Desktop-pc’s met Google Chrome OS heten Chromebox

0
71
Nu Chromebooks ofwel laptops met Chrome OS steeds beter verkoopcijfers kunnen voorleggen, wil Google zijn alternatieve besturingssysteem ook via desktop-pc’s tot een succes maken. Samsung bracht in 2012 al als eerste een Chromebox uit, maar dit jaar zullen ook Dell, HP, LG en Asus desktop-pc’s met Chrome OS uitbrengen. Asus bijt de spits af met zijn Chromebox M004U.

Op de Amerikaanse website van Amazon kun je sinds kort de Asus Chromebox M004U Desktop bestellen voor levering op of na 14 maart. Voor 179 dollar is dit een compacte desktop-pc van niet meer dan 14 x 14 cm met Google Chrome OS, Intel 1,4 GHz Celeron 2955U processor, 2 GB werkgeheugen, 16 GB opslagruimte, 100 GB gratis opslag op Google Drive, Gigabit Ethernet-poort, WiFi 802.11a/b/g/n dual-band draadloze netwerkverbinding, Bluetooth 4.0, hdmi-poort, DisplayPort, audio-aansluiting, sd-kaarlezer en vier usb 3.0 poorten.

Deze Chromebox is net zoals een Chromebook in minder dan tien seconden opgestart en in minder dan een seconde bruikbaar vanuit rusttoestand.

De vorm van de Asus Chromebox M004U Desktop lijkt sterkt op die van Intel’s ultracompacte, ventilatorloze NUC pc’s met 4 x 4-inch moederborden, al is de Chromebox een tikkeltje groter dan een Intel NUC pc. En in plaats van Microsoft Windows draait deze Asus natuurlijk Google Chrome OS.

Asus Chromebox

Asus Chromebox (© ; licentie: )

Asus brengt later nog twee andere, iets krachtigere modellen uit, eentje met een 1,7 GHz Intel Core i3-4010U processor en een andere met een 2,1 GHz Intel Core i7-4600U cpu.

Het geheugen van de Asus Chromebox kan tot maximaal 4 GB worden uitgebreid. De Asus Chromebox heeft ook een zogenaamde “VESA mount” en kan dus bijvoorbeeld bevestigd worden aan een met een VESA-beugel uitgerust beeldscherm.

In de lente zal ook HP een Chromebox voor kantoorgebruik uitbrengen. Op de Amerikaanse website van HP zijn die kleurrijke mini-desktops momenteel al te vinden, maar de echte technische details heeft HP nog niet vrijgegeven.

Of en wanneer en tegen welke prijs deze Chromboxen bij ons verkrijgbaar zullen zijn, is momenteel nog niet bekend.

Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSynology NAS’en massaal gehackt: DSM dringend upgraden
Volgend artikelInpluggen en sneller surfen op Wireless-AC netwerken
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.