Windows 8.1: water bij de wijn

2
89
Op 18 oktober verschijnt Windows 8.1, een gratis upgrade voor Microsoft’s nieuwste Windows-versie die ruim een jaar geleden gelanceerd werd. De Start-knop keert min of meer terug en je kunt Windows 8 voortaan direct in Desktop-modus starten, dat zijn de belangrijkste wijzigingen. Wij testten de preview-versie.

Minder dan een jaar na de introductie van Windows 8 pakt Microsoft al uit met opvolger Windows 8.1. Nieuwe Windows-versies zullen elkaar voortaan in een sneller tempo opvolgen. Windows 8 is met een wereldwijd marktaandeel van 5,1 procent op desktopcomputers ondertussen groter dan Vista’s 4,62 procent aandeel, maar kan bij lange na niet tornen aan de 44,37 procent marktaandeel van Windows 7 en nog altijd 37,17 procent aandeel voor Windows XP. (Cijfers NetMarketShare.com.)

Hoewel de verkoop van traditionele pc’s jaar na jaar blijft dalen, zijn laptops en desktops zeker binnen de bedrijfswereld nog altijd de belangrijkste productiviteitstools. Microsoft mag met Windows 8 helemaal ingezet hebben op “touch, touch, touch”, binnen bedrijven blijven muis en toetsenbord onmisbaar. win81_logoOmdat een nieuwe Windows-versie pas echt succesvol is als ze ook door bedrijven wordt omarmd, moest Microsoft noodgedwongen water bij de wijn doen en de traditionele Windows-desktop min of meer in eer herstellen.

 
To Modern UI or not

Want hoe mooi de Modern UI tegelinterface van Windows 8 ook oogt, voor wie traditioneel pc-werk wil doen is ze niet altijd een zegen. Heel wat Windows 8-gebruikers schakelen meteen over naar de desktopmodus, maar missen de Start-knop en het hiërarchische programmamenu van Windows 7.

Voor wie vooral MS Office of andere desktopsoftware wil gebruiken, legt Windows 8 (te) veel obstakels in de weg die routinetaken nodeloos omslachtig en tijdrovend maken.Dat Microsoft zelf momenteel geen echte Modern UI (app)-versie van MS Office aanbiedt (die komt er pas volgend jaar), verbetert de zaken er niet op.

Waarom gebruikers dwingen via Modern UI te gaan? Aan dat grote bezwaar probeert Windows 8.1 te verhelpen.

win81_install1

Installatie van Windows 8.1 (© ; licentie: )

 
Interface-keuze

Zoals bij de vorige versie start Windows 8.1 op in de aanraakinterface. Daar zien we al enkele subtiele veranderingen, zoals een weergave van alle geïnstalleerde apps (“apps view”) die verschijnt als men op het pijltje onderaan het scherm klikt of duwt. Die weergave kun je sorteren op categorie, naam, installatiedatum en gebruiksfrequentie.

De startknop in de desktopweergave toont standaard verwijzingen naar systeemopdrachten (Win-X administratief menu) zoals het beheermenu, het takenbeheer, de klassieke Windows Search (dus niet die met de “charms” die verschijnt als men de muis naar de rechterkant van het scherm beweegt), de opdrachtregelinterface en de stroomopties die bij de vorige versie allen via zoekopdrachten te vinden waren.

win81_defaultstart

Modern UI is nog altijd de standaardinterface, maar kan voortaan omzeild worden. (© ; licentie: )

Dit is natuurlijk wel niet hetzelfde als de startknop met programmamenu die sommigen zullen verwachten. Niet getreurd want ook die kan min of meer ingesteld worden via de “Taskbar and Navigation properties”. De startknop kan zo geconfigureerd worden dat de eerder vermelde “apps view” automatisch verschijnt. Het Win-X menu met de systeemopdrachten verschijnt in dat geval als men met de rechtermuisknop op de startknop klikt.

Modern UI kan zoveel mogelijk uitgeschakeld worden. Je kunt de “charms” (gevoelige zijkanten) uitschakelen, het systeem direct laten starten in de “desktop view”, desktop-programma’s eerst tonen in de “apps view” en zoekopdrachten standaard over het ganse systeem uitvoeren (zoals bij Windows 7) in plaats van alleen in de gebruikte view (zoals bij Windows 8).

win81_desktop

Windows 8.1 kan ook met de klassieke desktop starten, waarna de gebruiker nog zelden met Modern UI geconfronteerd wordt (© ; licentie: )

Als je al deze opties aanvinkt, krijg je min of meer de Windows 7-desktop terug, weliswaar minus de hiërarchische menu’s, die heel wat minder plaats innemen dan de lange horizontale apps-lijsten van Windows 8.1. Wil je die terug, dan zul je nog altijd een startmenuprogramma van derden moeten installeren.

 
Andere verbeteringen

Apps in Modern UI kun je voortaan vrijelijk horizontaal groter of kleiner maken.

Als het scherm van je apparaat groot genoeg is, kun je tot vier apps naast elkaar bekijken. Ook de desktop kan op die manier getoond worden.

win81_taskbaropties

Windows 8.1 opties om de klassieke desktop “look and feel” te herstellen (© ; licentie: )

Apps ondersteunen voortaan ook meerdere monitoren, met verschillende “views”.

Apps kunnen zichzelf automatisch updaten als je dit toelaat. Microsoft zou de Store overigens wel eens onder handen mogen nemen, want tussen de 100.000 apps zitten er heel wat discutabele of zelfs ronduit misleidende. Zo vragen malafide personen geld voor apps die eigenlijk gratis zijn (bijvoorbeeld voor Google Chrome) en deze bedriegelijke apps verschijnen hoger in een Store-zoekopdracht dan de echte versies die gratis zijn.

SkyDrive (Pro) is voortaan volledig geïntegreerd en kan ook worden gebruikt om jouw gebruikersinstellingen te synchroniseren tussen verschillende apparaten. De File Save-dialoog kan optioneel altijd naar SkyDrive wijzen.

win81_meerdereapps

Apps in Modern UI kunt u voortaan vrijelijk horizontaal groter of kleiner maken. Tegelijk kunt u de desktop bekijken. (© ; licentie: )

 
Verbeteringen voor bedrijven

Bedrijven kunnen een Windows 8.1 apparaat via WorkPlace Join voortaan ook gedeeltelijk toegang geven tot het bedrijfsnetwerk, zonder dat ze 100% opgenomen worden in het bedrijfsdomein.

Via zogenaamde Work Folders kunnen gebruikers hun gegevens eenvoudig synchroniseren met bedrijfsopslagsystemen.

De vpn -ondersteuning is uitgebreid (ook voor Windows RT) en encryptie is voortaan op alle versies beschikbaar, ook op de consumentenversies.

Windows 8.1 bevat verder ondersteuning voor NFC Tap-to-pair Printing, Wi-Fi Direct Printing en Miracast voor draadloos projecteren.

Bedrijven kunnen bedrijfsinformatie voortaan ook op afstand verwijderen van Windows 8-apparaten.

win81_storebedriegers

Microsoft moet dringend de Store onder handen nemen. Bedriegers proberen geld te verdienen aan gratis apps zoals hier Google Chrome. (© ; licentie: )

Conclusie
Microsoft doet terecht een beetje water bij de Modern UI-wijn.
De terugkeer van de desktop en van het startmenu betekenen voor muis- en toetsenbordgebruikers, die toch nog altijd in de meerderheid zijn, heel wat tijds- en efficiëntiewinst. Voor bedrijven zitten er ook enkele kersen in de taart, zoals verbeterde vpn-ondersteuning en minder rigide regels voor toegang tot bedrijfsnetwerken.
Adviesprijs
Gratis update die naar keuze automatisch wordt geïnstalleerd via Windows Store, maar ook beschikbaar als een te downloaden iso-image voor een “clean” install (met bestaande Windows 8 sleutel). Gebruikers krijgen twee jaar de tijd om de update te installeren. Vanaf eind oktober 2015 zal Microsoft de vorige versie Windows 8 niet langer ondersteunen. Upgraden vanaf Windows 7 is mogelijk, maar alleen bestanden kunnen worden overgezet. Applicaties zoals MS Office zul je na een upgrade vanaf Windows 7 opnieuw moeten installeren. Windows 8.1 kost in de winkel evenveel als Windows 8. De systeemvereisten zijn dezelfde.
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

In onderstaande (Engelstalige) video krijg je een korte demonstratie van de nieuwigheden in Windows 8.1.
https://www.youtube.com/watch?v=gNqhG9F_kOc

Vorig artikelJVC steekt draadloze muzieksystemen in strak design
Volgend artikelSonos lanceert meest compacte en meest betaalbare draadloze luidspreker
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.