Desktopcomputer op een budget bij Aldi België

2
534
Aldi België legt woensdag 19 maart 2014 zijn eerste desktop-pc van het jaar in de rekken. Het gaat om de Medion Akoya MD 8392 (E2215D), een budgetdesktop voor een prijsje van €399. De moeite of niet? Wij zochten het uit.

Woensdag zie je achteraan je Belgische Aldi-winkel weer een pallet met grote Medion-dozen staan. Daarin zit de oude vertrouwde Medion-computerkast, die is immers niets veranderd sedert vorig jaar: het is nog steeds de typische zwartglanzende behuizing van 18 x 37,5 x 41,5 cm (B x D x H) en met een gewicht van ongeveer 9 kg.

De bovenkant van die behuizing is tegelijkertijd het Dockingstation 3 voor een externe Medion HDDrive2go super speed harde schijf. Eigenlijk wel praktisch, want je externe harde schijf vormt zo als het ware één geheel met de computer, maar anderzijds ben je dan wel gebonden aan een harde schijf van Medion met zijn specifieke aansluiting. In dezelfde periode (19 maart) is trouwens ook zo’n HDDrive2go super speed schijf in aanbieding, de Medion MD 90195 (P83776) met 1000 GB opslagcapaciteit aan 69,99 euro.

 
Processor

Als processor koos Medion niet voor een model uit de Intel Core i3 – i5 – i7 reeks, maar voor een Intel Pentium G3220. Dat is een vrij recente processor, daterend van september 2013. Hij maakt ook deel uit van de Haswell-generatie processors.

medion_md8392_Intel-Penti

Met Intel Pentium G3220 processor (© ; licentie: )

Om de Pentium G3220 even te situeren in de Intel familie: de Core i7 en i5 zijn allemaal Quad Core processors, al dan niet met Intels Turbo Boost functie; de Core i3 zijn de instapmodellen met slechts 2 kernen maar dan wel met Intels Hyper-Threading Technology waardoor 4 kernen gesimuleerd worden. De in de Akoya MD 8392 (E2215D) gebruikte Pentium G3220 zit daar nog onder: twee kernen, geen Turbo Boost, geen Hyper-Threading. Hij werkt aan 3 GHz, ook niet bepaald uitzonderlijk. Op het gebied van zuivere rekencapaciteit zijn de verwachtingen dan ook eerder matig tot zwak.

De technische fiche van de Intel Pentium G3220 in PDF formaat vind je hier: Specifications Intel Pentium Processor G3220 (pdf).

 
Grafisch

In de Pentium G3320 zit ook een grafische component, de Intel Graphics HD. Ook niet echt een hoogvlieger, maar Medion voegde nog een extra videokaart aan deze pc toe, een NVidia Geforce GTX 745 DirectX 11. Deze kaart heeft een eigen videogeheugen van 2.048 MB, waarmee ze het eerder knap bemeten werkgeheugen van 4 GB DDR3 SDRAM ter beschikking kan laten van de processor. De kaart heeft wel een DVI-I- en een HDMI-aansluiting, maar geen VGA-poort. Heb je nog een oudere monitor, dan moet je gebruik maken van de meegeleverde verloopstekker.

medion_md8392_kaartlezer

Multikaartlezer (© ; licentie: )

Over de prestaties van de kaart valt weinig, eigenlijk niets te vertellen. Bij ons weten is ze gewoon nog nergens getest. Het enige spoor dat we vonden is dat ze als OEM kaart in de USA zou gelanceerd zijn op 18 februari 2014 – Medion heeft daar dan wel erg snel de hand op kunnen leggen.

Er bestaat wel een Geforce GT 745 DirectX 11, GT zonder X dus. Hierover vinden we “current games (as of 2013) can be played fluently in medium to high settings”. Als de GTX het dan nog een beetje beter doet, dan zou je er dus recente games vloeiend op moeten kunnen spelen.

 
Geheugen en opslag

Hoger vermeldden we reeds dat er 4 GB DDR3 SDRAM werkgeheugen in de Medion Akoya MD 8392 (E2215D) zit. Dat is een minimum minimorum om Windows 8.1 vlot te kunnen draaien, maar met een Pentium G3320 processor en rekening houdend met de 2 GB eigen videogeheugen van de grafische kaart is dat nog te verdedigen.

medion_md8392_dockingstation

Het dockingstation 3 voor de HDDrive2go super speed (© ; licentie: )

De harde schijf heeft een capaciteit van 1 TB, daar valt best mee te leven. Bovendien kan je die capaciteit gemakkelijk uitbreiden door een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf in het dockingstation bovenaan te plaatsen. Het is wel een “gewone” harde schijf, geen hybride met een ingebouwd flash geheugen.

Een SSD zit er al helemaal niet in, maar dat had je waarschijnlijk ook niet verwacht in een desktop van 399,- euro. Overigens: als je dicht bij Nederland woont, kan je even de grens oversteken en daar bij Aldi een SSD kopen van 128 GB aan 79,99 euro.

 
Verdere uitrusting

Voor wat de verdere uitrusting van deze budgetcomputer betreft, is er ook niet veel nieuws onder de zon: een multistandaard dvd/cd-brander, een multikaartlezer voor SD/MS/MMC/xD-geheugenkaarten en aansluitingen voor 6-kanaals High Definition Audio.

medion_md8392_brander

Multistandaard dvd/cd-brander (© ; licentie: )

Je verbindt de Akoya MD 8392 (E2215D) met je netwerk en het internet ofwel draadloos via de snelle draadloze WiFi IEEE 802.11 n-standaardtechnologie ofwel met een kabel via een Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) netwerkcontroller.

Toch blijft het merkwaardig dat de reclame wel de voordelen van USB 3.0 bejubelt, maar dat het toestel (buiten de speciale aansluiting in het dockingstation) welgeteld één USB 3.0 aansluiting heeft en die zit dan nog vooraan. Achteraan vind je alleen 4 x USB 2.0 aansluitingen.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 8392 (E2215D) in PDF formaat vind je via hier: Aldi Medion MD 8392 (E2215D) Technische fiche.

 
Software

Het besturingssysteem is Windows 8.1, de versie die terug een soort van Start-knop heeft, zodat je ze ook zonder aanraakscherm vlot kunt gebruiken. In april komt er trouwens een gratis update uit van Windows 8.1 die de muiswerking nog zal verbeteren. Microsoft levert ook nog een testversie van 30 dagen van Office 365.

medion_md8392_soft

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Verder krijg je ook nog Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD en PhotoDirector van CyberLink. In het Medion MediaPack vind je Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. Het geheel wordt afgerond met een heleboel Windows 8 Apps en Games.

Kaspersky is er ook terug bij met een 90 dagen proefpakket van Internet Security 2014.

Medion Akoya MD 8392 (E2215D)

Medion Akoya MD 8392 (E2215D) (© ; licentie: )

Conclusie
Aldi schijnt zich te heroriënteren naar de budget- en instapcomputers. Het is in ieder geval al een poos geleden dat er nog eens een krachtige pc in de rekken van de discounter lag. De Medion Akoya MD 8392 (E2215D) die je op 19 maart 2014 kunt kopen, behoort met zijn prijskaartje van 399,- euro alleszins ook weer tot de budgetcomputers. Als de grafische kaart waar maakt wat wij er van vermoeden, zit het op dat gebied wel prima, maar de processor is eerder een matig tot zwak model.
Adviesprijs
€399
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelSysteemcamera met kantelbaar aanraakscherm en wifi
Volgend artikelGratis informatie delen via elektronische notities
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Ik heb deze pc gekocht en ben er zeer tevreden mee!
    Hij is zeker geschikt voor kantoor werk, en de games die ik heb draaien er ook vloeiend op.
    Het is natuurljk wel jammer dat het maar een test versie van word etc. is.
    Verder heb ik geen problemen gevonden met de computer of de software.
    Dus ik vind het een echte aanraader!

  2. Toch wel even waarschuwen in verband met de uitspraak “zou je er dus recente games vloeiend op moeten kunnen spelen”. Dit is een goede computer als instapmodel voor de basis taken zoals internet, Office toepassingen, lichte spelletjes en dergelijks. Echter deze pc is volledig ongeschikt om de laatste games volwaardig te spelen. De mogelijkheid om games te spelen op een pc hangt niet enkel af van de grafische kaart. Even ter voorbeeld Call of Duty: Ghosts, heeft een aanbevolen hoeveelheid ram nodig van 8GB, de minimum hoeveelheid ram is 4GB. De aanbevolen processor is een Core i5. En de aanbevolen grafische kaart is een GTX 760. Battlefield 4 heeft gelijkaardige recommended specs met een i5 of i7, 8 GB ram en een gtx 660. Hij zal de laatste games waarschijnlijk wel kunnen spelen, maar met de grafische instellingen zo goed als allemaal op laag, met een resolutie van ten hoogste 720p.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.