Verbeterde Touch 10 minilaptop bij Aldi

12
771
Vanaf 29 januari 2014 ligt er in de rekken van de Nederlandse Aldi-vestigingen een nieuwe laptop, de Medion Akoya MD 99330 (E1318T). De Belgische klanten moeten drie dagen langer wachten, tot 01 februari 2014. Zelf noemt Aldi het in de Nederlandse reclamefolder een “Touchnotebook”, in de Belgische folder spreken ze van een “Mininotebook touch 10″/25,4 cm” – een omschrijving van wat wij een netbook met een touchscreen zouden noemen.

Wij noemen het een netbook vanwege zijn afmetingen: 26,6 x 2,8 x 18,6 cm – een minilaptop dus. Het apparaat heeft een scherm van 10 duim (25,4 cm): dat is ongeveer even groot als het scherm van een tablet. Bovendien is het een aanraakscherm, net zoals bij een tablet. De schermresolutie bedraagt 1366 x 768 pixels: HD ready dus, geen full HD. Voor alle duidelijkheid: nee, je kunt het scherm geen 360° kantelen zodat het op het klavier komt te liggen. De draaihoek is zoals bij een gewone laptop beperkt tot zo’n 120°.

Medion md99330 aanraakscherm

Je werkt naar keuze met het aanraakscherm of klassiek met muis en klavier (© ; licentie: )

 
Oude bekende

Echt nieuw is deze netbook niet. Op 25 september 2013 kon je in de Belgische Aldi’s al een erg gelijkaardige netbook kopen, de Medion Akoya MD 99240 (E1318T). Daar hebben we indertijd ook een preview over geschreven. Lees ook de talrijke reacties onder dat artikel!

Beide netbooks hebben hetzelfde E1318T-nummer, maar wel een ander MD-nummer. Op het eerst zicht zijn deze netbooks zelfs identiek. Dezelfde afmetingen, dezelfde CPU (een AMD A4-1200) met uiteraard dezelfde ingebouwde grafische component, de Radeon HD 8180. Een technische fiche van de AMD A4-1200 in PDF-formaat vind je hier (bron: CPU World).

AMD 4-1200 met Radeon HD 8180

AMD 4-1200 met Radeon HD 8180 (© ; licentie: )

 
Maar niet alles is wat het lijkt

Uit de talrijke reacties van de lezers op het hoger vermeld artikel blijkt dat hun netbook nogal sloom was. Medion heeft dat blijkbaar ook ingezien en brengt daar op twee vlakken verbetering in.

Ten eerste is het werkgeheugen verdubbeld: in deze Akoya MD 99330 (E1318T) zit 4 GB DDR3L werkgeheugen. In de vorige versie zat er slechts 2 GB, wat voor een computer met Windows 8 toch wel aan de magere kant is.

Ten tweede zit er nog altijd een gewone harde schijf van 500 GB in, maar nu wel eentje die draait aan 7200 toeren per minuut. In de vorige versie zat er eentje van 5400 rpm. Bovendien heeft de nieuwe HD een grotere cache (32 MB ipv. 8 MB).

Elk van deze ingrepen op zich zal de snelheid niet revolutionair verhogen, maar het geheel zou toch moeten resulteren in een duidelijk merkbare verbetering.

Een derde verschil tussen de oude en de nieuwe versie is het besturingssysteem: Windows 8.1.

 
Verdere uitrusting en software

Alle andere eigenschappen zijn identiek aan die van de vorige versie, de Akoya MD 99240 (E1318T) die we al in september 2013 bespraken. We verwijzen je voor verdere details dan ook naar dat artikel.

Medion md99330 office2013

Met een volwaardige versie van Office 2013! (© ; licentie: )

Toch nog even benadrukken dat Medion bij deze computer een volwaardige versie van “Office 2013 voor thuisgebruik en studenten” meelevert, waar ze bij alle andere Akoya’s slechts een proefversie installeren.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99330 (E1318T) in PDF formaat vind je via deze link: Technische fiche van de Aldi notebook Medion Akoya MD 99330 (E1318T).

Medion md99330 zijkant

Aansluitingen aan de zijkant (© ; licentie: )

Conclusie
Een snelheidsmonster zal ook deze Medion Akoya MD 99330 (E1318T) “The Touch 10” niet zijn. Het is tenslotte geen desktopvervanger, geen spelconsole, maar een netbook, een mini-laptop die het vooral moet hebben van zijn meeneembaarheid. Waar de vorige versie nogal wat kritiek kreeg wegens te sloom en te traag, komt Medion daar in deze versie toch gedeeltelijk aan tegemoet. Voor slechts 299,- euro lijkt het ons dan ook een veelbelovend computertje.
Adviesprijs
€ 299
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelMinder lag dankzij server-ssd die in geheugensleuf past
Volgend artikelNano-adapter voorziet Android-tablet van meer geheugen en aansluitingen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

12 REACTIES

  1. Dirkie, hartelijk dank voor deze uitleg. Ik worstel graag met hardware, maar wacht toch liever nog even tot de drie jaar garantie van mijn Medion Akoya E1318T MD 99330 voorbij is. Momenteel heb ik geen enkele klacht over de snelheid van het toestel, maar de mogelijkheid om hem na drie jaar te kunnen opkrikken met een SSD en meer geheugen is een blij vooruitzicht.
    Ik heb na het lezen van de specificaties in verhouding tot zijn prijs, 299 euro, dit toestel onmiddellijk aangeschaft. Heerlijk om mee te nemen naar de avondles en 4 uur 20 min echt draadloos te kunnen werken. 4 uur en 20 min heb ik uitgetest met drie maal laden en ontladen, met als maatstaf het continue laten lopen van een YouTube filmpje zonder geluid. In het begin haalde ik slecht 3 uur 10 min, maar na enige malen ontladen en laden, haalde ik er veel meer uit. Groetjes en nog eens bedankt.

  2. Ik had de vroegere model naar Aldi teruggebracht, deze zijne ongelooflijk traag.
    Deze nieuwe minilaptop heb ik toch gekocht, en ben nu heel tevreden. Geen snelheidsmonster maar het gaat zeker vlot genoeg voor het bedoeld gebruik (internet, mail, word).
    Toch hoofdpijn naarmate te configureren (eerste keer met windows 8 – 8.1 om precies te zijn).
    Mijne “one cent” om u hiermee het leven gemakkelijker te maken:
    1) Als u een optie voor een programma niet vindt in de (afgeslankte) versie die vanaf de “Metro” onthaalscherm (met de tegels)start, open het op de oude manier via de desktop, daar krijgt u meer mogelijkheden.
    2) De toepassingen voor mail, kalender, kontakt, werken niet met een pop account bij Belgacom Skynet. Gemakkelijkste oplossing dat ik gevonden heb is Windows Live mail 2012 te installeren.
    3) Methode in 2 gebruiken om verschillende accounts te crëren bijv. een lokale administrator en een Microsoft account.
    4) Pas op. Als u een shortcut verwijdert van de desktop, verdwijnt de tegel van Metro onthaalscherm ook.

  3. Ik heb mijn medion e1228 deze upgrade gegeven. Hij slikt wel maar 2 GB geheugen, maar de samsung SSD EVO 120GB maakt er wel een snelheidsmonstertje van. Hij houdt het nu ook een uurtje langer uit op een batterijlading (van 5 naar 6 uur). De bouw van de netbook is dezelfde, en het grootste probleem was het toetsenbord loskrijgen en loskoppelen. ik eb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de koelpasta op de processor te vervangen. En zo blijft hij ook een beetje frisser, maar ik denk dat mijn atom net wat warmer wordt dan de amd in deze laptop.

  4. @Dirk : ik heb in september een MD99240 nabesteld, werd geleverd begin december. Vorige week geïnstalleerd, maar al lang spijt van de aankoop want het is idd een slome. Jammer dat Aldi nu op de proppen komt met een snellere versie. Maar jouw oplossing geeft weer wat hoop. Ik ben een specialist, ook geen leek… maar ik weet ook niet hoe ik zo’n zelf gemaakt upgrade met SSD en extra ram-geheugen moet uitvoeren. Heeft hiervoor iemand tips ?? Welk type SSD en ram-geheugen, en vooral hoe deze extra hardware installeren ?? Alvast bedankt.

    • Mijn stappenplan voor de ombouw was de volgende:
      Vooraf: besef dat je jezelf in een grijze zone begeeft wat de 3jr garantie betreft (hoewel ik overtuigd ben de upgrade ongedaan te kunnen maken, moest het toestel ooit retour fabriek moeten gaan)
      1) aankoop Sharkoon Quickport XT om eenvoudig de SSD aan te sluiten voor het clonen van de originele disk. Nadien gebruik ik de originele 500GB HDD in de Quickport om backups te maken.
      2) aankoop Samsung EVO 120GB SSD: de EVO’s werden al een paar maal als goed beoordeeld in tests en de gratis Samsung Data Migration software heeft bij mij al meermaals goed zijn job gedaan (ondertussen al 5 SSD upgrades gedaan)
      3) download/installeer Samsung Data Migration, sluit de Quickport met SSD aan en migreer de C: partitie. De D: (recover) partitie neem ik niet mee over (plaatsbesparing) maar ik behoud de HDD wel in originele staat met D: partitie mocht ik ooit van scratch alles moeten herinstalleren
      4) aankoop Crucial – Geheugen – 8 GB – SO DIMM 204-pin – DDR3 – 1600 MHz / PC3-12800 – CL11 – 1.35 V (CT102464BF160B)
      4bis) 4GB is ook al voldoende maar ik wou geen pagefile op mijn SSD (zo weinig mogelijk ‘nutteloos’ geschrijf op de SSD) En tot nader order met 8GB zonder pagefile is de pc nog niet vastgelopen
      5) bestudeer http://www.medion-portal.de/topic2045.html om het klavier te verwijderen (punkt 1 & 2 zichtbaar na verwijderen batterij) en punkt 3 & 4 heb ik met tandenstoker ‘ontgrendeld’. Om het klavier aan de bovenkant al wat naar boven op te lichten, gebruik ik de bovenkant (flessenhals) van een grote petfles, waar ik 2 stukken ter grootte van creditkaart uitsnij, want dan wegens de flesvorm, een ‘gebogen’ creditkaart wordt. Soepel genoeg om tussen/onder klavierrand te geraken en stevig genoeg om klavier zachtjes los te heffen.
      NIKS FORCEREN is de boodschap. Als de bovenkant uit het frame is gehaald en de zijkanten ook loskomen, moet klavier paar mm naar scherm geschoven worden om ook de klavieronderkant los te maken
      6) klavier maar een paar cm naar boven oplichten, wegens relatief korte foliekabel. De witte kabelklem ligt horizontaal vergrendeld, deze witte klem verticaal brengen om foliekabel los te maken.
      7) nu kan geheugen vervangen worden, maar wegens disk-wissel, kan dat straks nog eenvoudiger
      8) verwijder de vijzen van de metalen plaat die heel het interne bedekt. Denk een 8-tal vijzen, goed bijhouden waar welke vijs is uitgekomen. De plaat klemt hier en daar dus goed kijken en steeds voorzichtig te werk gaan.
      9) de HDD zit in een aparte metalen behuizing die nu zichtbaar is en ook met 1 of 2 vijzen vastzit als ik me goed herinner. De hele behuizing een paar mm naar rechts schuiven voor ze er kan uitgenomen worden (en sata connector los is)
      10) HDD losvijzen uit de metalen behuizing (ook met 1 of 2 vijzen) en wissel met de SSD
      11) vervang geheugen door de metalen clips aan beide zijden los te drukken en geheugenlat springt dan zo’n 30° omhoog en kan vervangen worden
      12) en nu alles terug inbouwen; klavier kabelfolie voorzichtig terug vastzetten in de connectorklem en klavier goed naar onder in positie schuiven, dan zijkanten en tot slot bovenaan in positie duwen
      13) bij eerste opstart komt er even (en éénmalig) een foutbericht ivm. bootmanager (vermoedelijk wegens de ontbrekende D: partitie). Maar systeem start gewoon op zonder probleem.
      14) optioneel: installeer de gratis Samsung Magician software (onder account met admin rechten) en doe SSD firmware upgrade en zet alle OS instellingen naar keuze (bij mij op max. reliability)
      15) optioneel: bij 8GB memory, de pagefile uitschakelen om onnodig geschrijf naar de SSD te vermijden
      Succes!

  5. Zelf heb ik mijn 2 MD99240’s (vorige versie die toch wel traag was) omgebouwd met 120GB Samsung EVO SSD en 8GB ram (om pagefile volledig uit te schakelen). Da’s pas prettig werken! Volgens mij kan je hardware swap doen zonder sporen na te laten ivm. garantie (als je beetje kenner bent en origineel materiaal 3jr bijhoudt moest nodig zijn om toestel in originele staat terug te sturen). Bij mij is het niet de bedoeling om een massa gegevens te stockeren maar te werken met een netbook die klein, licht en nu ook snel is! Vooraf geen grote fan van het touchscreen wegens klavier aanwezig en fan van hotkeys; maar nu moet ik toegeven dat ik het touchscreen meer gebruik dan verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.