Systeemcamera met kantelbaar aanraakscherm en wifi

0
59
De derde versie van Nikon’s populaire systeemcamera 1 behoudt zijn kleine, robuuste body, maar voegt functies toe zoals een kantelbaar aanraakscherm, geïntegreerde wifi, een grotere cmos-sensor en een betere continu-opnamesnelheid dan bij een d-slr. Nikon pakt tegelijkertijd uit met twee nieuwe NIKKOR-zoomobjectieven voor het Nikon 1-gamma.

Een systeemcamera is een compacte digitale camera met verwisselbare lenzen. Er is ze geen wegklappende spiegel, zodat ze ook spiegelloze camera’s worden genoemd. Daardoor zijn systeemcamera’s kleiner, lichter en compacter dan d-slr’s, maar hebben ze wel een grotere beeldsensor dan de compactcamera’s waardoor ze kwalitatief betere foto’s maken.

Nikon introduceerde zijn eerste systeemcamera in 2011 en onze tester was ruim twee jaar geleden positief over de Nikon 1 V1, al raadde hij wel aan de kat nog even uit de boom te kijken omdat het toen niet duidelijk was of het gamma van de systeemcamera’s wel een succes zou worden. Dat is dus wel gebeurd en Nikon breidde het gamma uit met een robuust en waterdicht model (Nikon 1 AW1), kleinere versies zoals de 1 J1 en 1 S1 en een tweede, verbeterde versie van het origineel, de 1 V2.

Nu is er dus de derde versie, toepasselijk Nikon 1 V3 genaamd. De cmos-sensor is vergroot van 14,2 megapixels naar 18,4 megapixels met een iso-bereik van 160 tot 12.800. Dankzij de nieuwe Nikon expeed 4A-beeldprocessor verwerkt alles sneller dan voorheen, met onder andere een continu-opnamesnelheid die sneller is dan die bij een d-slr (bijvoorbeeld 20 beelden per seconde met continue autofocus via het hybride af-systeem met 171 punten).

Nikon 1 V3

Nikon 1 V3 (© ; licentie: )

Nieuw is ook het kantelbare 3-inch (7,5cm) aanraakscherm met 1 miljoen beeldpunten, dat snel reageert op aanrakingen en rechtstreeks toegang geeft tot de belangrijkste functies. Wi-Fi is nu ook ingebouwd, zodat je de camera kunt verbinden met andere apparaten, waaronder smartphones en tablets.

De videofuncties werden uitgebreid en verbeterd. Zo is het voortaan mogelijk om foto’s te maken terwijl je in Full HD filmt. Met “jump-cut” kun je in de camera stop-motioneffecten creëren. Met een druk op de knop maak je korte 4-seconden films, waarvan je er acht kunt samenvoegen. E-VR zorgt ervoor dat films scherp zijn, zelfs als je met volledige zoom filmt.

Optioneel kun je een 1 DF-N1000 elektronische zoeker met 2,3 megapixels aan de 1 V3 toevoegen, of een grotere, robuustere grip monteren (GR-N1010), of nog een bijkomende externe flitser (SB-N7 Speedlight). Met die uitbreidingen is er nog maar weinig verschil inzake bediening met een digitale spiegelreflexcamera of d-slr. Verdere technische details over de Nikon 1 V3 vind je op de website van Nikon.

Nikon introduceert ook twee nieuwe objectieven voor zijn systeemcamera’s: een krachtig 1 Nikkor 70-300 mm superteleobjectief en een compact en licht 1 Nikkor VR 10-30mm pd-zoom objectief, dat ook verkrijgbaar zal zijn in kit met de Nikon 1 V3. Dit objectief heeft een automatische, elektronisch gestuurde objectiefbescherming en een intrekbaar objectiefmechanisme, waarmee het objectief ingetrokken wordt zodra je de camera uitschakelt. De combinatie Nikon 1 V3 en 1 Nikkor VR10-30mm pd-zoom is ideaal voor straatfotografie.

De Nikon 1 V3 is verkrijgbaar vanaf 17 april voor een adviesprijs van €899. Het superteleobjectief kost €999, terwijl het compacte 10-30mm objectief €299 kost.

Foto van Nikon
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelOplader voor mobiele apparatuur met ingebouwde Wireless-AC router en mediaserver
Volgend artikelDesktopcomputer op een budget bij Aldi België
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.