Levendige websites bouwen zonder één regel code te schrijven

0
309
Websites bouwen en publiceren was lange tijd uitsluitend voor programmeurs en techneuten weggelegd. Met Muse CC daarentegen kunnen grafisch onderlegde professionals volgens Adobe moderne, levendige html5-websites bouwen zonder dat ze één regel programmeercode hoeven te schrijven. Wij hebben getest of dit klopt.

Muse CC is een onderdeel van Adobe Creative Cloud, een online abonnementsplatform voor grafische vormgevers en webdesigners. Alle applicaties uit de bekende Adobe Creative Suite zijn opgenomen in de Creative Cloud: Photoshop CC, Illustrator CC, InDesign CC, Dreamweaver CC, After Effects CC, Premiere Pro CC, Acrobat XI Pro, Bridge CC en, naast vele andere tools, ook het hier besproken Muse CC.

De vroegere structuur van de Adobe Creative Suite blijft dus behouden, alleen is de licentie nu aangepast aan een online abonnementssysteem waarbij je alleen betaalt voor wat je nodig hebt.

Adobe Muse CC laat toe om html5-webinhoud te creëren met vertrouwde grafische gereedschappen (pipet, slimme hulplijnen) en functies. De software bevat honderden weblettertypen en biedt de mogelijkheid om lay-outs en paginaformaten eenvoudig aan te passen voor weergave op mobiele apparaten. Adobe Muse CC is dus voor alle duidelijkheid geen Content Management Systeem (CMS), maar een ontwerpsysteem voor html-inhoud.

Adobe Muse: fonts toevoegen

Adobe Muse: fonts toevoegen (© ; licentie: )

 
HTML5 embedden

Adobe Muse CC werkt op basis van slepen en neerzetten om navigatie, contactformulieren, diapresentaties en dergelijke toe te voegen aan een website. Dankzij ingesloten html-code kunt u eenvoudig Google-kaarten, Youtube-video’s, Facebook-feeds en html5-animatiebestanden toevoegen aan websites.

Nieuw zijn html5-parallaxverschuivingen waarmee je in enkele muisklikken een leuke animatie toepast op een afbeelding of ander element. Deze effecten ogen zeer professioneel en zijn in luttele seconden toegepast op de gewenste elementen.

Ook aan Search Engine Optimalisation (SEO) heeft Adobe de nodige aandacht besteedt. Muse CC genereert namelijk automatisch site-overzichten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.

Adobe Muse: nieuwe site maken

Adobe Muse: nieuwe site maken (© ; licentie: )

Tot slot kunnen eigenaars van websites eenvoudig wijzigingen aanbrengen aan de inhoud van hun website zonder het ontwerp te beschadigen. De webdesigner kan nadien de wijzigingen samenvoegen met de originele Adobe Muse CC-bestanden.

Via de ‘Site-eigenschappen’ kun je het bewerken via een browser inschakelen. Hiervoor moet je als webdesigner de website publiceren op Adobe Business Catalyst. Als webdesigner kun je veel tijd uitsparen dankzij deze functie, omdat eindgebruikers niet meer voor een geringe aanpassing beroep hoeven te doen op jouw diensten.

 
Lettertypen

Adobe Muse CC kent drie verschillende soorten lettertypen. Dankzij de weblettertypen kun je stijlen gebruiken die niet zijn geïnstalleerd op de computer van een bezoeker van jouw website. Deze worden gehost door de Adobe Typekit-service. Via het lettertypemenu krijg je eenvoudig toegang tot honderden stijlen.

Adobe Muse: navigatiebalk

Adobe Muse: navigatiebalk (© ; licentie: )

Daarnaast zijn er ook de webveilige lettertypen. Dit is een gelimiteerde lijst met lettertypen die zijn geïnstalleerd op de meeste Windows- en Mac-computers. Wanneer een lettertype uit deze lijst niet geïnstalleerd is op de computer van de bezoeker, zal de website het eerstvolgende beschikbare lettertype kiezen, bijvoorbeeld Arial.

Tot slot beschikt Muse CC ook over zogenaamde systeemlettertypen. Dit zijn lettertypen die geïnstalleerd zijn op jouw eigen computer. Het nadeel van deze lettertypen is de bruikbaarheid ervan. Wanneer je jouw website publiceert, worden de systeemlettertypen immers omgezet in afbeeldingen. De gebruikers van jouw website kunnen deze tekst niet selecteren of kopiëren en deze afbeeldingen laden trager in dan webveilige lettertypen.

Uiteraard kunnen de systeemlettertypen wel van pas komen als je een bepaalde stijl wil creëren die voor iedere bezoeker hetzelfde is of bijvoorbeeld voor het opnemen van uw contactgegevens ter preventie van spam.

 
Ontwerpen

Via het welkomstvenster maken we een nieuwe website aan. Als gewenste basislay-out kan men kiezen tussen ‘Computer’, ‘Tablet’ en ‘Telefoon’. Voorts kunnen we  ook de afmetingen voor de pagina opgeven en waardes invoeren voor de marges en opvulling.

Adobe Muse: stramien

Adobe Muse: stramien (© ; licentie: )

Adobe Muse CC is opgebouwd rond vijf tabbladen: ‘Overzicht’, ‘Ontwerpen’, ‘Voorvertonen, ‘Publiceren’ en ‘Beheren’.

Op de overzichtspagina zien we bij aanvang één stramien of ‘Master’ en één pagina. Je kunt net zoveel pagina’s en stramienen aanmaken als je zelf wenst. Een nieuwe pagina is gebaseerd op een stramien. Je ontwerpt dus al jouw webpagina’s op basis van sjablonen. Deze manier van werken zorgt voor een consistente opmaak. Ontwerpers die vertrouwd zijn met Adobe InDesign herkennen het concept van dergelijke “master-pagina’s”.

Een stramienpagina bevat vijf gidslijnen waarmee je kunt aangeven hoeveel lege ruimte je wenst boven en onder jouw pagina, hoe groot de kop- en voetteksten moeten zijn en hoeveel ruimte je wenst voor de inhoud. Muse CC helpt de gebruiker tijdens het ontwerpproces door bijvoorbeeld het aantal pixels weer te geven bij het plaatsten van een tekstvak tussen andere objecten.

Een menu toevoegen kan eenvoudig via de ‘Widget-bibliotheek’ of via het menu van Adobe Muse CC. Muse CC maakt het je bovendien erg gemakkelijk en voorziet standaard al de knoppen voor alle pagina’s die je even daarvoor op de overzichtspagina hebt gecreëerd.

De weergave van het menu is aanpasbaar van horizontaal naar verticaal. Ook de plaatsing van de tekst is in enkele muisklikken gewijzigd.

Adobe Muse: Download Center

Adobe Muse: Download Center (© ; licentie: )

Conclusie
Adobe Muse CC is een zeer gebruiksvriendelijk pakket voor het ontwerpen van hmlt5-websites zonder programmeren. Grafische ontwerpers die bijvoorbeeld ervaring hebben met Adobe InDesign kunnen meteen met Muse aan de slag dankzij de door hen gekende gereedschappen en functies. Muse CC is echter niet goedkoop. De abonnementsformules zijn redelijk duur, zeker als we ze vergelijken met de prijzen die Adobe in de Verenigde Staten hanteert.
Adviesprijs
30-dagen probeerversie beschikbaar. 24,59 euro per maand voor Muse CC. Volledig Creative Cloud abonnement kost 61,49 euro per maand (bij het afsluiten van een jaarabonnement).
Foto van Adobe
Website: Bezoek Website Website: Bezoek Website Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSharp geeft Bluetooth luidspreker opvallend design
Volgend artikelAldi laptop met touchscherm is een vat vol verrassingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.