Jongleren met quadrocopters

0
15
Tijdens een TED lezing toonde de Italiaanse onderzoeker Raffaello D’Andrea de kracht van algoritmes door te jongleren met enkele quadrocopters.

Raffaello D’Andrea, professor Dynamic Systems and Control aan het Zwitserse Federal Institute of Technology (ETH) in Zurich, demonstreerde in een robotlaboratorium bij TEDGlobal hoe hij en zijn team quadrocopters leren denken zoals atleten. Met enkele opvallende stunts toont hij hoe de drones in staat zijn fysische problemen op te lossen met algoritmes die hen helpen te leren.

Jongleren met quadrocopters

Jongleren met quadrocopters (© ; licentie: )

De qaudrocopters kunnen voorwerpen al vliegend in balans houden, leren ballen vangen en teruggooien en kunnen hierbij zelfs samenwerken. D’Andrea toont ook hoe hij ze kan besturen met gebaren door een Microsoft Kinect te gebruiken. Aan de hand van deze demo’s legt D’Andrea uit hoe de fysische modellen werken.

Voor de demo dienen camera’s op het plafond en een laptop als indoor gps die de objecten,die zijn uitgerust met reflecterende markeringen, in de ruimte lokaliseert. Deze gegevens worden vervolgens verzonden naar een andere laptop met algoritmes voor controle. Die verstuurt op zijn beurt commando’s naar de quadrocopters die ook algoritmes gebruiken.

Een video toont hoe Raffaello D’Andrea met de quadrocopters jongleert:

Vorig artikel8-inch instapmodel Android tablet met ondersteuning voor 3G
Volgend artikelLenovo Ultrabook voor zakelijke gebruikers met oog voor design
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.