Muziek op (oude) luidsprekers afspelen via Bluetooth met The Vamp

0
410
Met The Vamp maak je van een al dan niet oude, traditionele luidspreker een Bluetooth-speaker, zodat je er draadloos muziek mee kan afspelen van smartphones, tablets, laptops of andere apparaten die Bluetooth ondersteunen, weliswaar in mono-kwaliteit. We haalden een afgedankte luidspreker van onze zolder en testten The Vamp uit.

Er zijn heel wat Bluetooth luidsprekers op de markt. Met dergelijke luidsprekers kan je eenvoudig muziek draadloos afspelen van je mobiele toestellen. Heb je nog ergens oude luidsprekers opgeslagen waar je om nostalgische of andere reden geen afstand van wilt doen, dan kan je deze met The Vamp – van het Engelse woord revamp dat vernieuwen betekent – omtoveren tot Bluetooth-luidsprekers.

Het is alleszins een goedkopere oplossing dan het kopen van een nieuwe Bluetooth-speaker. The Vamp kost 49,99 Britse pond (omgerekend ongeveer 60 euro) exclusief verzendkosten. Gebruik je een  hoogwaardige luidspreker, dan belooft The Vamp ook een betere geluidskwaliteit.

The Vamp

(© ; licentie: )

Het Bluetooth apparaatje is een ontwikkeling van de Paul Cocksedge Studio in London en was in april van dit jaar een succesvol project op de fundraising website Kickstarter.

 
In de doos

Naast de min of meer kubusvormige The Vamp bevat de kleine doos nog een USB-naar-micro-USB-kabel, een 3,5mm audiojack-naar-micro-USB-kabel, een luidsprekerkabeltje en vijf metalen schijfjes.

 
Design

The Vamp heeft een kubusachtige vorm gemaakt van plastic met een rubberen coating. De behuizing meet 80 x 70 x 70 mm. Het gewicht bedraagt 400 gram. Je kan The Vamp kopen in de kleuren zwart, wit en rood.

Je kan The Vamp kopen in de kleuren zwart, wit en rood

Je kan The Vamp kopen in de kleuren zwart, wit en rood (© ; licentie: )

Op de achterzijde, die voor een klein gedeelte is afgeschuind, bevinden zich een micro USB-poort, een 3.5 audio-aansluiting en een rode en zwarte luidsprekeraansluiting. Ook zit er een aan-uitknopje. Op de bovenzijde zit een klein led-lampje.

The Vamp gebruikt Bluetooth 3.0 om een draadloze verbinding te maken. Een geïntegreerde magneet maakt het mogelijk om het apparaatje aan je speaker te bevestigen, ook aan de zij- of achterkant als je dat verkiest. Daartoe wordt een metalen schijfje meegeleverd met aan één kant een klever.

Je plakt het metalen schijfje op de plek waar je The Vamp aan je speaker wil bevestigen. Vervolgens kan je het apparaatje met de afgeschuinde kant eraan vastklikken. Bij ons testexemplaar lag The Vamp de volgende morgen naast de luidspreker. Blijkbaar hechtte de lijm niet voldoende want het metalen plaatje was losgekomen van onze luidspreker. We drukten het schijfje met de klever opnieuw stevig tegen de speaker en ditmaal bleef The Vamp wel probleemloos hangen.

 
Ingebruikname

Voordat je The Vamp kan gebruiken, dien je de batterij van het apparaatje op te laden. Dat doe je door The Vamp via de meegeleverde usb-kabel aan te sluiten op een usb-poort van je pc of laptop. Je kan ook een usb-laadkabel via het stopcontact gebruiken. Opladen duurt ongeveer tien uur.

Wij sloten The Vamp aan op een meer dan twintig jaar oude, maar nog werkende Bowers & Wilkins (B&W) 570 luidspreker. We verbonden de luidspreker met The Vamp via het meegeleverde luidsprekerkabeltje.

Een beeptoon geeft aan dat er een correcte verbinding is

Een beeptoon geeft aan dat er een correcte verbinding is (© ; licentie: )

Als je vervolgens The Vamp aanzet, krijg je een pieptoon te horen die aangeeft dat er een correcte verbinding is. The Vamp gaat meteen in pairing mode om een verbinding met een Bluetooth apparaat te maken. Het kleine led-lampje geeft dat aan door beurtelings blauw en rood op te lichten.

We gebruikten een laptop met Bluetooth, selecteerden The Vamp als Bluetooth-apparaat en maakten een verbinding. The Vamp geeft ook nu weer met een pieptoon aan dat de verbinding werkt en het led-lampje zal nu blauw oplichten. Muziek kan je vervolgens via de Bluetooth-verbinding afspelen.

Het Bluetooth-bereik bedraagt volgens de fabrikant tien meter, al ondervonden we bij onze diverse testopstellingen dat dit eerder beperkt is tot vier à vijf meter, want verder weg was het signaal verstoord of viel het helemaal weg. Je kan trouwens ook je smartphone of tablet bekabeld met The Vamp verbinden via de 3,5mm audiojack-naar-micro-USB-kabel.

Desgewenst kan je in een andere kamer nog een luidspreker opstellen (oude luidsprekers heb je meestal toch als paar gekocht). Je dient The Vamp enkel los te koppelen van de ene luidspreker en te verbinden met de andere om ook in een andere kamer van muziek te genieten.

 
Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is afhankelijk van de gebruikte speaker uiteraard en van de kwaliteit van de geluidsbestanden. The Vamp is uitgerust met een 4 watt één-kanaals versterker. Je krijgt de muziek in mono te horen.

Volgens de fabrikant staan de twee luidsprekers van veel draagbare Bluetooth-speakers die stereo kunnen afspelen meestal zo dicht bij elkaar dat de scheiding van het stereo-signaal verwaarloosbaar is. Voordeel van The Vamp is volgens hem dat als je een kwalitatieve luidspreker gebruikt de muziekkwaliteit van het mono-geluid hoog is.

Met onze B&W 570 luidspreker vonden we de kwaliteit van het mono-geluid goed, ook op een hoog volume. The Vamp kan een verbazingwekkend luid volume aan. Wel merkten we af en toe storende geluiden op bij het afspelen van muziek van onze laptop via Bluetooth. Een tablet verbonden via de 3,5mm audiojack-naar-micro-USB-kabel gaf een bijkomend ruisgeluid dat hoorbaar was bij het afspelen op een lager volume.

We sloten The Vamp ook aan op een meer dan dertig jaar oude (Belgische) Link S21 luidspreker. (Lees hier een interview dat we in 2003 hadden met de ontwerper van Link-speakers.) We gebruikten verschillende smartphones en tablets met Windows 8.1, Android 2.4 en iOS 7.02 als besturingssysteem. Met al deze toestellen was het maken van een Bluetooth-verbinding eenvoudig en de kwaliteit van het mono-geluid zeer goed. Hierbij hadden we geen last van storende bijgeluiden, ook niet met een verbinding via de audiojack-kabel.

Conclusie
The Vamp tovert een traditionele luidspreker om tot een Bluetooth-speaker zodat je er draadloos muziek op kan afspelen via je smartphone of tablet. Echte audiofielen zullen wellicht hun neus ophalen voor het mono-geluid (al zien ze mogelijk wel de charme in van het gebruiken van een oude speaker), maar The Vamp is wel een goedkopere oplossing dan het kopen van een nieuwe Bluetooth-luidspreker als je nog over een oude luidspreker beschikt.
Adviesprijs
£ 49,99 (omgerekend ongeveer € 60) exclusief verzendkosten

Website fabrikant: Paul Cocksedge Studio

Vorig artikelVideo toont de grafische evolutie van titels in videogames
Volgend artikelMobiele telefoon voor senioren van op afstand te bedienen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.