Ford test zijn wagens voortaan met robotbesturing

0
24
Ford is de eerste autobouwer die robottechnologie inzet om wagens te testen op duurzaamheid zonder dat er een chauffeur aan te pas komt.

Het Automated Vehicle Durability Test System van Ford vervangt testchauffeurs door een combinatie van systemen die het mogelijk maakt een voertuig van op afstand te besturen. Het pilootprogramma wordt ingezet op Fords testbaan in Michigan in de V.S. om bedrijfsvoertuigen zoals de nieuwe Transit lijn lichte vrachtwagens te testen op duurzaamheid.

Ford's Automated Vehicle Durability Test System

Ford’s Automated Vehicle Durability Test System (© ; licentie: )


Een GPS-ontvanger op het dak van de auto krijgt signalen van satellieten en op de grond laten repeaters de computer weten waar het voertuig zich op het traject bevindt met een nauwkeurigheid van 1 centimeter.

Het voordeel van het systeem is dat er geen mensen moeten worden ingezet bij testen die te inspannend of te eentonig zijn. Met het systeem kan Ford testen uitvoeren die 10 jaar van slijtage simuleren in een periode van slechts enkele maanden. De voertuigen kunnen 24 uur per dag worden getest zonder te stoppen. Bovendien zijn de testen nauwkeuriger omdat er niet van chauffeur moet worden gewisseld en ze exact herhaald kunnen worden.

Vanuit een centraal controlecentrum kunnen ingenieurs van Ford maximaal acht robotbestuurde voertuigen volgen tijdens de testen. De autofabrikant is niet van plan om alle testrijders te vervangen door robotten.

Vorig artikelD-Link bewakingscamera met ingebouwde WiFi extender
Volgend artikelMultifunctioneel werkpaard voor intensief printen, scannen en kopiëren
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.