Leuke app introduceert instrumenten klassiek muziekorkest aan kinderen

1
305
De Young Person’s Guide to the Orchestra app gebruikt de nieuwste multimediatechnieken en de bekende gelijknamige muziek van Benjamin Britten om kinderen op een plezierige manier de beginselen van de klassieke muziek bij te brengen. Een ideale app om een regenachtige vakantiedag mee te vullen…

De Young Person’s Guide to the Orchestra app van de Britten-Pears Foundation werd ontwikkeld voor de Poetry in Sound-tentoonstelling die momenteel in de British Library loopt en dit nog tot 15 september. Op de tentoonstelling is voor het eerst het originele manuscript te zien van The Young Person’s Guide to the Orchestra van de Britse componist Benjamin Britten (1913-1976). In dit werk wordt elk muziekinstrument en elke sectie van muziekinstrumenten van een klassiek muziekorkest voorgesteld aan de hand van een aangenaam origineel thema van de Britse componist Henry Purcell. Je hebt het vast al eens gehoord en indien niet kun je je schade inhalen met de video onderaan dit artikel.

De Engelstalige app bevat de volledige uitvoering van The Young Person’s Guide to the Orchestra (door het Royal Northern College of Music Symphony Orchestra onder leiding van Sir Mark Elder), die je kunt afspelen terwijl je het orkest, instrument of instrumentsectie ziet spelen. Je kunt pauzeren en vooruit- en terugspoelen. Je kunt de muziek ook beluisteren terwijl de muziekpartituur wordt getoond.

Daarnaast bevat de app een aantal spelletjes.

In het Variation Game kun je je eigen muzikale variatie verkennen of zelfs componeren: instrument toevoegen, thema wijzigen, tempo variëren (staccato, legato, normaal), dynamiek veranderen (van piano naar fortissimo) etc. Je kunt je “composities” bewaren en later opnieuw beluisteren. De thema’s worden voorgesteld met tekeningen, maar je kunt ook de noten erbij halen.Young Person's Guide to the Orchestra app 1

In The Personality Game kom je via een aantal vragen terecht bij korte interviewfragmenten met de verschillende orkestspelers. Daarin beantwoordt bijvoorbeeld de tubaspeler Bredan Dick vragen zoals “welk karakter heeft de tuba” of “hoe ben je met dit instrument gestart”.

In de Aural Quiz moet je proberen zelf de muziekinstrumenten te herkennen. Deze quiz telt zes moeilijkheidsgraden, maar is ook voor de allerkleinsten zeker niet te hoog gegrepen, vooral als ze wat assistentie van mama of papa krijgen.Young Person's Guide to the Orchestra app 2

In de Fugue Game ten slotte kan je je eigen fuga creëren. (De Young Person’s Guide to the Orchestra is in feite een lange fuga of meerstemmige variatie op het originele thema van Purcell.) Je voegt voor elke speler (voorgesteld door een dierentekening) een instrument toe en kiest een toonhoogte. Daarna kun je je “compositie” beluisteren of bewaren. Tijdens het afspelen bewegen de diertjes, zodat je de opbouw van de fuga goed kunt volgen.

Ten slotte is er ook een encyclopedisch gedeelte met meer uitleg over elk muziekinstrument en over de componist.

Download de gratis app via  iTunes. Geen iPad of iPhone? Niet getreurd! Een interactieve webversie is vanaf september 2013 beschikbaar op de Britten 100 website.Young Person's Guide to the Orchestra app 3

Conclusie

De Young Persons’s Guide to the Orchestra App is een leuke manier om klassieke muziek te leren kennen. De app is Engelstalig dus je zult je kinderen wel een beetje moeten helpen bij het verkennen van de app. Maar ook volwassenen kunnen met deze app heel wat leren over klassieke muziek. De app is gratis dus probeer ze zeker eens uit!
Vorig artikelWindows 8 op een usb-stick
Volgend artikelNieuwe Sony Walkman speelt FLAC-muziek
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.