Home Hardware

Medion netbook met touchscherm bij Aldi België

44
650
Vanaf woensdag 25 september 2013 koop je in de Belgische Aldi vestigingen voor 299 euro een netbook met touchscreen. Of is het een tablet met een volwaardig klavier? Misschien moeten we een nieuw woord bedenken voor deze kruising tussen een netbook en een tablet. Wat dacht je van Netlet of Tabbook? We houden het maar bij “The Touch 10”, de naam die Medion de Akoya MD 99240 (E1318T) meegeeft.

De Medion Akoya MD 99240 (E1318T) “The Touch 10” meet 26,6 op 18,6 cm en is 2,7 tot 2,8 cm dik. Het is een lichtgewicht want hij weegt 1,28 kg inclusief batterij.

Aldi Medion Akoya MD 99240 (E1318T) “The Touch 10”

Aldi Medion Akoya MD 99240 (E1318T) “The Touch 10” (© ; licentie: )

Als je dan ook nog weet dat deze computer een scherm van 10 duim (25,4 cm) heeft, dan je hebt alle ingrediënten van een netbook.

The Touch 10 ziet er op het eerste zicht dan ook uit als een gewone netbook zoals die ook vorig jaar al te koop stonden bij Aldi. Alleen kreeg deze netbook een aanraakscherm mee, zoals een tablet.

Voor de bediening kan je dus kiezen tussen muis-en-klavier, het aanraakscherm of een combinatie van beide. Het scherm heeft een HD Ready resolutie van 1366 x 768 pixels. Dat is meer dan gangbaar bij een netbook met een 25 cm scherm en hoort eerder bij een laptop van 40 cm. Die hogere dichtheid resulteert normalerwijze in een scherper en helderder beeld.

“Voor de bediening kan je dus kiezen tussen muis-en-klavier, het aanraakscherm of een combinatie van beide”

“Voor de bediening kan je dus kiezen tussen muis-en-klavier, het aanraakscherm of een combinatie van beide” (© ; licentie: )

Het is wel spijtig dat het scherm slechts over een hoek van 120° kan draaien, zoals bij gewone laptops. Lenovo – het bedrijf dat onlangs Medion opkocht – bracht al eerder netbooks uit (de Ideapad Yoga 11 en de grotere Yoga 13) waarvan het scherm de volle 360° kon draaien. Dan krijg je pas echt het gevoel een tablet in handen te hebben.

 
Processor

The Touch 10 is gebouwd rond een AMD A4-1200-processor. Het is een nagelnieuwe processor (eind mei 2013) met twee kernen die aan de relatief lage snelheid van 1 GHz werken. Geen turbo-boost of hypertreading, simpelweg twee kernen die elk maar één taak tegelijkertijd kunnen verwerken. Je raadt het al, dit is geen krachtpatser.

Geen CPU uit de Intel-stal, maar een APU van AMD: de A4-1200

Geen CPU uit de Intel-stal, maar een APU van AMD: de A4-1200 (© ; licentie: )

Meer dan krachtig genoeg voor eenvoudige multimedia- of office-toepassingen, maar zwaardere programma’s of moderne, veeleisende games zullen de limieten van deze APU vlug doen bereiken. Deze processor heeft echter één grote verdienste: hij is extra energiezuinig.

Dank zij dat lage verbruik van slechts 3,9 watt heeft The Touch 10 toch een autonomie van rond de 5 uur, ondanks het feit dat hij uit gewichtsbesparing slechts een accu met drie cellen meekreeg. Al bij al zijn dat toch prima waarden voor een netbook.

Met aanraakscherm

Met aanraakscherm (© ; licentie: )

 
Grafisch

De AMD A4-1200 is een APU, wat erop wijst dat er ook een grafische component op de chip zit. Bij deze APU is dat de Radeon HD 8180. In de ranking van Notebookcheck staat deze net onder Intels HD Graphics (derde generatie in de Intel Core reeks). Op het gebied van prestaties past deze zeer goed bij de processor: perfect te gebruiken tot en met eenvoudige spelletjes.

Een technische fiche van de AMD A4-1200 in PDF-formaat vind je hier (bron: CPU World).

 
Verdere uitrusting

Een werkgeheugen van 2 GB DDR3L SDRAM lijkt weinig voor een pc, maar is wel het dubbele van wat gewoonlijk in een netbook of een tablet steekt. Hetzelfde geldt voor de harde schijf. 500 GB is geen gigantische schijf, maar is wel mooi voor een netbook en al zeker voor een tablet. Overigens: de letter “L” in DDR3L staat voor Low Voltage, ook weer een energiebesparende factor.

Zijaanzicht: alleen jammer dat het scherm geen 360° kan draaien

Zijaanzicht: alleen jammer dat het scherm geen 360° kan draaien (© ; licentie: )

Je kunt met de The Touch 10 met kabel of draadloos op het internet. Bluetooth 4.0 is eveneens van de partij, net als een ingebouwde webcam en microfoon. Ook een multikaartlezer is ingebouwd.

Het lijstje voorziet wel “High Definition Audio met 2 luidsprekers – gecertificeerd voor Dolby Advanced Audio v2”, maar we kunnen ons toch niet voorstellen dat die twee piepkleine luidsprekertjes een geweldige klank produceren.

 
Aansluitingen

Waar tablets in de regel voorzien zijn van mini- en micro-aansluitingen waarvoor je dan verloopkabeltjes nodig hebt, heeft de The Touch 10 normale aansluitingen: 1 x USB 3.0 en 2x USB 2.0, audio-uit en microfoon-in, een VGA en een HDMI.

Een volwaardige versie van Office 2013!

Een volwaardige versie van Office 2013! (© ; licentie: )

 
Software

In tegenstelling tot de Medion tablets die met één of andere versie van Android werken, heeft deze The Touch 10 zoals de meeste “gewone” computers Windows 8 als besturingssysteem. Er is evenwel meer.

Waar Medion op zijn laatste laptops en desktops steevast een 30 dagen gratis testversie van Office 365 installeerde, staat op deze The Touch 10 een volwaardige versie van “Office 2013 voor thuisgebruik en studenten”. Deze omvat Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013 en One Note 2013.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Tot nu toe werd ook altijd een volledig pakket programma’s van Ashampoo voorgeïnstalleerd samen met een compleet gamma van Cyberlink programma’s. Die twee overlapten elkaar behoorlijk, zodat het nut van al die gratis programma’s meer dan eens in vraag gesteld werd.

Bij The Touch 10 is het Ashampoo gedeelte weggelaten, alleen Cyberlink met MediaEspresso, PhotoDirector, PowerDirector, PowerDVD en YouCam blijft behouden.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99240 (E1318T) “The Touch 10” in PDF-formaat vind je hier.

Conclusie
De Medion Akoya MD 99240 (E1318) “The Touch 10” zou voor Aldi wel eens een voltreffer kunnen worden. Zowel tablets als laptops hebben immers bepaalde nadelen. Bij een gewoon tablet wordt in de schrijfmodus de helft van het scherm ingepikt door het virtuele klavier; bij laptops moeten we eerlijk toegeven dat Windows 8 met zijn tegeltjes niet echt geschikt is voor muis-en-klavier. Deze hybride maakt komaf met beide nadelen. Bovendien is 299 euro erg goedkoop, want alleen al voor de software betaal je dit in de kleinhandel. Hopelijk heeft Aldi voldoende voorraad…
Adviesprijs
€ 299
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

44 REACTIES

  1. Ik heb ook deze netbook gekocht bij Bart Smit.
    De eerste week staat hij te ratelen als gek. Dit is ook het gevolg van de vele nutteloze software die er op geplaatst is. Die zich dan update. Op zich is dit volgens mij geen slecht systeem. Harde schijf formatteren en alles terug installeren is aangewezen. Prijs/kwaliteit is deze computer een koopje zeker met een touchscreen.
    Zie ook:
    http://tweakers.net/productreview/83223/medion-akoya-e1318t.html

  2. Tav Ludo.
    Die PC heeft inderdaad geen cd/dvd lezer (wat normaal is bij mini-PC’s).
    Deze Dvd’s hebt u niet nodig. Die worden enkel maar gebruikt of programma’s die op de harde schijf zitten uitgewist zijn of als de computer niet meer werkt door een foutieve/ontbrekende programma. Ook is er al een kopie op de harde schijf.

  3. Heb deze notebook voor mijn zoontje gekocht (ik ben daar zelf een leek in). Er zitten wel 2 cd-roms bij maar ik heb mij al zot gezocht naar waar ik deze moet in plaatsen? Zit daar geen DVD player in?

  4. Zelfde probleem als Tony en Rudy. Het duurt minimum 5 minuten om iets op te starten. Ik heb een desktop die straks 5 jaar oud wordt en een laptop nu al 3 jaar,allebei bij Aldi gekocht, en heel tevreden ervan. Dit “The Touch” is mijn eerste teleurstelling over een Medion PC. Al twee keer een verse installatie gedaan (plus 1Gb update)en dat veranderde niets aan. Ik denk dat deze terug gaat.
    Sorry voor mijn Ndls, ik ben franstalig).

  5. Heb mijn medion akoya terug naar aldi gebracht..hij starte moellijk op. Ze hebben zonder problemen mijn geld terug betaald.

  6. Heb vandaag een Medion Akoya E1318T (MD98431) aangeschaft. Niet bij de ALdi, maar bij Bart Smit; zie http://www.bartsmit.com/medion-10-inch-akoya-e1318t-notebook-touch-met-office-13

    Deze versie heeft 4GB RAM. Windows Update is gedraaid en inmiddels is-ie helemaal klaar voor gebruik. Heb trouwens meteen 13 Ashampoo programa’s gedeïnstalleerd, samen met de viruscanner van Kaperski. Dus de ervaring van sommige eerdere posters dat een update oneindig lang duurt heb ik gelukkig niet gehad.

    Het is weliswaar geen snelheidsmonster, maar wel een alleraardigste Windows-machine voor onderweg, op reis en op de bank. Zeker gezien de prijs van 299 euro en de volledige versie van Microsoft Office die er voor dat geld bij zit. Dat had voor mij trouwens niet echt gehoeven, want ik ben verknocht aan LibreOffice/OpenOffice sinds Microsoft die idiote ribbons is gaan gebruiken in haar Officepakket.

    Windows 8 is nieuw voor mij, met als een touchscreen op een laptop. Dat is dus twee keer even wennen… Maar het went zó snel dat ik nu op mijn andere laptop-met-Windows-7 al een paar keer op het scherm de OK-knop heb proberen in te drukken ;-).

  7. Heb er ook één. Alles werkt. Dat was het dan. Je kan het niet terugbrengen want alles werkt.

    Hij staat hier al drie dagen op zen eigen HD te rammen dat het een lust is. Die CPU werkt voor zichzelf en voor Windows 8, maar heeft nog geen secondje voor mij gewerkt.
    Goed voorbeeld van hoe blijf ik bezig en laat me voor de rest gerust.

    Ik kocht het als vervanging voor een kapot Asus 1005 eeepc netbook, dat schitterend draaide met 1GB Ram en Xp.

    Maar nu? Met 2 GB RAM? Ik moet blijkbaar toestemming vragen om ook eens te mogen. Windows8? Jawadde. . . . . . En er staan reeds 52 updates in de wachtrij. Volgens mij gaat die daar nog een maandje over kauwen en tegen dan is de HD er waarschijnlijk aan voor de moeite. Of komt Windows 8.1 uit en blijft hij november ook nog bezig.
    No LOL. Sorry.

    • Ik begrijp de frustratie. Maar dankzij de Aldi garantie kun je hem binnen de maand gewoon terugbrengen. Zonder opgave van redenen. Zie hun website. En als ze een reden vragen kun je nog steeds zeggen dat er een probleem is met de HD-schijf.

    • Wel Tony ik heb er ook zo eentje. Hij staat maar te draaien en doet van alles behalve wat ik ervan verlang. Zelfs als ik ergens probeer op te klikken staat hij terug voor minuten te draaien. Heb er nog niets mee kunnen doen.

  8. Bij werkt het touchscreen goed mijn office nu ook en ben nu alles een beetje aan het testen maar hij is heel langzaam ik moet wel wat geduld hebben maar tot hier toe werkt alles.

  9. Uw collega’s van zdnet zijn er toch niet zo laaiend enthousiast van…
    “Helaas presteert die naar netbooknormen eerder ondermaats: 3,5 uur bij zwaar gebruik en 6 uur bij licht gebruik. Alternatieven zoals de HP DM1-4000 halen gemakkelijk de grens van tien uur of zelfs meer.”

    “opstarten duurde eerste maal 2 dagen, (2GB ram extra was aan te raden)”

    “De dualcore AMD A4-chip presteert prima om af en toe te surfen, een mailtje te sturen of een filmpje te kijken, maar verwacht geen multitaskingwonder. Doe je toch meer dingen tegelijk, dan komt je frustratie en geduld alweer naar boven.”

    • Zoals duidelijk vermeld in het artikel hebben wij dit toestel niet getest, maar naar best vermogen beschreven in een preview-artikel aan de hand van de specificaties. Aldi bezorgt ons helaas geen testexemplaren. (Tussen haakjes: dat het opstaren 2 DAGEN duurt is neem ik aan een schrijffout??)

  10. Heb gisteren bij aldi Medion touch 10 gekocht. ik wil er een office document mee openen, maar die office 2013 voor thuisgebruik die zit er bij niet op denk ik, ik krijg een scherm voor kopen of 365 proberen, wat nu? help aub.

    • Je moet bij openen Office aanduiden dat je reeds beschikt over Office2013, hij vraagt je dan de productcode die je in de verpakking vindt (soort sticker)

      A propos, werkt bij jou de touchscreen ?

  11. Heb een vraagje, heb gisteren geprobeerd om office document te openen maar hij doet het niet, bij programma’s zit ook alleen de office bij maar niet de office 2013 voor thuisgebruik.
    kan er mij aub iemand helpen.

    • Ik heb er vanochtend ook één gekocht en bij mij werkte het Touchscreen wel. Je hebt het waarschijnlijk gedaan, maar ik vermeld het even voor de zekerheid: er is nog een transparant plastieken bescherming voor het scherm. Die moet je zeker eerst verwijderen.

      Heb de E1318T nu al paar uur gebruikt en misschien al een eerste indruk:
      * in tegenstelling tot wat ik dacht is 10 inch zeker niet te klein. Door de hoge resolutie is er zelfs meer op het scherm te zien dan op mijn vorige laptop.
      * Bouwkwaliteit van het toestel is meer dan behoorlijk. Voelt goed aan. Ook het toestenbord en de touchpad.
      * Mooi scherm
      * Mijn eerste ervaring met Windows 8. Ik ben fan.
      * Ik was beter voor de versie met 4 GB RAM geheugen gegaan. Het toestel heeft het toch wel moeilijk als je er meer mee doet dan mails beantwoorden, een app openen of naar lichte sites surft. Het lukt allemaal, maar het gaat soms langszaam. Je hoort de HDD hard werken.

      • Touch 10:
        Er waren er veel te weinig en je kon niet bij bestellen. Komt de oude kwaal weer terug?
        Uiteindelijk gisteren 1 gevonden in Aldi Zedelgem
        Mijn touchscreen werkt ook niet. Apparaatbeheer zegt dat er een onbekend USB apparaat is dat niet werkt.

  12. Geachte, ik had graag deze netbook (?) willen aanschaffen voor mijn dochter te gebruiken tijdens haar lessen. Niet onbelangrijk voor haar is de opstarttijd omdat zij steeds tussen de lessen door deze moet sluiten en opnieuw opstarten en zo weinig mogelijk tijd wil verliezen. Heeft U enig idee hierover ?
    Dank bij voorbaat.

    • In wezen is en blijft het een computer met Windows 8 als besturingssysteem en het is een “gewone” HD, geen SSD. Verwacht dus geen snelheidsmonster op gebied van opstarten. Maar het is niet nodig om je computer telkens volledig uit te schakelen, vanuit slaapstand start dat wel een stuk sneller op.

  13. Hebben jullie al opgemerkt dat de “The Touch 10”-versie met 4 GB (de E1317T ) in de BE Medionshop te koop is voor 329 € met een HD van 500 GB, terwijl hij onder dezelfde naam in de NL Medionshop te koop staat voor 349 € maar met een HD van 1 TB ??
    Voor wie de handleiding eens wil doorbladeren: je vindt die hier.

    • Ja, dat kan – maar of het eenvoudig is, is een andere vraag. Bij sommige modellen zitten de geheugenchips simpelweg onder een luikje onderaan, maar soms moet je die langs boven benaderen door eerst het klavier uit te bouwen. Dat is nu ook weer niet zo moeilijk – als je weet hoe het moet en waar je moet/mag wringen…

    • @ Peter: ik zit met dezelfde vraag. Ik vermoed dat je de 2 GB kunt vervangen door 4 GB verrmits er een 4 GB versie bestaat.

      Bij MEDION Nederland is die 4 GB versie met 1 TB HDD wel nog verkrijgbaar. Eigenaardig dat ze die in België weggehaald hebben

  14. Geachte heer,

    Wat is het verschil tussen deze laptop en de E1318T die op de site van medion staat? Weegt de prijs van E1318T op tegen de E1317T die bij de Aldi te koop is?

    • Mij lijkt het enige verschil te zijn dat de E1318T dubbel zoveel geheugen heeft (4GB i.p.v. 2) dan de Aldi-versie. Daartegenover staat dat de Aldi-versie een jaar langer garantie heeft. Zie elders bij deze reacties.

      Tot gisteren stond er op de Medion-site nog een andere versie. Met een grotere (1Tb) en snellere Hdd.

    • Op de website van Aldi kan je op de foto nog vaag zien dat het een Azerty klavier is. Afbeeldingen die ik plaats kunnen op dit gebied soms een vertekend beeld geven: ik probeer altijd zoveel mogelijk bronnen te raadplegen voor mijn artikels, vaak van niet-Belgische sites. Zo kan er wel eens een qwertz of een qwerty klavier tussensluipen…

  15. Op de Medion-site is de versie met 1 TB HDD en 4 GB RAM ondertussen niet meer te koop.

    Wel nog de versie met 500 GB HDD en 4 GB RAM, dat is dubbel zoveel als de versie van The Touch 10 die te koop is bij Aldi.

    Maar wel maar met 2 jaar garantie i.p.v. de 3 jaar die je bij Aldi krijgt.

    De vraag is wat het belangrijkste is, meer geheugen of een langere garantieperiode?

    • Defecten doen zich meestal na heel korte tijd voor. Ik ga er nogal gemakkelijk – misschien ten onrechte – van uit dat iets dat 2 jaar probleemloos meegaat, ook wel 3 jaar zal meegaan. Aan dezelfde prijs zou ik dan voor het geheugen kiezen. Dat is een heel persoonlijke mening en voor discussie vatbaar.

      • Bedankt. Ik vind het een moeilijke keuze. Het scherm of toetsenbord zal het maar begeven na 2,5 jaar. Op dat moment zal ik spijt hebben dat ik niet voor de 3 jaar garantie ben gegaan.

        Maar als na 1 jaar alles trager gaat, zal er gevloekt worden dat ik de 4Gb versie niet heb genomen.

    • Zie alles wel in verhouding: van 299 € naar 357 € (verzendkosten niet vergeten) wil eigenlijk zeggen: toch al 20% duurder voor een grotere HD en 4 GB RAM ipv. 2 GB. Maar je hebt gelijk, dat is zeker het overwegen waard.

  16. Klein tikfoutje: hyperthreading, niet hypertrading. Verder: dju, had ik nu maar niet net een nieuwe laptop en tablet gekocht….:-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.