipset) voor Wireless-N en met een Linksys AC1200 Wireless-AC USB-adapter voor Wireless-AC. De reisrouter was met een Ethernet-kabel verbonden met een internetrouter.

In de 2,4 GHz-frequentieband haalden we een gemiddelde doorvoersnelheid van 77,4 Mbit/s. In de 5 GHz-frequentieband noteerden we voor Wireless-N een iets lagere doorvoersnelheid van 52,7 Mbit/s. Voor Wireless-AC was de gemiddelde doorvoersnelheid 93 Mbit/s.

In de 2,4 GHz-band zijn de prestaties vergelijkbaar met die van recente “gewone” wifi-routers, maar in de 5 GHz band liggen de prestaties ongeveer twee à drie keer lager (gewone routers halen in dezelfde testen gemiddeld gemakkelijk rond de 150 Mbit/s voor Wireless-N en zelfs rond de 230 Mbit/s voor Wireless-AC).

De iets lagere prestaties in vergelijking met een “gewone” router zijn wellicht te wijten aan de lagere snelheid van de Ethernet wan-poort van de AC750. Recente gewone routers hebben meestal een gigabit wan-poort, terwijl deze reisrouter het moet stellen met een Fast Ethernet-poort met een maximale doorvoersnelheid van 100 Mbit/s. Bij een Wireless-AC verbinding levert deze reisrouter dus 93% van de maximale snelheid van zijn Ethernet-aansluiting, wat eigenlijk zeer behoorlijk is.

Conclusie
De D-Link Wi-Fi AC750 (DIR-510L) Portable Router and Charger is een handige reisgezel waarmee je draagbare apparaten kunt opladen en een 3g/4g- of wifi-hotspot-internetverbinding veilig kunt delen met al je draadloze apparaten of die van je vrienden. De draadloze netwerkprestaties zijn ruim voldoende voor occasioneel gebruik.
Vorig artikelAV-receivers ondersteunen 4K Ultra HD video
Volgend artikelAndroid-tablet voor gamers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.